Smørcreme, også kaldet buttercream, er en fantastisk lækker og tyk glasur, som især er velegnet til at sprøjte på cupcakes. Man kan dekorere cupcakes på mange flotte måder med forskellige tyller hvortil smørcreme er genialt fordi det holder mønstret og formen.
Denne version af chokolade smørcreme er lavet med smeltet chokolade af god kvalitet. Man kan selvfølgelig bruge kakao, men man opnår den bedste smag ved at bruge smeltet chokolade. Til denne chokolade smørcreme bruger jeg altid en chokolade af god kvalitet, for eksempel den mørke chokolade fra Callebaut, som smager fantastisk.
Smeltning af chokoladen
Chokoladen til denne smørcreme skal helst smeltes i mikroovnen. Nogle smelter chokolade over vandbad, men vanddampen ødelægger faktisk chokoladekrystallerne og bør derfor undgås. Jeg anbefaler derfor, at du smelter to tredjedele af chokoladen i en lille skål i mikroovnen. Husk at røre rundt indimellem, så chokoladen ikke brænder på. Rør derefter den sidste tredjedel chokolade ud i den smeltede chokolade, så den smelter helt. På den måde afkøles chokoladen og bliver tempereret.
Piskning af smørcremen
Når man skal piske en smørcreme er det vigtigt, at smørret er stuetemperatur og dermed blødt. Ellers kan det ikke piskes luftigt op. Jeg anbefaler at bruge en røremaskine til formålet, men man kan også bruge en elpisker.
Smørret skal piskes sammen med vaniljeessens indtil det bliver luftigt. Herefter tilsættes flormelis og mælk skiftevis lidt ad gangen. Det er vigtigt at sørge for, at flormelisen bliver rørt helt ud. Skrab med en dejskraber langs indersiden af skålen indimellem, så alt kommer med. Til sidst tilsættes den smeltede chokolade.
Juster konsistensen på chokolade smørcremen
Smørcremen skal have den helt rigtige konsistens hvis den skal kunne sprøjtes i en sprøjtepose med tylle. Den må ikke være for hård, men heller ikke for flydende, for så kan den ikke holde formen. Du kan teste om din smørcreme har den rigtige konsistens med ske testen: konsistensen er perfekt når smørcremen langsomt glider af en ske, der dyppes i den. Hvis
Hvis din smørcreme er blevet for tyk (hård) kan du tilsætte lidt mere mælk. Hvis den derimod er blevet for tynd kan du tilsætte lidt mere flormelis. På den måde kan du justere konsistensen.
Se også disse gode frosting opskrifter:
Chokolade buttercream frosting
Ingredienser
- 80 g blødt smør
- 8 dl flormelis (cirka)
- 3-4 spsk mælk
- 75 g god mørk chokolade
- 1 tsk vanille essens
Fremgangsmåde
- Pisk smørret med vanille essensen på en røremaskine eller med en elpisker til det er luftigt. Tilsæt flormelis og mælk skiftevis imens der røres.
- Hak den mørke chokolade. Smelt 50 g mørk chokolade i en lille skål i mikroovnen - husk at røre indimellem så det ikke brænder på. Tilsæt de resterende 25 g chokolade og rør, til der ikke er nogle klumper i den smeltede chokolade.
- Hæld den smeltede chokolade i smørcremen og rør yderligere til chokoladen er helt jævnt fordelt og smørcremen er helt lysebrun.
- Tilsæt evt. mere flormelis eller mælk for at opnå en passende konsistens.
Noter
1 portion af denne opskrift giver 6 dl / 550 gram smørcreme. Det er nok til at sprøjte med stjernetylle på 12-14 cupcakes (som på billederne).
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
15 kommentarer
En hel pakke flormelis til 80 g smør endte med at smage som en tyk omgang flormelis-glasur.
Der mangler virkelig den bløde friske smag af smør, jeg ville helt sikkert putte mere smør i og mindre flormelis/mælk.
Mængden passede dog perfekt til 12 muffins.
Kan den laves med hvid chokolade også? 😋
Hvid chokolade opfører sig anderledes, så du kan ikke bruge mængden 1:1. Men kunne være jeg skulle lave en opskrift med hvid chokolade i fremtiden 😉
KH Trine
Hvor mange cupcakes kan jeg putte det på?
Hej Nikke
Portionen er stor nok til at sprøjte en stor glasurtop på 12 cupcakes. Så hvis du sprøjter mindre vil der selvfølgelig være til lidt flere.
Hej
Hvilket tyl nummer du har brugt på?
På forhånd TAK
Hej
Virkelig god opskrift, jeg kunne faktisk nøjes med kun at putte 6 dl flormelis i. Og et lille fif, da jeg ikke selv havde noget vanille essens, tog jeg bare noget vanillesukker og hældte en smule i et shotsglas og tilføjede lidt vand og rørte rundt. Det smagte rigtig godt:)
Hej 😊
Det ser virkelig lækkert ud!
Kan man bruge Kærgården, hvis man ikke har “rigtig” smør? På forhånd tak😊
Hej Brit
Nej det kan man desværre ikke. Det skal være rigtigt smør 🙂
Hej
Tak for mange spændende opskrifter.
Er det virkelig rigtigt, at der skal 8 dl. flormelis i denne chokolade buttercream?
Hilsen Helle
Hej Helle
Ja der skal rigtig meget flormelis i denne type glasur. Portionen er stor nok til at sprøjte en stor glasurtop på 12 cupcakes. God fornøjelse 🙂
Jeg undrer mig over, du smelter chokoladen på samme måde, som når den skal tempereres. Her skal den jo ikke have et knæk, men er der et andet formål med det?
Kh.
Anne-Marie
Hej Anne-Marie,
Det skyldes simpelthen at chokoladen ikke skal være for varm når den røres i smørcremen. Man kan også smelte al chokoladen og lade den køle af, men dette er hurtigere 🙂
Uuuhh, meget lækkert.
Tak for opskriften og de gode råd:-)
Hej Trine
jeg syntes der skal lidt mere sukker i så de bliver lidt sødere
men ellers en rigtig god opskrift
MVH
Søstrene Eskemose
11 og 9 år