Klassisk amerikansk apple pie

18 stemmer
En ægte amerikansk pie har en flagende sprød tærtedej som bund og låg, og et saftigt krydret æblefyld. Her får du min opskrift på vores yndlings apple pie, jeg har bagt utallige gange.
Apple pie opskrift

Hvordan er en rigtig amerikansk apple pie?

Min mand er vokset op i Florida og han elsker amerikanske pies. Derfor bager jeg pie til ham hvert år på hans fødselsdag – og flere gange i løbet af året når han får trang til ægte amerikansk pie! Vi elsker for eksempel blåbær pie og rabarber pie, men hans ultimative yndlings pie er den klassiske amerikanske apple pie, som jeg har bagt utallige gange.

En klassisk amerikansk pie er kendetegnet ved en særlig lækker pie dej, som er sprød og flagende. Den bages gylden og lækker, både som bund og låg på tærten. Det er dejens låg, som giver tærten sit karakteristiske udseende. Det klassiske look er med flettet dej, som danner et net over tærtens fyld, men man kan sådan set pynte sin pie med tærtedej på mange måder – det er kun fantasien, der sætter grænser!

Forskellen på pie og tærte

Vidste du at der er forskel på en pie og en tærte? En pie har både bund og låg af dej, hvorimod en tærte kun har en bund. På dansk har vi jo egentlig kun ét ord, som dækker dem begge, nemlig tærte. Så på dansk er lidt hip som hap om man kalder det en pie eller en tærte 😉

Den perfekte pie dej

Det mest karakteristiske ved amerikanske pies er den særlige pie dej. Den lægger sig i flager, der falder lidt fra hinanden når man tager en bid – og det er bare sindssygt lækkert!

Denne vidunderlige pie dej opnås ved at bruge koldt smør og iskoldt vand. Det er nemlig kulden, der skaber de lækre flager i dejen – så det er essentielt at holde dejen så kold som muligt indtil tærten kommer ind i ovnen. Det kræver, at dejen køler af i nogle timer inden den rulles ud og eventuelt også under og efter du samler din pie, hvis det har taget tid. Kold tærtedej = perfekt færdigbagt amerikansk pie.

Æblefyld til amerikansk pie

Fyldet til en klassisk amerikansk pie består naturligvis af masser af æbler. Jeg tilsætter kanel, muskatnød og sukker til æblerne for at tilføre sødme og give mere smag.

Hvilke æbler er bedst til æbletærte?

Dit valg af æbler er afgørende for smagen af din æbletærte. Der er mange meninger om, hvilke æbler er bedst til tærter og pies, og der er ikke noget, der er rigtigt eller forkert – det er en smagssag! Mine personlige favoritæbler til bagning er dog:

  1. Granny Smith
  2. Golden Delicious
  3. Fuji

Hvordan skal æblerne skæres ud?

Alle æblerne skal skylles, skrælles og skæres ud. Hvordan de skæres ud afhænger af, hvilken konsistens du ønsker, at fyldet skal have. Æblernes form og størrelse afgør både hvordan konsistensen er, når man spiser et stykke tærte, samt hvordan fyldet ser ud igennem tærtedejen. Du kan vælge imellem:

  • Faste hele stykker æble: Skær æblerne ud i tynde både og undgå at røre for meget i dem når de koges.
  • Grov æblemos med æblestykker: Skær æblerne ud i tynde både og derefter i stykker. Rør lidt i dem når de koges, for at bryde dem lidt op.
  • Glat æblemos: Skær æblerne ud i tynde både og derefter i stykker. Rør meget i dem når de koges, så de moses helt.

Hjemme hos os foretrækker vi grov æblemos med æblestykker, som er det fyld, der ses på billederne.

At flette og pynte amerikanske pies

Amerikanske pies kendetegnes ved, at de har to lag tærtedej: et lag i bunden og et lag oven på fyldet, som låg. Det øverste lag tærtedej kan dekoreres på forskellige måder, for eksempel flettet eller udstukket i forskellige former.

Amerikansk pie dej er meget velegnet til at dekorere med, fordi det holder formen rigtig godt under bagning – så længe dejen er meget koldt når tærten kommer i ovnen. Derfor tilsætter man isvand til dejen og derfor skal dejen på køl indimellem, især hvis man bruger lang tid på at dekorere den.

Der kan gå helt sport i, at finde på det fineste tærtedesign. Prøv bare at søge på Google eller Pinterest efter “pie crust designs” for at se nogle virkelig flotte tærtedesigns. Man kan for eksempel bruge småkage-udstikkere til at pynte sin tærte, ligesom jeg har gjort med stjernerne på min tærte.

Amerikansk apple pie opskrift

Tips til en perfekt apple pie

Det kræver lidt øvelse at page en pie, som er både smuk, lækker og perfekt bagt. Her får du mine bedste tips til at bage en fantastisk apple pie:

  • Når du har samlet og pyntet tærten skal den pensles meget grundigt med æg overalt hvor der er synlig tærtedej. Ellers risikerer man, at tærtedejen falder fra hinanden, og at der opstår farveforskel.
  • Bagetiden afhænger af din ovn samt hvor høj din tærte er. Dog vil bagetiden for de fleste være 45-55 min ved 200 grader (alm. ovn). Husk at fyldet er allerede tilberedt, så det er blot et spørgsmål om at få sikret den rigtige afbagning på tærtedejen, så bunden er gennembagt og toppen er flot gylden.
  • Hvis toppen af din tærte allerede har fået meget kulør, men du mistænker at bunden ikke har fået nok, kan du lægge et stykke sølvpapir over tærten, så toppen ikke får for meget farve.
  • Når din tærte er færdigbagt skal den køle af i tærteformen på en bagerist, så bunden af tærten ikke bliver svampet og fugtig af varmen.
  • Tærten skal køle godt af inden den serveres, da fyldet er rygende varmt.

Æbletærte amerikansk

Apple pie opskrift

Opskrift

Amerikansk apple pie

18 stemmer
Klassisk amerikansk æbletærte (apple pie) med sprød, flagende bund og låg, med saftigt æblefyld. Pynt tærten som ønsket.
Tid i alt: 2 timer 30 minutter
Niveau: Middel
Mængde: 8 personer
Udskriv Pin

Ingredienser

Pie dej (bund og låg):

  • 500 g mel
  • 1 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 350 g koldt smør (evt. usaltet)
  • 2 dl isvand* (cirka)

Æblefyld:

  • 1 kg æbler
  • Lidt smør til gryden
  • 150 g sukker
  • 1 spsk kanel
  • ¼ - ½ tsk muskatnød
  • 1 dl æblejuice (kan erstattes med vand)

Bagning:

  • 1 æg til pensling

Sådan gør du

Pie dej:

  • Rør mel, sukker og salt sammen i en skål. Skær det kolde smør ud i små stykker og fordel det godt i melblandingen med en gaffel eller en dejblander, så det bliver en krummelignende blanding. Lad være med at ælte med hænderne, da det tilfører varme til dejen.
    500 g mel, 1 spsk sukker, 1/2 tsk salt, 350 g koldt smør
  • Tilsæt isvand lidt af gangen under omrøring med en spiseske, indtil dejen samler sig. Dejen skal være let klistret.
    2 dl isvand*
  • Ælt dejen kort sammen med hænderne på en melet bordplade, så den samler sig til en kugle. Del kuglen i to og pak hver kugle ind i plastikfilm. Sæt dejen i køleskabet i minimum 2 timer (vigtigt).

Æblefyld:

  • Skyl og skræl alle æblerne. Skær dem i både og evt. i mindre stykker afhængigt af hvilken konsistens du ønsker.
    1 kg æbler
  • Smelt lidt smør i en gryde og tilsæt æblestykkerne sammen med sukker, kanel, muskatnød og æblejuice.
    Lidt smør til gryden, 150 g sukker, 1 spsk kanel, 1/4 - 1/2 tsk muskatnød, 1 dl æblejuice
  • Lad æblerne simre ved lav varme med låg på i 10-20 minutter. Rør i det undervejs så det ikke brænder på. Rør kun lidt hvis du vil have faste æblestykker- eller både, rør meget hvis du ønsker æblemos. Simretiden af hænger af, hvilken konsistens du ønsker på fyldet.

Samle tærten:

  • Rul den ene dej ud på en melet bordplade, så den er stor nok til at dække bunden af en tærteform på Ø24 cm. Smør tærteformen let og løft tærtedejen op på. Pres tærtedejen ned så den former sig langs tærteformen.
  • Fordel æble fyldet i tærteformen. Der bør være cirka 1 cms luft fra fyldet til toppen af tærtens kanter, så fyldet ikke bobler over når tærten bages.
  • Rul den anden dej ud på en melet bordplade og udstik eller skær den ud som ønsket, og dæk tærten med et låg af dej.
  • Stil eventuelt tærten på køl inden bagning hvis dejen er blevet opvarmet under samlingsprocessen.
  • Pensl tærten grundigt med pisket æg, alle steder hvor der er synlig dej.
    1 æg til pensling
  • Bag tærten ved 200 grader (alm. ovn) i 20 min. Skru temperaturen ned på 180 grader og bag i yderligere 25-35 minutter.
  • Lad tærten køle af på en bagerist.

Noter

*Isvand laves blot ved at tilsætte isterninger til koldt vand og lad det stå lidt.
Pie dejen kan laves op til 1 uge før tærten skal samles, opbevares i køleskabet pakket ind i plastikfilm.
Tærtens top eller yderkanter kan evt. dækkes med folie under afbagningen, hvis de får for meget farve.
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

4,56 from 18 votes (16 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




8 kommentarer

  1. Skal prøve opskriften for 1 gang.
    Er i tvivl om 1 kg æbler – er det før eller efter kernehuset er fjernet ?

  2. 5 stars
    Jeg synes at det var en super god opskrift men måske lidt trist at den ikke sagde noget om at hælde vandet fra æblemosen da den havede kogt ): . Min blev derfor ikke rigtig en tærte. I andet forsøg gik det dog super duper! Og mhhhh det smager godt.

    1. Hej Kristine
      Ja det kan du sagtens! Opbevar den pakket ind i plastikfilm i køleskabet i op til 6 dage 🙂
      KH Trine

Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke