Jeg har faktisk aldrig været vildt begejstret for lagkage. På en eller anden måde bliver kombinationen af bløde bunde og store mængder creme og flødeskum for blødt i konsistensen og det keder mig. Det skyldes nok, at mange bruger færdigkøbte lagkagebunde, som typisk er meget tynde og ikke særlig faste.
Hvis jeg skal have lagkage foretrækker jeg derfor at lave den selv med hjemmelavede lagkagebunde og en luftig mousse fremfor flødeskum/creme. Det kræver lidt arbejde men bliver til gengæld en fuldstændig himmelsk smagsoplevelse, hvor jeg gerne spiser 2 eller 3 (!!!) stykker – så det er tiden værd.
Denne lagkage med jordbær og hyldeblomstmousse bagte jeg til min fødselsdag og den skabte vild begejstring, både fordi den ser meget festlig ud og fordi den er så frisk og let. Lagkagen består af hjemmelavede vanille lagkagebunde, friske jordbær og en luftig og lækker hyldeblomstmousse.
For at opnå det fine mønster af jordbær i moussen skal jordbærrene halveres og placeres langs kanten på den nederste lagkagebund. Det gøres nemmest ved at sætte en springform eller justerbar bagering omkring lagkagebunden. Så hældes hyldeblomstmoussen forsigtigt over, uden at vælte jordbærrene, og den øverste lagkagebund lægges på. Når moussen stivner holdes jordbærrene på plads og lagkagen kan stå selv.
Lagkagen kan pyntes som man ønsker, men jeg pyntede min lagkage med et meget tyndt lag chokoladeganache, kvarte chokoladecigarer, halve jordbær og små stjerner af vanille frosting. Jeg synes det blev et meget festligt resultat!
Hvis du er vild med hyldeblomst kan du også prøve denne kage med hyldeblomstmousse.
Lagkage med jordbær og hyldeblomst
Ingredienser
Vanille lagkagebunde:
- 5 æg
- 250 g sukker
- 200 g mel
- 3 tsk vanillesukker
Hyldeblomstmousse med halve jordbær:
- 11-13 store jordbær
- 3,5 dl hyldeblomst saft
- 1/2 liter piskefløde
- 2 spsk citronsaft
- 4 blade husblas
Mørk chokolade ganache:
- 100 g god mørk chokolade
- 1 dl piskefløde
Vanille smørcreme (til pynt):
- 10 g blødt smør
- 1,5 dl flormelis
- 5 dråber vanilleessens
- 2 spsk mælk
Andet pynt:
- 6-8 jordbær skyllet og skåret i skiver
- 4-5 chokoladecigarer skåret i stykker
Fremgangsmåde
Vanille lagkagebunde:
- Dagen før kagen skal serveres bages lagkagebundene.
- Kom æg og sukker i en stor skål eller skålen på en røremaskine og pisk det sammen i 10 minutter, indtil du får en tyk og hvidlig æggesnaps.
- Rør mel og vanillesukker sammen i en anden skål og tilsæt det lidt ad gangen til æggesnapsen under omrøring, indtil alt melet er rørt ud i æggesnapsen til en dej.
- Smør 2 springforme med Ø26 cm*. Fordel dejen i de 2 springforme (brug en vægt så dejen fordeles præcist) og bag lagkagebundene en ad gangen ved 200 grader (alm. ovn) i 10-11 minutter, indtil den har sluppet kanten lidt og er svagt gylden. Lad lagkagebundene køle helt af i springformene på en bagerist.
- Skær de gyldne kanter af lagkagebundene, hvis du vil have dem til at se ud som på billederne (valgfrit).
- Flip lagkagebundene, så bunden vender opad, og sæt den ene lagkagebund på det fad, du vil servere lagkagen på. Kom en justerbar bagering omkring lagkagebunden og stram til, så den passer (eller brug ringen fra din springform hvis du ikke har en bagering).
Hyldeblomstmousse med halve jordbær:
- Skyl jordbærrene, skær stilken af og halvér dem. Sørg for, at de har en flad bund og at de alle har nogenlunde samme højde, når de stilles på bunden. Placér jordbærrene oven på lagkagebunden med den flade side udad mod den justerbare bagering tæt ved siden af hinanden hele vejen rundt.
- Læg husblassen i blød i koldt vand i 10 minutter.
- Kom hyldeblomstsaften og citronsaften i en lille gryde. Opvarm det indtil det koger og lad det småkoge i 1 minut inden gryden fjernes fra varmen.
- Vrid husblassen fri for vand og kom husblassen i hyldeblomstblandingen og rør rundt, til det er helt opløst. Lad det køle af i cirka 5 minutter.
- Pisk piskefløden til flødeskum i en stor skål. Hæld hyldeblomstblandingen over i skålen med flødeskum lidt ad gangen imens du forsigtigt rører med en stor grydeske. Vend hyldeblomstblandingen i flødeskummet indtil det er helt fordelt.
- Hæld hyldeblomstmoussen over lagkagebunden med jordbær i midten, så den flyder ud. Hæld indtil hyldeblomstmoussen lige præcis dækker jordbærrene. Ryst forsigtigt bageringen lidt, så moussen fordeler sig helt jævnt.
- Stil kagen i køleskabet i 30 minutter.
- Tag kagen ud og læg den anden lagkagebund oven på hyldeblomstmoussen med den flade og pæne bund opad. Stil kagen i køleskabet i minimum 6 timer (gerne længere!).
- Mørk chokolade ganache:
- Hak den mørke chokolade groft og kom den i en skål. Kom piskefløden i en lille gryde og lad det varme op ved middelhøj varme til det når kogepunktet.
- Hæld den varme piskefløde over den hakkede chokolade og lad det stå uden at røre i det i 5 minutter. Rør så chokoladen sammen med piskefløden med et piskeris, indtil du har en tyktflydende ganache.
- Lad chokolade ganachen køle af i 2 minutter, inden den fordeles på kagen.
- Skrab langs toppen af kagen med en flad spatel så du får et helt pænt jævnt lag chokolade.
- Stil kagen i køleskabet i minimum 30 minutter inden den pyntes.
Vanille smørcreme:
- Pisk smør, flormelis, vanilleessens og mælk med en elpisker indtil du får en tyk smørcreme. Kom den i en sprøjtepose med en lille stjernetylle.
Pynt:
- Pynt toppen af kagen med jordbær i skiver, stykker af chokoladecigarer og små sprøjtede stjerner af vanille smørcreme.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
68 kommentarer
Rigtig lækker kage, der slet ikke var så besværlig at lave, som jeg havde frygtet 😉 Dog flød en del af moussen ud, så jeg lavede en halv potion mere mousse, hvor jeg ikke tilsatte så meget hyldesaft, det hjalp.
Hej jeg har lavet denne kage med min bonusmor og resultatet blev MEGET flot😊
Men i starten var det en krig😬 vi gav næsten op, fordi der var alt alt for lidt til at kunne dække jordbærrene så alt der stod i opskriften har vi fordoblet og det passet da vi gjorde det😊den første omgang mousse vi lavet Sank også helt ned i bunden.
Hej Josefine
Hvis jeres første mousse har været helt flydende, og ikke pisket, så har der helt sikkert ikke været nok mousse. Dejligt at høre at det lykkedes i andet forsøg! 🙂
Hvor længe skal citronsaft og hyldeblomst køle, før man røres husblas i?
Hej Bente
Det skal ikke køle af. Fjern bare gryden fra varmen og rør så husblassen i.
Dumt spørgsmål herfra: Skal hyldeblomst saften tunes op med vand? 😅
Hej Julie
Nej det skal den ikke 🙂 god fornøjelse!
Spørgsmål – skal der kun være bær i kanten.
Du skriver nemlig:
“Hæld hyldeblomstmoussen over lagkagebunden med jordbær i midten, så den flyder ud. Hæld indtil hyldeblomstmoussen lige præcis dækker jordbærrene.”
Jordbær i midten???? Er det jordbær der bliver lagt på bunden udover de bær, som er sat på siden?
Hej Susanne
Kun bær i kanten, ligesom på billedet, medmindre du synes der skal ekstra meget jordbær – så kan du godt komme jordbær i midten også.
God fornøjelse 🙂
Hej Ja jeg havde også problemer med mousse men det lykkedes 2. gang selvom det blev lidt grynet . Men der var ikke nok mousse til at dække jordbærrene med, så denne opskrift vil ikke blive brugt igen.
Hej
Har lavet kagen og sørgede for at hyldeblomstblandingen var lunken inden jeg hældte det i lidt af gangen og rørte forsigtigt MEN syntes alligevel det blev lidt grynet. Har jeg pisket fløden for hårdt eller hvad er gået galt ?
Hej Conny
Hvis den er lidt grynet er den skilt lidt. Det skyldes enten at hyldeblomsten var for varm, at du har overpisket fløden eller hældt det flydende for hurtigt i. Men oftest skyldes det overpisket fløde.
Håber du prøver igen.
Super nem opskrift, at følge! Det var en kæmpe succes. Jeres opskrifter skuffer aldrig! 😀
Hej
Har et lille spørgsmål.
Jeg og min datter er gået i gang med at bage. Moussen er gået galt. Den er skilt. Aner ikke hvad vi har gjort forkert.
Bager kagen til i morgen d. 10/1
Hej Susanne
En af grundene til at moussen kan skille er hvis hyldeblomstsaften er for varm når den røres i flødeskummen, eller at den røres for hurtigt i. Jeg håber I har mulighed for at prøve igen.
Jeg lavede denne kage i går og satte den i fryseren, som du skriver i minimum 6 timer. Da jeg tog den ud var den fuldstændig ødelagt med våd bund (som i næsten flydende) og smattede bær rundt i kanten, så vi måtte skynde os til bageren og købe en lagkage istedet 😔
Den var perfekt, inden den kom i fryseren, så jeg tror, at du skal redigere din opskrift, så andre ikke får en lignende oplevelse, for jeg blev så ked af det over, at skulle servere købekage 😔😔😔
Hej Ea
Øv det beklager jeg, du har ret i at det er en fejl at der står fryser, det retter vi. Kagen skal i køleskabet. Jeg håber du vil lave kagen igen en anden gang.
Hej med jer 2
Jeg kan ikke lide hylblommstesaft
Kan man skift til en anden slags mousse
Du kan sagtens udskifte moussen med en anden. Det kunne f.eks. være passionsfrugtmousse https://bageglad.dk/passionsdroem-med-kokos-og-karamel/
Hej med jer 2
Jeg kan ikke lide hylblommstesaft
Kan man skift til en anden slags mousse
Eller en anden saft
Tak
Er det koncentreret hyldeblomst saft eller opblandet i 1:4 eller hvad der nu står på flasken?
Hej Kim
Det er koncentreret, men afhænger lidt af hvilken type saft du bruger (hvor stærk den er). Vi bruger “hyldeblomstdrik” som er mindre kraftigt end for eksempel hjemmelavet hyldeblomstsaft. Start hellere med mindre og tilsæt mere hvis du synes smagen skal være kraftigere 🙂