Det er iskoldt udenfor og juletiden nærmer sig så småt. Selvom jeg godt nok fik æbleskiver til 1. søndag i advent i går er jeg ikke gået fuldstændig i julemode endnu, men jeg har alligevel lyst til indendørshygge.
Jeg er lidt slem til at gå i chokoladeskuffen efter aftensmaden, men prøver at lokke mig til sundere snacks. Et af mine favorit sen-aften måltider er en lille skål lun æblegrød, enten som det er eller med lidt müsli. Jeg forbinder det samtidig med vinter og jul, fordi det har en svag kanel-vanille smag.
Man kan i princippet bruge alle slags æbler til mos, men bløde, røde æbler er mest velegnede. Uanset hvilke æbler du bruger skal de skylles og skæres i mindre stykker. Det er valgfrit om du vil skrælle æblerne først, jeg koger dem med skal.
Æblemos kan bruges til alt muligt lækkert. Du kan ofte bruge det som erstatning for fedtstof i kager, du kan bruge det i smoothies, lave gammeldags æblekage eller spise æblemosen som den er evt. med en klat vanilleis eller flødeskum. Jeg spiser det indimellem til morgenmad eller som aften-snack med lidt honningristet müsli på.
Friske æbler er ikke fryseegnede, men æblemos kan derimod godt fryses i op til 1 år. Jeg får det dog spist forholdsvist hurtigt, så jeg opbevarer det bare i et lufttæt glas, hvor det kan holde sig i op til 2 uger.
Æblemos med kanel og vanille
Udstyr (indeholder reklame)
- Blomsterberg kobbergryde 1,5L
Ingredienser
- 4 æbler
- 2 1/2 dl vand
- 1 tsk kanel
- 1 1/2 tsk vanillesukker
Fremgangsmåde
- Skyl æblerne og skær dem i både, enten med eller uden skræl. Kom æblebådene i en lille gryde med vandet og lad det koge op. Kom så låg på gryden og skru lidt ned, så æblerne koger. Lad dem koge i 5 minutter og tilsæt så kanel og vanillesukker. Lad dem koge i yderligere 5 minutter, til æblerne er helt bløde.
- Smag æblemosen til, evt. med lidt mere vanillesukker eller kanel. Blend æblemosen med en stavblender.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar