Det nye år nærmer sig, og de bageglade er nok allerede ved at tænke på hvilken dessert der skal laves til nytårsaften. Traditionen tro har jeg igen i år arbejdet på en fantastisk og smuk nytårsdessert til årets festligste aften med håb om at kunne inspirere jer. Årets nytårdessert er en “snekugle” af chokoladekage og chokolademousse på knust kiks, drysset med et tyndt lag flormelis og toppet med chokoladepynt og hjemmelavet granatæblesorbet. Den søde chokolademousse er perfekt komplimenteret af den friske sorbet og skaber en rigtig dejlig smagsoplevelse – og så er jeg vild med vinter/snestemningen!
Tidsplan og forberedelser
Man har altid nok at se til nytårsaften, især hvis man står for at lave både middag og dessert. Desuden har man ikke lyst til, at bruge for meget tid i køkkenet når først Dronningen er på skærmen og gæsterne er ankommet. Derfor prøver jeg altid at skabe nytårsdesserter, hvor mange af elementerne kan laves i forvejen og blot skal anrettes inden servering.
Jeg anbefaler at følge denne tidsplan for at lave nytårsdesserten:
- Granatæblesorbeten og chokoladepynten laves i god tid, for eksempel i dagene op til jul eller imellem jul og nytår.
- Chokoladebundene bages aftenen før eller tidligt om morgenen nytårsaftensdag, da de skal være helt afkølede inden brug. De kan også bages forud og fryses i op til 2 måneder. I så fald skal de tø op i en frysepose i køleskabet aftenen før.
- Hvis ikke granatæblesorbeten har sat sig i en quenelleform, skal der formes quenelles senest aftenen før, som skal genfryses, så de er klar til servering direkte fra fryseren.
- Chokolademoussen laves om formiddagen nytårsaftensdag og sprøjtes på de afkølede chokoladebunde, så den har god tid til at sætte sig.
- Kiksene knuses om formiddagen nytårsaftensdag, så de er klar til brug.
- Lige inden servering anrettes kiksekrummerne, der drysses flormelis på kagen og kagen toppes med chokoladepynt og granatæblesorbet.
Særligt udstyr
- Halvkugleform
For at kunne lave en perfekt snekugle skal der bruges en halvkugleform til at bage chokoladekagerne. Jeg anbefaler at bruge en silikoneform til formålet. - Konditorplast
Jeg anbefaler at bruge konditorplast til at indkapsle chokoladebunden når der sprøjtes mousse på. Det holder moussen på plads i den perfekte form indtil den sætter sig. Alternativt kan man bruge et plastikchartek eller lignende, men det er ikke fødevareegnet, så det er på eget ansvar. Man kan også bruge bagepapir, men det er sværere at få pænt da det ikke er ligeså stift, og man kan ikke se lige så godt igennem det. - Quenelleform
Hvis man vil lave perfekte ensartede quenelles (aflange sorbetkugler) kan man med fordel bruge en quenelleform af silikone. Man kan dog også sagtens selv forme pæne quenelles ved hjælp af to spiseskeer og efterfryse dem.
Udformning af snekuglerne
For at lave snekuglerne bages chokoladekagen i en halvkugleform, så der er en bund og en top til hver snekugle. Den indkapsles i konditorfilm og der sprøjtes chokolademousse på bunden. Toppen sættes på og kagerne stilles på køl så moussen kan sætte sig. Resultatet skulle gerne give en perfekt rund kugle.
Anretning af nytårsdesserten
- Læg et lag af kiksekrummer nederst på hver tallerkenen. Lav en lille fordybning i midten, hvor kuglen skal placeres. Det hjælper til at den ikke triller.
- Tag snekuglerne ud af køleskabet, fjern plastikfilmen, og drys et godt lag flormelis over ved hjælp af en sigte.
- Løft forsigtigt snekuglerne over på tallerkenerne, og placer dem midt i kiksekrummerne.
- Læg chokoladedekorationerne oven på snekuglen.
- Lige før servering tages dine quenelles ud af fryseren og placeres oven på chokoladedekorationen.
Jeg håber, at I får en fantastisk nytårsaften med venner og familie og kommer godt ind i det nye år!
Se også mine andre lækre nytårsdesserter for mere inspiration.
Snekugle med chokolademousse og granatæblesorbet
Ingredienser
Granatæblesorbet:
- 2 dl granatæblejuice (laves af cirka 250-300 g granatæblekerner fra 2 granatæbler)
- 1/2 + 1 dl vand
- 40 g blåbær (valgfrit)
- 125 g sukker
Chokoladekage:
- 100 g blødt smør
- 150 g sukker
- 2 æg
- 1 dl mælk
- 60 g god mørk chokolade
- 1 tsk bagepulver
- 100 g mel
- 2 spsk kakao
Chokolademousse:
- 1/4 liter piskefløde
- 100 g god mørk chokolade
- 4 pasteuriserede æggeblommer
- 40 g sukker
Pynt:
- 100 g god mørk chokolade
- 250 g flormelis (cirka)
- 4-5 Digestive kiks
Særligt udstyr:
- Halvkugle silikone bageform
- Konditorfilm
- Quennelle form (valgfrit)
Fremgangsmåde
Planlæging:
- Se den anbefalede tidsplan og forberedelse længere oppe på siden.
Granatæblesorbet:
- Halvér granatæblerne og bank eller lirk granatæblekernerne ud. Der skal være 250-300 g granatæblekerner.
- Kom granatæblekernerne og 1/2 dl vand i en blender. Tilsæt blåbær (valgfrit, det giver en dejlig sødme og lidt mørkere rød farve) og blend kort, til saften presses ud af granatæblekernerne og blåbærene.
- Sigt granatæblesaften med en sigte, så der kun er pink saft tilbage. Skyl og rens blenderen og kom så granatæblesaften i blenderen igen, sammen med sukker og 1 dl vand. Blend indtil du har en helt kernefri pink saft.
- Frys granatæblesorbeten på en ismaskine efter anvisning fra fabrikanten (giver det bedste cremede resultat). Hvis du ikke har en ismaskine kan du hælde sorbeten i en plastikboks og røre nogle gange undervejs (giver et semi-iset resultat) eller hælde sorbeten direkte i en quenelle form (giver det mest isede resultat). Hvis du bruger ismaskinen kan du fordele isen i en quenelle form efter frysningen eller forme quenelles med to spiseskeer og så sætte dem i fryseren.
Chokoladepynt:
- Lav abstrakt chokoladepynt med tempereret mørk chokolade. Se evt. vores guide til chokoladetemperering. Opbevar chokoladepynten i en plastikboks indtil de skal bruges, så de ikke går i stykker.
Chokoladekage:
- Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn).
- Kom smør og sukker i en skål og rør det sammen på en røremaskine eller med elpisker, til det er hvidt. Tilsæt æggene og rør til det hele er sammenpisket.
- Hak den mørke chokolade groft og smelt det i mikroovnen (husk at røre undervejs så det ikke brænder på) eller over vandbad. Rør den smeltede chokolade sammen med smør-sukker-æggeblandingen.
- Rør mel, bagepulver og kakao sammen i en anden skål. Rør nu den tørre blanding sammen med den våde blanding, sammen med mælken, indtil du har en flydende chokoladekagedej.
- Fyld otte halvkugler i silikoneformen med chokoladekagedej til 1/2 cm fra kanten og bag bundene i 22-24 minutter, til der ikke længere hænger dej ved en strikkepind stukket i midten af kagen.
- Stil silikoneformen på en bagerist og lad bundene køle helt af, inden de vippes ud af formen. Når bundene er helt kolde pakkes de i plastikfilm eller en frysepose indtil de skal bruges.
Chokolademousse:
- Pisk fløden til flødeskum og stil den i køleskabet.
- Hak chokoladen groft og smelt to tredjedele af den i mikroovnen (husk at røre i den undervejs så den ikke brænder på) eller over vandbad. Tilsæt den sidste tredjedel og rør rundt, til alt chokoladen er smeltet.
- Pisk æggeblommerne og sukkeret sammen med en elpisker. Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen. Vend forsigtigt flødeskummen i ægge-chokoladeblandingen, indtil chokoladen er jævnt fordelt.
- Kom chokolademoussen i en sprøjtepose.
- Læg en chokoladekage halvkugle med bunden opad. Kom konditorplastik rundt om den, så det er helt tæt til kanten og hold det på plads med et stykke tape. Konditorplastikken hjælper chokolademoussen med at holde formen. Gentag processen med tre halvkugler til. Sprøjt chokolademousse på hver af de fire bunde (cirka 1 cm højt). Læg så en chokolade halvkugle med bunden nedad ovenpå, så du får en “burger” af chokoladekager og chokolademousse. Pres lidt på låget, så chokolademoussen kommer helt ud til kanten.
- Stil chokoladekagerne i køleskabet i minimum 4 timer, til chokolademoussen er stivnet.
Pynt og servering:
- Kom Digestive kiks i en frysepose og bank dem med en kagerulle, så du får grove krummer. Anret et lag af krummer med et hul til snekuglen i midten på fire desserttallerkener.
- Tag chokoladekagerne ud af køleskabet og fjern forsigtigt konditorplastikken rundt om. Kom flormelis i en sigte og drys flormelis “sne” på chokoladekage kuglerne ved at holde på toppen og bunden. Placér forsigtigt snekuglen i hullet mellem kiksekrummerne på tallerkenen uden at røre ved siderne. Børst evt. flormelisen af tallerkenen, hvis der er drysset lidt af.
- Placér nu chokoladepynten forsigtigt oven på snekuglen. Placér til sidst en quenelle af granatæblesorbet oven på chokoladepynten og server straks.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
12 kommentarer
Under ingredienserne til chokoladekagen er der nævnt mælk, men du anviser ikke hvornår mælken skal tilsættes. Er det en fejl at der skal mælk i?
Sorry – har fundet det 👍🏼
Godt nytår!
Hej
I år står jeg for desserten til vores nytårsaften og har besluttet mig for din lækre opskrift både til børn og voksne.
jeg vil høre om det er muligt, at bruge en granatæblejuice (købt) til at lave sorbeten af? Og kan jeg ligge kagehalvdelene i fryseren natten over inden jeg samler kuglerne eller tænker du, at de bliver gummiagtige?
Rigtig glædelig jul og et godt og coronafattigt nytår til dig 🙏
Mvh AC
Hej Anita
Du kan sikkert godt bruge en granatæblejuice, men da jeg ikke ved hvor kraftig juicen er kan jeg ikke sige hvor meget du skal bruge. Prøv dig frem 🙂
Du kan sagtens bage chokoladekagen dagen før, men du skal ikke komme den i fryseren, jeg vil anbefale dig at pakke hver kage godt ind i plastikfilm og stille på køkkenbordet natten over.
God fornøjelse!
Jeg vil anbefale, at man bruger en silikoneform på max Ø6, da jeg synes, kagerne bliver for store, når man skal bruge to til én dessert. Og så skal piskefløden kun piskes let ellers skiller moussen, hvilket nok desværre er sket for mig. Men de smager sikkert godt alligevel. Jeg har også bare købt en (hindbær) sorbet-is i stedet for at lave den selv.
Godt nytår🥳
Hej Linda
Ja man kan sagtens bruge en form på Ø5 eller Ø6 cm.
Ærgerligt med din mousse, men du har ret i, at fløden ikke må overpiskes. Jeg håber din dessert blev god alligevel!
Vil prøve denne lækre dessert til nytårsaften, men hvor stor er silikoneformen til halvkuglerne i diameter?
Hej Linda
Du kan bruge halvkugler med Ø6 eller Ø7 cm. Rigtig god fornøjelse!
Det er en fin dessert, men hvor mange personer er den til, det fremgår ingen steder.
Hej Birgit
Opskriften er til 4 personer. Det fremgår lige under opskriftens navn 🙂
Spændende, overvejer denne som nytårsdessert – Jeg mangler dog hvad størrelse silikoneform I har brugt til chokoladekagen?
Hej Pernille
Du skal bruge halvkugleforme med Ø6 eller Ø7 cm 🙂
God fornøjelse!