Om vores opskrift på vaniljekranse
Det kan ikke beskrives, hvor højt jeg elsker de her vaniljekranse. Min mor er nærmest berømt for dem i vores store familie og nærmeste omgangskreds og julen ville ikke den samme uden dem! Denne opskrift på vaniljekranse er klassisk, pålidelig og bagt hvert eneste år af mit 35-årige lange liv – og også før!
Disse vaniljekranse laves med finthakkede mandler, som gør dem ekstra sprøde, og har den mest vidunderlige smag af vanilje fra vaniljestænger (du kan dog også bruge vaniljesukker). De er nemme omend lidt tidskrævende at lave med deres smukke stjernemønster, dog skal man være obs på bagetiden for at sikre, at de ikke bliver brændt. Her får du både min opskrift på verdens bedste vaniljekranse samt massere af gode tips til at få de bedste vaniljekranse på bordet i år.
Vaniljekranse med en kødhakker
Den traditionelle måde at lave det smukke mønster på vaniljekranse er ved at køre dejen igennem en kødhakker med stjernemønster. Herefter formes hver enkelte småkage til en krans. En lidt tidskrævende men hyggelig proces, som hele familien kan samles om. Man kan f.eks. få en kødhakker til Kitchen Aid eller en gammeldags manuel kødhakker. Uanset type skal man vælge et udgangshul med et stjernemønster for at få det karakteristiske stjernemønster frem på vaniljekransene.
Lige siden jeg var lille har jeg hjulpet min mor med at dreje kødhakkeren, tage imod dejen i den anden ende og troligt forme mange mange vaniljekranse, år efter år. Jeg elsker processen, som nærmest er lige så stor en tradition som selve det at spise de elskede vaniljekranse, så jeg foretrækker stadig den gode gamle kødhakker!
Vaniljekranse med sprøjtepose og tylle
Hvis man ikke har en kødhakker eller synes processen er for langsommelig, kan man sprøjte vaniljekranse med sprøjtepose og stjernetylle. Dette kræver at man blødgør dejen en anelse først (læs hvordan i opskriften).

Opskrift
Verdens bedste vaniljekranse
Udstyr
- Kødhakker
- Sprøjtepose
- Stjernetylle
Ingredienser
- 125 g mandler
- 3 vaniljestænger**
- 500 g hvedemel
- ¼ tsk bagepulver
- 375 g smør
- 1 æg
- 250 g sukker
Sådan gør du
- Smut mandlerne og hak dem fint - hvis de er for store stopper hullet i kødhakkeren. Skrab kornene ud af vaniljestængerne og rør dem sammen med en lille smule sukker, så de ikke klumper.125 g mandler, 3 vaniljestænger**
- Rør hvedemel, bagepulver og vaniljekorn sammen i en skål. Hak det kolde smør og kom det i skålen.500 g hvedemel, 1/4 tsk bagepulver, 375 g smør
- Pisk æg og sukker sammen i en anden skål og tilsæt det til melblandingen. Tilsæt også de finthakkede mandler. Ælt nu hele blandingen sammen til en glat dej.1 æg, 250 g sukker
Form vaniljekranse med kødhakker
- Indstil kødhakkeren på det stjerneformede hul. Kør en klump af dejen gennem kødhakkeren og tag imod dejstrimlen i den anden ende - her kan det være rart at have en hjælpende hånd. Læg hver dejstrimmel på et spækbræt.
- Skær dejstrimlerne ud i stykker på 6-7 cm og form disse til kranse. Klem enderne af dejen forsigtigt sammen uden at ødelægge stjernemønsteret.
- Placér vaniljekransene på en bageplade beklædt med bagepapir med blot lidt afstand imellem.
Sprøjt vaniljekranse med tylle
- Blødgør dejen ved at gennemælte den og/eller lad dejen stå ved stuetemperatur i 15-20 minutter.
- Fyld en klump vaniljekransedej i en sprøjtepose med stjernetylle***. Sprøjt vaniljekranse på bagepapir på en bageplade. Gentag indtil alle vaniljekransene er formet.
Bagning af vaniljekransene
- Stil bagepladerne med vaniljekranse køligt indtil de skal bages (som minimum i 15 minutter), så bevarer de bedst mønstret under bagningen.
- Bag vanillekransene ved 185 grader (alm. ovn) i cirka 8 minutter. Lad dem køle helt af på en bagerist.
Noter
Perfekt afbagning af vaniljekranse
Vaniljekranse skal være sprøde hele vejen igennem men endelig ikke blive for mørke. De får hurtigt en bitter brændt smag hvis de får bare få minutter for meget i ovnen. Her er mine bedste tips til at få den perfekte afbagning på dine vaniljekranse.
- Stil dem tæt på bagepladen
Vaniljekranse kan stilles tæt på bagepladen beklædt med bagepapir, da de ikke hæver under bagningen. Man kan derfor bage rigtig mange vaniljekranse på én gang. - På køl inden bagning
Vaniljekransene skal forsigtigt placeres på bageplader beklædt med bagepapir, uden at ødelægge mønstret, og stilles på køl i 15 minutter inden bagning. Det kan enten være udenfor hvis det er koldt, i køleskabet eller i en kold kælder. Afkølingen er essentiel for, at vaniljekransene holder formen og mønstret under bagningen. - Bag én plade af gangen
Jeg anbefaler at bage én plade af gangen for den bedste afbganing. Vaniljekransene skal ikke bage længe og man kan bage mange af gangen, så man kan sagtens lave mange alligevel. - Hold øje med bagetiden!
Vaniljekransene skal bages i cirka 8 minutter på almindelig ovn indstilling. Alle ovne er dog forskellige, så hold godt øje med dem de sidste par minutter, for pludselig går det hurtigt. Småkagerne skal kun være let gyldne når de tages ud, ellers får de for meget.
Opbevaring af vaniljekranse
Vaniljekranse skal opbevares i en lufttæt kagedåse. For at sikre, at den er helt lufttæt bør der lægges madpapir eller plastikfilm under låget, så det slutter helt tæt.
Vaniljekransene holder sig gode i op til 3 uger. Men de holder nok ikke så længe, for de smager virkelig virkelig godt! 😉
Ofte stillede spørgsmål
Hvilken slags smør giver vaniljekranse den bedste smag?
Du skal bruge rigtig saltet smør beregnet til bagning. Jeg kan personligt bedst lide smagen af Lurpak. Du kan ikke bage disse vaniljekranse med margarine eller oliebaseret fedtstof såsom vegan block.Kan man bruge vaniljesukker i stedet for vaniljestang?
Ja, det kan du sagtens. Vaniljesukker giver stadig en fin vaniljesmag. Du skal bruge dobbelt så mange spiseskefulde vaniljesukker, som antal vaniljestænger. Dvs. 6 spsk vaniljesukker i stedet for 3 vaniljestænger.Kan man forme vaniljekranse uden en kødhakker?
Ja, du kan bruge en sprøjtepose med en stjernetylle til at sprøjte dejen ud. Hvis du ikke har en sprøjtepose og tylle, kan du også trille små pølser og samle dem til kranse i hånden, så får de blot ikke det karakteristiske stjernemønster.Hvad hvis dejen bliver for tør?
Hvis du er kommet til at tilsætte for meget mel, eller f.eks. har brugt hvedemel beregnet til brødbagning, kan dejen smuldre eller være svær at arbejde med. Fiks det ved at tilsætte en smule ekstra smør – det vil være den mere smidig.Hvordan får man sprøde vaniljekranse?
Det vigtigste kriterie for sprøde vaniljekranse er, at bruge rigtig smør. Jeg anbefaler Lurpak. Undgå også at lave kransene for tykke (især hvis du bruger en sprøjtepose), da det vil gøre dem bløde indeni.Hvordan opbevarer man bedst vaniljekranse?
Opbevar dine vaniljekranse i en helt tætsluttende kagedåse. Hvis du lægger et stykke bagepapir eller sølvpapir imellem låget og dåsen, holder de sig sprøde i op til 2 måneder – hvis de altså ikke bliver spist inden!
63 kommentarer
du burde ændre navnet på opskriften til “gode nok” – det er virkelig ikke verdens bedste
Tak for din kommentar og glædelig jul til dig ☺️
Mvh Trine