Min mand elsker is og jeg elsker kage. Så en dessert, der kombinerer både kage og is er den perfekte dessert herhjemme. Jeg har sagt det før, men islagkager er simpelthen den bedste dessert! De ser superflotte ud og kan pyntes på så mange forskellige måder. De fleste elsker is, så man er ret sikker på at ramme plet. Og så kan de laves forud, så man ikke skal stå og bakse med dessert samme dag, som man får gæster. Win win win!
Denne islagkage er enhver Oreo-elskers drøm. Den består af to chokoladekagebunde, to lag Oreo is og et lag mørk chokolade ganache på toppen. Jeg har desuden pyntet min Oreo islagkage med Oreo smørcreme og halve Oreos.
Og det er altså en vinder! Der er den perfekte balance mellem vanilje og chokolade med det lækre knas som Oreos tilfører. Denne islagkage er fantastisk fordi:
- Den består både af is og kage – hvem er ikke vild med det?
- Den har den perfekte balance mellem vanilje og chokolade, så der er noget til begge lejre
- Den kan laves længe før du skal have gæster, så du kan koncentrere dig om det andet mad
- Den kan pyntes super festligt
Kagebunde i islagkager
Jeg synes det er vildt lækkert med kagebunde i islagkager, så der ikke kun er is. Man skal dog tænke på, at kage har en tendens til at blive tørt når det fryses. Derfor er det vigtigt at bruge en kage, som er svampet (ligesom chokoladekagen jeg har brugt i denne opskrift) eller har et højt fedtindhold (f.eks. brownies).
Og så bør man ikke fryse islagkagen i flere måneder. Så vil kagen altså bare blive ret tør. Jeg anbefaler, at man laver islagkagen maksimalt en uge før den skal serveres.
Når man skal lave lagkagebunde gælder det om, at bage dem så fladt som muligt og undgå, at de hæver på midten. Derfor bør man ikke smøre bageformen, for så slipper kagen og hæver mere på midten. Jeg anbefaler desuden at bruge våde bagestrips, som sættes på ydersiden af formen, og hjælper til at bage chokoladekagen så fladt som muligt.
Køb isen eller lav din egen
Der er to lag Oreo is i denne islagkage. Man kan vælge at lave isen selv, ligesom jeg har gjort, eller man kan købe den færdiglavet. Hvis du køber is kan du enten købe is med Oreo stykker i (det hedder ofte cookies & cream) eller du kan købe en god vaniljeis og selv tilsætte Oreo stykkerne.
Isen skal gøres blød nok til, at du kan forme den pænt som et lag i islagkagen. Man skal ikke bare stille den til at smelte på køkkenbordet og så genfryse. I stedet bør du røre isen blød på en røremaskine eller til nøds med en elpisker, til den kan formes til lag i islagkagen.
Hvis du laver isen fra bunden (og det synes jeg personligt er bedst) så skal du bare følge vores opskrift og vejledning længere nede på siden.
Lav isen uden ismaskine
Islagkager er lidt bøvlede at lave uden en ismaskine, da det ikke er let at røre i isen under indfrysningen og stadig få en pæn kage ud af det.
Det man kan gøre for at komme uden om det problem er, at fryse isen i en beholder for sig selv under omrøring. Jeg anbefaler, at man rører i isen hvert 20. minut for at undgå for mange iskrystaller. Når isen er næsten frossen kan man hælde den på sin islagkage, så det kun er den sidste del af indfrysningen, hvor man risikerer iskrystallerne. Er den blevet lidt for frossen kan man røre den blød og medgørlig på en røremaskine eller til nøds med en elpisker.
Pynt islagkagen
Islagkagen kan pyntes lige som du ønsker, men bemærk at nogle elementer ikke bør fryses. Flødeskum, spiselige blomster og Oreos er for eksempel ikke fryseegnede, så hvis der skal disse elementer på kagen bør de kommes på kagen når den tøer op til servering.
Pynter man derimod med chokolade, smørcreme og bær kan det sagtens tåle at blive frosset. Jeg har lavet en blanding hvor jeg frøs Oreo smørcreme på kagen men først pyntede den med halve Oreos lige inden servering, så de ikke blev bløde i fryseren.
Tø islagkagen op inden servering
Husk at en islagkage, som er så høj som denne, skal tø op i ret lang tid inden den kan skæres. Afhængigt af rumtemperatur skal man beregne mellem 30-60 minutter før kagen kan skæres og har den rigtige konsistens til servering. Brug denne tid til at pynte kagen hvis du vil pynte med elementer, som ikke kan fryses.
Oreo islagkage
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
Chokoladekage (2 bunde):
- 1 dl stærk kaffe
- 250 g mel
- 100 g kakao
- 350 g sukker
- 3 tsk bagepulver
- 2 tsk vaniljesukker
- 1 tsk salt
- 200 ml rapsolie
- 3 æg
- 2 dl mælk
Oreo is:
- 2 portioner af vores Oreo is opskrift *
Mørk chokolade ganache:
- 250 g god mørk chokolade
- 250 g piskefløde
Oreo smørcreme:
- 4-5 Oreos efter smag
- 100 g blødt smør
- 110 g flormelis
- 1/2 tsk vaniljeessens
- 2 spsk piskefløde
Pynt:
- Ekstra Oreos
Fremgangsmåde
Chokoladekage:
- Læg bagestrimler i blød i koldt vand i 10 min., hvis du har dem.
- Bryg kaffen og stil den i køleskabet, til den når rumtemperatur.
- Rør mel, kakao, sukker, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen i en stor skål.
- Rør rapsolie, æg og mælk sammen i en anden skål.
- Hæld de våde ingredienser langsomt over i melblandingen under omrøring med en grydeske. Rør indtil dejen har samlet sig, men lad være med at overpiske.
- Hæld den afkølede kaffe i og rør rundt.
- Hæld dejen i en springform med Ø22 cm. Springformen skal ikke smøres. Sæt evt. bagestrimler omkring formen for at undgå, at kagen hæver på midten.
- Bag kagen ved 180 grader (alm. ovn) i 30-35 minutter. Kagen er færdig når der ikke længere hænger dej ved en tandstik eller strikkepind, som stikkes i midten af kagen.
- Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af på en bagerist.
- Når kagen er kølet HELT af flækkes den til to lige høje bunde med en brødkniv. Er kagen hævet på midten skal den skæres til, så du får en helt flad bund.
Oreo is:
- Følg anvisningerne i vores opskrift.
Samle islagkagen:
- Læg den ene chokoladekage med bunden opad på det fad, du vil servere islagkagen på. Husk at fadet skal kunne tåle at komme i fryseren.
- Sæt en justerbar bagering rundt om bunden og stram til, så den passer.
- Fordel den ene portion Oreo is oven på lagkagebunden og glat den ud med en paletkniv. Sørg for, at der når is helt ud til bageringens kanter.
- Læg den næste kagebund oven på isen med bunden opad. Fordel den næste portion Oreo is oven på lagkagebunden og glat den ud med en paletkniv**.
- Frys islagkagen i minimum 4 timer (gerne natten over).
Mørk chokolade ganache:
- Hak chokoladen groft og kom den i en skål.
- Opvarm piskefløden til lige under kogepunktet i en lille gryde. Hæld den varme piskefløde over chokoladen og lad den trække i 2-3 minutter. Rør rundt med en ske indtil alt chokoladen er smeltet og du har en flydende ganache.
- Tag islagkagen ud af fryseren. Skær med en opvarmet skarp kniv langs indersiden af formen så den kan løsnes.
- Hæld mørk chokolade ganache på islagkagen og glat toppen ud med en paletkniv. Der skal arbejdes hurtigt så ganachen ikke når at fryse.
- Stil islagkagen i fryseren i mindst 1 time.
Oreo smørcreme:
- Pulveriser Oreos i en blender eller hakler.
- Kom blødt smør i en skål og pisk det luftigt i 5 minutter. Gerne skålen på en røremaskine, ellers brug en elpisker.
- Tilsæt flormelis, vaniljeessens og piskefløde lidt af gangen under omrøring. Brug piskefløden til at tilpasse konsistensen, så smørcremen kan sprøjtes på sprøjtepose.
- Fyld smørcremen i en sprøjtepose med tylle og sprøjt den på islagkagen som ønsket.
Pynt:
- Pynt eventuelt kagen med halve Oreos lige inden servering.
Noter
**Stil islagkagen i fryseren indimellem hvis du laver isen ad flere omgange.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar