Godt Nytår til alle derude! En anelse forsinket, jeg ved det godt, men første del af januar har været travl. Jeg er kommet tilbage til virkeligheden efter at have tilbragt et halvt år i Australien, så jeg er startet på arbejde igen og påbegyndt mit speciale til mit studium.
I skal dog have glæde af den superlækre nytårskage, der blev kreeret til Nytårsaften. Nytårsdesserten i år bestod af en brownie bund med ikke mindre end TO lag mousse – hindbærmousse og chokolademousse. Toppen af værket blev en sommerfugl af chokolade.
Dette er en god dessertbombe som vil mætte de fleste. Jeg valgte at udstikke mine kager som blomster, men enhver udstikker kan bruges, den skal bare være ret høj så den når op over kagen og de to lag mousse.
Desserten skal laves i god tid, da kagen skal have tid til at køle af og mousserne skal nå at stivne helt. Optimalt skal desserten påbegyndes dagen før den skal serveres. Først laves brownien efter vores brownie opskrift. Lad kagen køle helt af.
Derefter laves hindbærmoussen ved at koge hindbær med sukker og husblas og derefter røre det sammen med flødeskum.
Moussen fordeles i et jævnt lag over den afkølede brownie og glattes helt ud. Lad moussen stivne i køleskabet i minimum to timer, optimalt natten over.
Derefter laves chokolademoussen. Smeltet chokolade røres sammen med æggeblommer og blandingen røres sammen med flødeskum.
Chokolademoussen fordeles oven på hindbærmoussen i et jævnt og glat lag. Lad chokolademoussen stivne i køleskabet i minimum to timer.
For at lave chokoladepynten til oven på kagen tempereres chokoladen og kommes i et kræmmerhus eller sprøjtepose med en lille tyl med rundt hul. Kom små stykker bagepapir oven på en skabelon og tegn med chokoladen. Hvis du vil lave en sommerfugl med bøjede vinger kommes bagepapiret ind i et glas, så vingerne bøjes når chokoladen stivner. Disse sommerfugle er inspireret af Mette Blomsterberg.
Når chokolademoussen er stivnet skal kagerne udstikkes. Sørg for at udstikkeren er høj nok! Udstik kagerne én ad gangen. Pres udstikkeren i kagen og skær rundt om med et kniv, så du forsigtigt kan løfte kagen op mens udstikkeren stadig er på kagen. Fjern den overskydende kage. Pres nu meget forsigtigt kagerne op ad udstikkeren – du må KUN presse på bunden af kagen. Pas på ikke at røre ved hindbær- og chokolademoussen.
Skrab langs kagernes kanter for at fjerne krummer og eventuelt mousse som er smattet ud. Pynt kagerne med chokoladepynten og drys eventuelt med lidt bladguld.
Så er der serveret nytårskager!
Nytårsdessert med mousse
Ingredienser
Brownie bund:
- 2 portioner af vores brownies opskrift
Hindbærmousse:
- 200 g frosne hindbær
- 1/2 liter piskefløde*
- 3 spsk sukker
- 2 blade husblas
Chokolademousse
- 190 g god mørk chokolade
- 8 pasteuriserede æggeblommer
- 1/2 liter piskefløde
- 75 g sukker
Pynt:
- 150 g god mørk chokolade
- Evt. bladguld
Fremgangsmåde
Brownie bund:
- Bag dobbeltportion af vores brownies i en form på cirka 20 x 25 cm. Formen skal blot være stor nok til, at du kan udstikke 6 kager med din udstikker. Lad kagen køle helt af i formen.
Hindbærmousse:
- Læg husblassen i blød i en skål koldt vand i cirka 10 minutter. Kom en lille smule vand i bunden af en lille gryde. Kom de frosne hindbær og sukker i gryden. Lad hindbærrene koge op under omrøring og lad dem så småkoge i cirka 2 minutter. Fjern gryden fra blusset. Blend hindbærrene med en stavblender. Hæld hindbærsaucen tilbage i gryden og sæt den på blusset, men uden at tænde. Tilsæt nu husblas og rør, indtil husblassen er smeltet. Hæld hindbærsaucen i en skål og stil den i køleskabet.
- Pisk fløden til flødeskum. Den skal ikke være alt for stiv, da du også rører, når hindbærsaucen skal tilsættes. Når hindbærsaucen er kølet af til nogenlunde samme temperatur som flødeskummet hældes cirka en tredjedel af hindbærsaucen i flødeskummet under omrøring. Rør forsigtigt rundt uden at slå luften ud af flødeskummet. Tilsæt lidt efter lidt resten af hindbærsaucen. Pas på, at hindbærmoussen ikke skiller! Hvis den skiller, må du starte forfra. Når moussen er rørt helt sammen fordeles den på den afkølede brownie bund i et jævnt og glat lag. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer - optimalt natten over.
Chokolademousse:
- Pisk fløden til flødeskum og stil den i køleskabet - flødeskummen skal ikke være for stiv. Hak chokoladen groft og smelt 150 g af den over vandbad. Pisk imens æggeblommerne og sukkeret sammen til en luftig æggesnaps.
- Kom de sidste 40 g chokolade i en skål. Hæld den smeltede chokolade oveni og rør rundt, til al chokoladen er smeltet.
- Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen. Vend nu forsigtigt flødeskummet i chokolade-æggeblandingen og rør forsigtigt, til chokoladen er helt fordelt i chokolademoussen.
- Fordel chokolademoussen i et jævnt og glat lag oven på den nu stive hindbærmousse. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer før kagerne udstikkes.
Pynt:
- Smelt og temperér 150 g mørk chokolade til chokoladesommerfuglene. Hæld chokoladen i et kræmmerhus eller sprøjtepose med en lille rund tyl. Tegn på et lille stykke bagepapir oven på mønsteret. Kom bagepapiret med chokoladen i et glas, så sommerfuglens vinger bøjer når chokoladen stivner. Gentag processen til du har seks sommerfugle. Det er en god idé at lave et par ekstra, hvis vingerne knækker!
- Udstik nu forsigtigt den første kage. Skær omkring udstikkeren med en skarp kniv og løft kagestykket op, så du kan arbejde med det. Fjern det overskydende kage og skub nu forsigtigt kagen op af udstikkeren - sørg for, kun at trykke i bunden af kagen og ikke røre moussen!
- Brug en lille kniv eller spatel til at fjerne krummer eller smattet mousse fra kagen, så siderne er pæne. Gentag processen med de sidste 5 kager.
- Pynt kagen med sommerfugle og drys evt. med lidt bladguld. Godt Nytår!
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
104 kommentarer
Hej,
jeg er i gang med at lave denne dessert, men jeg tænkte lidt over sommerfuglene. Jeg er ikke god til at tegne, så ligger der nogen brugbare skabeloner nogen steder som jeg så kan printe ud?
Hej Rebecca.
Jeg skal lave til 10 personer, så jeg vil derfor, i stedet for sommerfuglene, høvle noget mørkt chokolade med en skarp kniv eller på det groveste på rivejernet og lægge det ud over kagen, drysse lidt frysetørret hindbærcrumble på og sluttelig tillige en anelse guld- eller sølvstøv.
Blot et forslag.
Uhh så er hindbærmoussen kommet på chokoladekagen – og står nu på køl til i morgen. Er så spændt på det, det er første gang jeg prøver at lave mousse. Så har købt ind til jeg kan lave creme brulee hvis det går galt 😀
Jeg har stukket kagerne ud, og efterfølgende brugt plastik (det man køber til kager/desserter:-)) Så bruger jeg resten af brownien til at blande i vanillie is. Jeg hakker kagen i små stykker, laver soft ice og blander kagestykkerne i. Det smager godt! Bare et lille tip.
Rigtig godt nytår
Supergodt tip med at bruge den resterende brownie i is.
Tak for det.
Velbekomme og tak for en super god blog – det er dejligt i viser billeder, så kan en knap så erfaren “bager” også være med.
Rigtig godt nytår
Jeg glæder mig til denne lækre kage. Vi skal være 10 personer og jeg har tænkt mig at lave den i en springform. Er det nogen der kan hjælpe med hvor meget browniedej jeg skal bruge ? 🙂
Hej Majbritt Andersen.
Jeg er netop selv blevet færdig med at bage brownien, også til 10 personer.
Jeg har brugt en ligekantet form i målene 27×35 cm som passer fint til 10 portionsanretninger.
Jeg ville bruge 2 (ikke for store) springforme som jeg vil mene passer fint til 10 personer.
Jeg vil i øvrigt lægge en klat soft ice af vanilleis ved desserten, når den skal serveres. Det synes jeg vil ramme godt i smagskombinationerne.
Held og lykke med kagen.
Godt nytår.
Hej igen Maibritt Andersen.
Jeg glemte lige at fortælle dig, at jeg simpelt bare har dobbelt-op med både browniedejen og vil gøre det samme til mousse’rne.
Helle for meget end for lidt. Bliver det for meget, har du jo til aftenkaffen og en god kop kaffe.
Hilsen, Elin
Jeg har lavet 2xbrownie-dej til 14 personer. Det passer fint! Jeg lavede dem tynde- ca. 1 1/2 cm
Ej, læser først nu at moussen ikke kan laves 2 dage før. Har lige smurt hindbærmousse ud over bunden. Skal jeg skrabe det af? Er det fordi den bliver dårlig?
Kh Dorte
Hej Dorte
Jeg har ikke prøvet at lave den to dage før, men jeg vil gætte på den bliver dårlig pga. piskefløden.
Hvor er det en flot dessert – den vil jeg meget gerne lave til nytårsaften! Men jeg er ikke en meget rutineret kagebager, er den meget svær at lave, for så bliver jeg nødt til at finde på noget andet ? 🙂
Og ved du hvor jeg kan købe en høj udstikker – har kigget flere steder uden held.
På forhånd tak 🙂
Kirsten
Hej Kirsten
Denne dessert kræver lidt. Du kan også finde flere nytårsopskrifter her: http://www.bageglad.dk/10-fantastiske-nytaarsdesserter/
Udstikkeren brugt er fra Mette Blomsterberg. Kop&kande har tit gode udstikkere og ellers kokke/køkkentøj butikker.
Jeg er igang med denne dessert men er i tvivl angående hindbærmoussen.. Har I andre brugt denne fremgangsmåde som der står skrevet, da jeg ikke tidligere har smeltet husblas på denne måde
På forhånd tak
Helle
Hej.
Super fin opskrift.
Jeg skal bage til 9 personer, ville du så lave firedobbelt portion brownie og dobbelt af cremerne?
Godt nytår
Vh Karina
Hej Karina
Det kommer an på størrelsen på din udstikker, men ja så skal du lave de størrelsesforhold. Der bliver nok en del kage til overs men det kan I små-spise i løbet af dagen 😉
Spændende og indbydende opskrift.
Jeg skal igang med at lave desserten til nytårsaften (10 personer).
Det ser fantastisk flot ud med blomsterudstikkeren, men kunne godt være besværlig at løsne.
Da der er flere, der skriver, at de har problemer med at få kagemoussen ud af udstikkeren, ville jeg vælge en cylinderformet udstikker og forer stikkeren med de dér plastikholdere som kan løsnes fra siden.
Så vil jeg mene, at det vil være nice and easy at få det til at lykkes og se fint ud.
Godt nytår.
Min mand har fundet din lækre dessert og synes jeg skal lave den til nytårsaften. Vi bliver 14-16 pers. Så det kræver lidt tilrettelægning. Kan kagen bages 2 dage før? Jeg har købt guldstøv til at drysse sommerfuglene med 🙂
Hej Jane
Brownien kan godt bages 2 dage før men ikke moussen. God fornøjelse 🙂
Hejsa
Mange tak for dit svar. Det lyder godt så vil jeg lave bunden i dag, og moussen dagen før 🙂 Og så tror jeg at jeg laver en hindbærsovs som jeg bare vil dekorere tallerkenen med.
Synes det virker lidt voldsomt, at det kræver dobbelt portion brownies når brownies-opskriften er til en form på 26×18 og til denne dessert står der 25×20. Så bliver den vel næsten dobbelt så høj?
Har jeg mon misforstået noget? :S
Dét undrer også mig.. er det ikke nok at bage en enkelt portion?
Mvh Lene
Hej Kamilla og Lene
Det er fordi brownien er lav og til denne nytårsdessert vil vi gerne have en højere brownie, så den har samme højde som mousse lagene. I kan lave enkelt portion af brownien, men i så fald vil dette lag være lavere end mousserne.
God fornøjelse 🙂
Tak for svar 🙂 Jeg tænker om den stadig skal have lige så længe i ovnen som en enkelt portion? Eller længere tid?
Jeg er i gang med at lave denne dessert. I går bagte jeg kagen efter opskriften, men synes den blev meget høj, så jeg har bagt en i dag og bagt den i en strørre bageform. Og denne her virker mere passende i tykkelsen, måske kunne den endda godt have været lidt tyndere. Så har jeg lavet en hindbær sovs jeg vil dekorere tallerken med.
Hej Kamilla
Den skal have lidt længere. Den er færdigbagt når der kun hænger en lille smule dej ved en tandstik stukket i midten af kagen.