Godt Nytår til alle derude! En anelse forsinket, jeg ved det godt, men første del af januar har været travl. Jeg er kommet tilbage til virkeligheden efter at have tilbragt et halvt år i Australien, så jeg er startet på arbejde igen og påbegyndt mit speciale til mit studium.
I skal dog have glæde af den superlækre nytårskage, der blev kreeret til Nytårsaften. Nytårsdesserten i år bestod af en brownie bund med ikke mindre end TO lag mousse – hindbærmousse og chokolademousse. Toppen af værket blev en sommerfugl af chokolade.
Dette er en god dessertbombe som vil mætte de fleste. Jeg valgte at udstikke mine kager som blomster, men enhver udstikker kan bruges, den skal bare være ret høj så den når op over kagen og de to lag mousse.
Desserten skal laves i god tid, da kagen skal have tid til at køle af og mousserne skal nå at stivne helt. Optimalt skal desserten påbegyndes dagen før den skal serveres. Først laves brownien efter vores brownie opskrift. Lad kagen køle helt af.
Derefter laves hindbærmoussen ved at koge hindbær med sukker og husblas og derefter røre det sammen med flødeskum.
Moussen fordeles i et jævnt lag over den afkølede brownie og glattes helt ud. Lad moussen stivne i køleskabet i minimum to timer, optimalt natten over.
Derefter laves chokolademoussen. Smeltet chokolade røres sammen med æggeblommer og blandingen røres sammen med flødeskum.
Chokolademoussen fordeles oven på hindbærmoussen i et jævnt og glat lag. Lad chokolademoussen stivne i køleskabet i minimum to timer.
For at lave chokoladepynten til oven på kagen tempereres chokoladen og kommes i et kræmmerhus eller sprøjtepose med en lille tyl med rundt hul. Kom små stykker bagepapir oven på en skabelon og tegn med chokoladen. Hvis du vil lave en sommerfugl med bøjede vinger kommes bagepapiret ind i et glas, så vingerne bøjes når chokoladen stivner. Disse sommerfugle er inspireret af Mette Blomsterberg.
Når chokolademoussen er stivnet skal kagerne udstikkes. Sørg for at udstikkeren er høj nok! Udstik kagerne én ad gangen. Pres udstikkeren i kagen og skær rundt om med et kniv, så du forsigtigt kan løfte kagen op mens udstikkeren stadig er på kagen. Fjern den overskydende kage. Pres nu meget forsigtigt kagerne op ad udstikkeren – du må KUN presse på bunden af kagen. Pas på ikke at røre ved hindbær- og chokolademoussen.
Skrab langs kagernes kanter for at fjerne krummer og eventuelt mousse som er smattet ud. Pynt kagerne med chokoladepynten og drys eventuelt med lidt bladguld.
Så er der serveret nytårskager!
Nytårsdessert med mousse
Ingredienser
Brownie bund:
- 2 portioner af vores brownies opskrift
Hindbærmousse:
- 200 g frosne hindbær
- 1/2 liter piskefløde*
- 3 spsk sukker
- 2 blade husblas
Chokolademousse
- 190 g god mørk chokolade
- 8 pasteuriserede æggeblommer
- 1/2 liter piskefløde
- 75 g sukker
Pynt:
- 150 g god mørk chokolade
- Evt. bladguld
Fremgangsmåde
Brownie bund:
- Bag dobbeltportion af vores brownies i en form på cirka 20 x 25 cm. Formen skal blot være stor nok til, at du kan udstikke 6 kager med din udstikker. Lad kagen køle helt af i formen.
Hindbærmousse:
- Læg husblassen i blød i en skål koldt vand i cirka 10 minutter. Kom en lille smule vand i bunden af en lille gryde. Kom de frosne hindbær og sukker i gryden. Lad hindbærrene koge op under omrøring og lad dem så småkoge i cirka 2 minutter. Fjern gryden fra blusset. Blend hindbærrene med en stavblender. Hæld hindbærsaucen tilbage i gryden og sæt den på blusset, men uden at tænde. Tilsæt nu husblas og rør, indtil husblassen er smeltet. Hæld hindbærsaucen i en skål og stil den i køleskabet.
- Pisk fløden til flødeskum. Den skal ikke være alt for stiv, da du også rører, når hindbærsaucen skal tilsættes. Når hindbærsaucen er kølet af til nogenlunde samme temperatur som flødeskummet hældes cirka en tredjedel af hindbærsaucen i flødeskummet under omrøring. Rør forsigtigt rundt uden at slå luften ud af flødeskummet. Tilsæt lidt efter lidt resten af hindbærsaucen. Pas på, at hindbærmoussen ikke skiller! Hvis den skiller, må du starte forfra. Når moussen er rørt helt sammen fordeles den på den afkølede brownie bund i et jævnt og glat lag. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer - optimalt natten over.
Chokolademousse:
- Pisk fløden til flødeskum og stil den i køleskabet - flødeskummen skal ikke være for stiv. Hak chokoladen groft og smelt 150 g af den over vandbad. Pisk imens æggeblommerne og sukkeret sammen til en luftig æggesnaps.
- Kom de sidste 40 g chokolade i en skål. Hæld den smeltede chokolade oveni og rør rundt, til al chokoladen er smeltet.
- Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen. Vend nu forsigtigt flødeskummet i chokolade-æggeblandingen og rør forsigtigt, til chokoladen er helt fordelt i chokolademoussen.
- Fordel chokolademoussen i et jævnt og glat lag oven på den nu stive hindbærmousse. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer før kagerne udstikkes.
Pynt:
- Smelt og temperér 150 g mørk chokolade til chokoladesommerfuglene. Hæld chokoladen i et kræmmerhus eller sprøjtepose med en lille rund tyl. Tegn på et lille stykke bagepapir oven på mønsteret. Kom bagepapiret med chokoladen i et glas, så sommerfuglens vinger bøjer når chokoladen stivner. Gentag processen til du har seks sommerfugle. Det er en god idé at lave et par ekstra, hvis vingerne knækker!
- Udstik nu forsigtigt den første kage. Skær omkring udstikkeren med en skarp kniv og løft kagestykket op, så du kan arbejde med det. Fjern det overskydende kage og skub nu forsigtigt kagen op af udstikkeren - sørg for, kun at trykke i bunden af kagen og ikke røre moussen!
- Brug en lille kniv eller spatel til at fjerne krummer eller smattet mousse fra kagen, så siderne er pæne. Gentag processen med de sidste 5 kager.
- Pynt kagen med sommerfugle og drys evt. med lidt bladguld. Godt Nytår!
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
104 kommentarer
Hvor høj bliver kagen cirka inkl. de to lag mousse? Jeg er i tvivl om en almindelig bageform er høj nok eller jeg skal sætte kageplast i kanten.
Hej Birgitte
Det er svært at sige præcist da det afhænger af den præcise størrelse på din bageform, hvor meget du pisker flødeskummen til moussen osv, men jeg ville gå efter en form med højde på mindst 7 cm.
Hej…..
Hvor rykke skal de der udstikker forme være for de er høje nok ??
Mvh Sabrina
Hej Sabrina
Jeg forstår ikke helt dit spørgsmål, kan du omformulere? 🙂
Hejsa.
Hvor ser kagerne bare lækre ud.
Jeg vil høre om man kan bruge laktosefri fløde til moussen?
Mvh
Laila
Hej Laila
Det kan du sagtens. Du kan også bruge Alpro Soya Piskbar, hvis du skal lave den helt mælkefri. Jeg tåler ikke selv mælk så det har jeg gjort flere gange.
Forholdet er bare 1:1.
Hej 😊
Sikke en fantastisk opskrift du har her, jeg har flere gange lavet den til nytår. Men det er aldrig lykkedes mig at få chokolademoussen til at blive stiv. Hvad kan jeg gøre forkert? Er det at jeg ikke pisker æggeblommerne med sukker nok? Hvor lang tid vil du piske dem?
Godt nytår. Hilsen Rikke.
Hej Rikke
Jeg er glad for, at du kan lide opskriften, men det lyder da mærkeligt med din chokolademousse. Jeg pisker faktisk bare æggeblommer og sukker i et minuts tid.
Er du sikker på at du bruger den rigtige mængde pasteuriserede æggeblommer (8 stk) til 1/2 liter piskefløde? Og er det rigtig mørk chokolade du bruger og ikke “vekao” (billig chokolade)?
Jeg bruger den rette mængde som er beskrevet i opskriften. Og ikke den billige chokolade 😃
Måske ligger fejlen i at chokoladen klumper når den kommer i æggesnapsen, også får at få klumperne væk igen putter jeg den hen over vandbadet igen. Klumper den også for dig? Kan det være det? Og hvad skal jeg i stedet gøre?
Hej Rikke
Åh ja det er helt sikkert der fejlen opstår. Din chokolade bliver nemlig for varm, i stedet for at være tempereret – derfor klumper den i fløden. Når du smelter de 150 g chokolade, så skal det kun LIGE smelte. Det må ikke overstige 50 grader (du kan evt. bruge et sukkertermometer). Så skal du tilsætte de sidste 40 g og røre godt rundt, til det smelter – så er chokoladen tempereret. Du må endelig ikke varme æggesnaps-chokoladen op igen over vandbad.
Tusind tak for de hurtige svar 😊
Godt nytår 😊
Hej
Jeg tænker, at jeg vil lave kagen i en helt almindelig 20 cm springform. Er det så halv portion?(1portion browniedej)
Mvh Karin
Hej Karin
Du skal nok lave halvanden eller dobbeltportion af brownien, da den er beregnet til en mindre firkantet form.
God fornøjelse.
Hej 😊
Jeg har forsøgt at lave din fine kage😊
Jeg har dog ikke kunne få min mousse til at stivne nok. Har jeg evt. Gjort noget forkert? Kan jeg tilføje mere husblas?
Kære Pernille
Kan du fortælle mig nogle flere detaljer omkring din process?
– Har du tjekket, at alle ingredienser og mål var korrekte og at du har fulgt fremgangsmåden rigtigt?
– Hvilken mousse stivnede ikke – jeg går ud fra det var hindbærmoussen?
– Hvor længe lod du moussen stivne?
– Var kagebunden helt afkølet inden du kom mousse ovenpå?
Kan man lave denne dessert i god tid og fryse den ned ?? I øvrigt en fantastisk side 🙂
Hej Dorte
Tak for rosen 🙂
Du kan fryse brownie bunden men ikke moussen. God fornøjelse
Har netop stukket kagerne ud. Desværre var min chokolademousse ikke så stiv, så afgrænsningen mellem lagene er ikke knivskarp. Smagen er perfekt. Har jeg ikke pisket fløden hård nok? Har jeg fået for lidt chokolade hældt fra smelteskål, til piskeskål? Dejlig blok!!
Glædelig nytår!
Mvh Betina
Hvor er det nogle lækre kager!
Hvor har du fundet den fine udstikker henne?
Hvor høj skal den helst være?
Godt nytår til dig og din familie
Jeg fik ikke læst opskriften ordentlig igennem og nu er min hindbærmousse skilt. Er det kun udseendet der ikke bliver pænt eller er det også smagen og vil den stivne til imorgen? Hilsen Bettina
Hej Bettina
Man kan desværre generelt smage når mousse er skilt, så jeg ville starte forfra om muligt.