Nytårsdessert med mousse

9 stemmer
Flotte nytårskager i tre etager med brownie bund, hindbærmousse og chokolademousse. En flot og klassisk nytårsdessert, som den perfekte afslutning på en lækker nytårsmiddag.
Nytårsdessert med chokolademousse

Om min nytårsdessert

Jeg elsker at lave nytårsdesserter – faktisk så meget, at jeg altid melder mig frivilligt til at lave den, også selvom det ikke er mig, der står for middagen. Der findes et hav af muligheder for hvad man kan servere som afslutningen på en lækker nytårsmiddag. Det kunne f.eks. være en Oreo islagkage, sprøde Snickerskager eller syrlige passionsfrugttærter. Det sagt, så har vi i Danmark en uofficiel tradition for, at servere chokoladekage- eller fondant, typisk med friske bær.

I år vil jeg servere en nytårsdessert, som indeholder flere af elementerne i en traditionel nytårsdessert: chokolade, hindbær og mousse! Nytårsdesserten består af en browniebund med ikke mindre end TO lag mousse – nemlig hindbærmousse og chokolademousse. Toppen af værket blev en fin sommerfugl af chokolade.

Dette er en god, solid dessertbombe, som vil mætte og glæde de fleste.

Plan for nytårsdesserten

Det er altid godt med en nytårsdessert, som kan laves forud, så man ikke skal stå og bakse med den på dagen, når man har travlt med rengøring, pynt, madlavning, osv. Denne nytårsdessert skal laves senest dagen før, så de to slags mousse kan nå at sætte sig.

Tidsplanen for at lave nytårsdesserten kunne f.eks. se sådan ud:

  1. Chokolade-sommerfugle sprøjtes: Op til 6 måneder før. Opbevar dem i en boks i et køligt rum (ikke i køleskabet), så de ikke går i stykker.
  2. Browniebund bages: Op til 3 måneder før (hvis du fryser den), ellers dagen før om morgenen.
  3. Hindbærmousse laves: Dagen før, om formiddagen. Sætter sig mindst 2 timer eller natten over.
  4. Chokolademousse laves: Dagen før, om eftermiddagen, eller på dagen, om morgenen. Sætter sig i mindst 2 timer eller natten over.
  5. Kagerne udstikkes: På dagen, om eftermiddagen. Stilles på køl bagefter.
  6. Kagerne pyntes: Lige inden servering.

Udstikker til din dessert

Jeg har brugt en høj blomsterudstikker til at udstikke min nytårsdessert. Denne specifikke udstikker er desværre udgået (siden 2019) men man finde andre lignende, flotte udstikkere, som kan bruges. Det vigtigste er at din udstikker er høj nok (min. 5 cm).

Alternativt kan du skære kagerne ud i firkantede eller aflange stykker med en skarp kniv. Det giver også et flot udtryk!

Udstikke chokoladekager

Sådan laves chokolade-sommerfuglen

Jeg har pyntet mine nytårsdesserter med fine, små chokolade-sommerfugle. Den nemmeste måde at lave pæne, ensartede sommerfugle er ved at tegne en skabelon og sprøjte chokoladen på bagepapir oven på skabelonen.

Når man skal sprøjte chokoladefigurer på denne måde er det essentielt, at chokoladen er korrekt tempereret. Hvis du ikke tempererer chokoladen vil den fosse ud af sprøjteposen, have svært ved at størkne og ende med at blive blank og kedelig. Det gider vi ikke! Hvis du ikke har tempereret chokolade før kan du læse min guide til chokoladetemperering for at komme godt i gang.

Sådan gør du:

  1. Tegn en sommerfugl skabelon og læg den klar med et lille stykke bagepapir ovenpå
  2. Smelt og temperer din chokolade. Fyld den straks i en sprøjtepose og klip et lille hul (eller brug en rund tylle)
  3. Sprøjt din chokoladesommerfugl
  4. Hvis du ønsker buede vinger som på billederne, så læg det lille stykke bagepapir ind i et glas, der ligger vandret, så vingerne holdes buede i mens chokoladen størkner
  5. Lad chokoladen sætte sig i et køligt rum (16-20 grader) – ikke i køleskabet
  6. Pil forsigtigt chokoladesommerfuglene af bagepapiret. Opbevar i en lufttæt boks indtil de skal bruges.

Sprøjte chokoladepyntChokoladesommerfugl

Sådan laves nytårsdesserten, trin for trin

Nytårsdesserten består af flere elementer, som skal laves og samles:

  • Chokoladesommerfugl
  • Browniebund
  • Hindbærmousse
  • Mørk chokolademousse

Første skridt er at bage brownies efter min brownies opskrift. Her er det essentielt at bruge en form, der har plads til, at du kan udstikke det antal nytårsdesserter, du vil lave. Jeg brugte f.eks. en form på 20×25 cm til at udstikke 6 moussekager.

Når brownien er kølet helt af, kan du lave hindbærmoussen ved at koge hindbær med sukker og husblas, og derefter røre det sammen med blødeskum. Hindbærmoussen fordeles i et ensartet lag ovenpå. Glat toppen så godt du kan med en paletkniv eller skraber. Lad moussen stivne i køleskabet i minimum to timer eller længere, f.eks. natten over.

BrowniebundHindbærmousse

Nu skal chokolademoussen laves. Smeltet chokolade røres sammen med æggeblommer og blandingen røres sammen med flødeskum. Chokolademoussen skal fordeles oven på hindbærmoussen i et ensartet og glat lag. Lad chokolademoussen stivne i køleskabet i minimum to timer eller natten over.

Røre chokolademousseChokolademousse lag

Når chokolademoussen har sat sig skal kagerne udstikkes. Udstik eller skær én kage ad gangen. Pres udstikkeren ned i kagen og skær rundt om med en kniv, så du forsigtigt kan løfte kagen op imens udstikkeren stadig sidder omkring kagen. Fjern alt den overskydende kge og pres så meget forsigtigt kagen op igennem udstikkeren – pres KUN på bunden af kagen. Rør ikke ved moussen.

Udstikke chokoladekagerChokolademousse kager

Skrab langs kagernes kanter for at fjerne krummer og eventuelt mousse, som kan være smattet lidt ud. Pynt kagerne med chokolade-sommerfuglene og server.

Chokoladedrys topNytårsdessert med mousse

Nytårsdessert med chokolademousse

Opskrift

Nytårsdessert med mousse

9 stemmer
Mængde: 6 stk
Udskriv Pin

Ingredienser

Brownie bund:

  • 2 portioner af vores brownies opskrift

Hindbærmousse:

  • 2 blade husblas
  • 200 g frosne hindbær
  • ½ liter piskefløde*
  • 3 spsk sukker

Chokolademousse

  • ½ liter piskefløde
  • 190 g god mørk chokolade
  • 8 pasteuriserede æggeblommer
  • 75 g sukker

Pynt:

  • 150 g god mørk chokolade
  • Evt. bladguld

Sådan gør du

Brownie bund:

  • Bag dobbeltportion af vores brownies i en form på cirka 20 x 25 cm. Formen skal blot være stor nok til, at du kan udstikke 6 kager med din udstikker. Lad kagen køle helt af i formen.
    2 portioner af vores brownies opskrift

Hindbærmousse:

  • Læg husblassen i blød i en skål koldt vand i cirka 10 minutter. Kom en lille smule vand i bunden af en lille gryde. Kom de frosne hindbær og sukker i gryden. Lad hindbærrene koge op under omrøring og lad dem så småkoge i cirka 2 minutter. Fjern gryden fra blusset. Blend hindbærrene med en stavblender. Hæld hindbærsaucen tilbage i gryden og sæt den på blusset, men uden at tænde. Tilsæt nu husblas og rør, indtil husblassen er smeltet. Hæld hindbærsaucen i en skål og stil den i køleskabet.
    2 blade husblas, 200 g frosne hindbær, 3 spsk sukker
  • Pisk fløden til flødeskum. Den skal ikke være alt for stiv, da du også rører, når hindbærsaucen skal tilsættes. Når hindbærsaucen er kølet af til nogenlunde samme temperatur som flødeskummet hældes cirka en tredjedel af hindbærsaucen i flødeskummet under omrøring. Rør forsigtigt rundt uden at slå luften ud af flødeskummet. Tilsæt lidt efter lidt resten af hindbærsaucen. Pas på, at hindbærmoussen ikke skiller! Hvis den skiller, må du starte forfra. Når moussen er rørt helt sammen fordeles den på den afkølede brownie bund i et jævnt og glat lag. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer - optimalt natten over.
    1/2 liter piskefløde*

Chokolademousse:

  • Pisk fløden til flødeskum og stil den i køleskabet - flødeskummen skal ikke være for stiv. Hak chokoladen groft og smelt 150 g af den over vandbad. Pisk imens æggeblommerne og sukkeret sammen til en luftig æggesnaps.
    1/2 liter piskefløde, 190 g god mørk chokolade, 8 pasteuriserede æggeblommer, 75 g sukker
  • Kom de sidste 40 g chokolade i en skål. Hæld den smeltede chokolade oveni og rør rundt, til al chokoladen er smeltet.
  • Rør den smeltede chokolade i æggesnapsen. Vend nu forsigtigt flødeskummet i chokolade-æggeblandingen og rør forsigtigt, til chokoladen er helt fordelt i chokolademoussen.
  • Fordel chokolademoussen i et jævnt og glat lag oven på den nu stive hindbærmousse. Stil kagen i køleskabet i minimum 2 timer før kagerne udstikkes.

Pynt:

  • Smelt og temperér 150 g mørk chokolade til chokoladesommerfuglene. Hæld chokoladen i et kræmmerhus eller sprøjtepose med en lille rund tyl. Tegn på et lille stykke bagepapir oven på mønsteret. Kom bagepapiret med chokoladen i et glas, så sommerfuglens vinger bøjer når chokoladen stivner. Gentag processen til du har seks sommerfugle. Det er en god idé at lave et par ekstra, hvis vingerne knækker!
    150 g god mørk chokolade
  • Udstik nu forsigtigt den første kage. Skær omkring udstikkeren med en skarp kniv og løft kagestykket op, så du kan arbejde med det. Fjern det overskydende kage og skub nu forsigtigt kagen op af udstikkeren - sørg for, kun at trykke i bunden af kagen og ikke røre moussen!
  • Brug en lille kniv eller spatel til at fjerne krummer eller smattet mousse fra kagen, så siderne er pæne. Gentag processen med de sidste 5 kager.
  • Pynt kagen med sommerfugle og drys evt. med lidt bladguld. Godt Nytår!
    Evt. bladguld

Noter

*Hvis du som jeg ikke tåler mælkeprodukter kan du lave hindbærmoussen med vegansk- eller soyapiskefløde. Du skal blot nøjes med at tilsætte 1 spsk sukker i stedet for 3 spsk. Bonus er, at moussen så ikke kan skille!
 
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

4,78 from 9 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




104 kommentarer

  1. Hvor lang tid skal selve hindbær blandingenen så på køl, før at den skal blandes i flødeskummen. Og er det meningen der ikke skal husblas i chokolade moussen

    1. Hej Freja
      Hindbærblandingen skal være omkring stuetemperatur.
      Og ja der skal kun æg i chokolademoussen 🙂

  2. Er det rigtig at man ikke skal bruge æggehvider? Jeg syntes altid at man plejer at bruge den til chokolade mousse?

    Mvh.
    Ann-Sofie

  3. Hej,
    Din opskrift lyder rigtig lækker, og jeg har planer om at lave den til nytår.
    Linket til brownieopskriften virker dog ikke, så jeg bliver i tvivl om, hvilken opskrift jeg skal bruge på den.
    Godt nytår 😃

      1. Jeg er også i gang med den😊 Men kan det virkelig passe man skal have dobbelt af browniedejen? Der står jo 10-12 personer.

        1. Hej Sara
          Det er fordi brownies skal bages i en større form til denne opskrift og da dejen er meget fast kræver det dobbeltportion 🙂 mængden af brownie per person er også større i denne opskrift end i brownie opskriften.
          God fornøjelse!

1 3 4 5
Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke