Talkage med citron og brombær

3 stemmer
Denne talkage lagkage har svampede citronbunde, syrlig brombærmousse og sød vanilje smørcreme, som spiller vidunderligt sammen. Denne festlige kage er både smuk og frisk og passer til enhver festlig anledning.
Talkage med citron og brombær, opskrift fra Bageglad

Kage til rund fødselsdag

Talkage til rund fødselsdag

I anledning af, at jeg har rundet et skarpt hjørne, holdt vi stor fødselsdag herhjemme. Maven er lige så rund som tallet jeg fylder, nu hvor jeg nærmer mig tredje trimester, så den stod på alkoholfri cocktails for mit vedkommende, men fejres skulle det! Martin havde arrangeret den helt store asiatiske festmiddag med al min yndlingsmad: sushi, gyoza, sticks og forårsruller. Og så skulle der selvfølgelig være en fantastisk kage – den lavede jeg selv 😉

Det flotte runde tal skulle vises frem, så jeg besluttede mig for at bage en talkage. Jeg ville gerne have noget let og friskt  så jeg valgte citron- og brombærsmag med masser af friske bær til pynt. Resultatet blev både lækkert og festligt, og der var næsten intet kage tilbage, trods gæsterne havde spist utroligt meget mad!

Hvad er en talkage?

Talkage, number cake, letter cake, alphabet cake – kært barn har mange navne! En talkage er en kage, der er skåret ud til at vise det antal år, der fejres. En hyggelig trend der de seneste år er blevet mere og mere populær og kreativiteten kender ingen grænser her! Talkager kan laves af en enkelt kage, f.eks. denne chokolade talkage eller denne citron talkage. Eller den kan bestå af flere lag. Uanset hvad kræver det lidt tålmodighed at skære og pynte en talkage, men det er umagen værd for der findes næppe en festligere kage!

 

Lagkage til talkage

Talkager kan laves som lagkage, hvis man laver en lagkage med mousse. Jeg elsker den konsistens, som en mousse giver kagen. Det løfter den til at blive let og luftig, så man får en oplevelse af tyndere bunde og en silkeblød midte i kagen. Og det er faktisk rigtig nemt at lave en lagkage talkage med mousse. Det kræver blot at man har god tid, så moussen kan nå at sætte sig.

Jeg har valgt en syrlig brombærmousse til min talkage. Jeg elsker den lilla farve, som de mørke bær giver moussen, og smagen passer perfekt til citron lagkagebundene. Den syrlige kage bliver mødt af den søde vanilje smørcreme, der sprøjtes på toppen.

Lagkage talkage opskrift

Kan talkagen bages i god tid?

Talkagen har mange elementer, og det kan være rart at lave noget af det i god tid. Her er mine tips til hvornår du kan forberede de forskellige elementer:

  • Man kan bage lagkagebundene, lægge dem sammen med mousse, lade den sætte sig og skære sin talkage ud – inden den fryses i op til 3 måneder. Lagkagen skal tø op i køleskabet natten før servering.
  • Marengskys kan med fordel bages op til 2 uger før kagen pyntes, så længe de opbevares i en helt lufttæt boks. De kan også fryses i op til 2 måneder.
  • Fondantblomster kan laves flere måneder før kagen pyntes. De skal størkne uden at være tildækket og når de først er størknet helt bør de opbevares i en plastikbøtte så de ikke samler støv.

Hvis du følger ovenstående er det eneste du skal dagen for servering at lave smørcreme og pynte din kage.

Tal kage med citron og brombær

Opskrift

Talkage med citron og brombær

3 stemmer
Denne fine talkage har citronbunde og en syrlig brombærmousse. Den er pyntet med smørcreme, marengs, friske bær og blomster og vil gøre enhver fødselar glad!
Tid i alt: 8 timer
Mængde: 1 tal på 23x33 cm (10 personer)
Udskriv Pin

Udstyr

  • Justerbar form
  • Tylle Wilton 224
  • Sprøjteposer
  • Håndmikser

Ingredienser

Citron lagkagebunde:

  • 350 g smør
  • 300 g mel
  • 1 ½ tsk bagepulver
  • 2 tsk vanillesukker
  • 350 g sukker
  • Fintrevet skal fra 3 citroner
  • 4 tsk citronsaft
  • 6 æg

Brombærmousse:

  • 3 blade husblas
  • 1 spsk vand
  • 250 g frosne brombær
  • 3 spsk sukker
  • 2,5 dl piskefløde

Italienske marengskys:

  • 30 g pasteuriseret æggehvide
  • 75 g sukker
  • 30 g vand
  • ¼ tsk vanillesukker

Pisket smørcreme:

  • 1 portion af vores piskede smørcreme

Pynt:

  • Fondant blomster
  • Spiselige blomster (f.eks. honningblomster)
  • 100 g friske brombær (cirka)
  • 100 g friske blåbær (cirka)

Sådan gør du

Citron lagkagebunde:

  • Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn). Lav en justerbar firkantet bageform 33x23 cm og beklæd den med bagepapir ved at sætte den på et stykke bagepapir og folde bagepapiret op ad siderne – hæft den på bageformen med papirklips. Hvis du ikke har en justerbar bageform kan du bruge en firkantet bageform i nogenlunde samme størrelse, denne skal dog smørres grundigt først.
  • Smelt smørret og lad det stå og køle lidt af, imens du rører de andre ingredienser til kagen.
    350 g smør
  • Kom mel, bagepulver og vanille i en skål og rør rundt, til det er godt blandet.
    300 g mel, 1 1/2 tsk bagepulver, 2 tsk vanillesukker
  • Kom sukker og fintrevet citronskal i en anden skål og pisk med høj hastighed med en elpisker, til citronskallen er godt fordelt i sukkeret. Tilsæt citronsaft, æg og det smeltede smør og pisk med middelhøj hastighed med elpiskeren, til det er godt blandet.
    350 g sukker, Fintrevet skal fra 3 citroner, 4 tsk citronsaft, 6 æg
  • Tilsæt melblandingen til den våde blanding lidt ad gangen under langsom omrøring med en grydeske. Fortsæt med at røre indtil du har en ensartet dej.
  • Fordel dejen i bageformen og bag den ved 180 grader (alm. ovn) i 30-35 minutter, til den er gylden. Test at kagen er færdig ved at stikke en strikkepind eller træspyd i midten af kagen. Når der ikke længere hænger dej ved er den færdigbagt.
  • Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af i formen, til den har stuetemperatur.
  • Tag kagen ud af formen – dette er nemmest med en justerbar bageform som bare kan løsnes, men hvis du har bagt den i en bageform med fast bund kan du forsigtigt løsne bunden fra formen med en spatel og løfte kagen op.
  • Rids langs midten hele vejen rundt om kagen, for at lave en retningslinie for hvor du skal skære, når kagen skal flækkes til to lagkagebunde. Brug en lang brødkniv til forsigtigt at skære gennem hele kagen fra den ene ende til den anden imens du holder øje med, at den følger stregen. Så får du to ensartede citron lagkagebunde på cirka 1 cms tykkelse.
  • Pak lagkagebundene i plastikfilm, eventuelt oven på hinanden med bagepapir imellem, indtil kagen skal samles med mousse.

Brombærmousse:

  • Kom husblas i en skål med vand i 10 minutter. Kom imens vand, brombær og sukker i en lille gryde og lad det koge op. Når det koger skal du skrue lidt ned for varmen og lade det småkoge i 2­-3 minutter. Fjern gryden fra varmen og blend det med en stavblender.
    3 blade husblas, 1 spsk vand, 250 g frosne brombær, 3 spsk sukker
  • Stil gryden tilbage på det slukkede blus. Tag den bløde husblas op af vandet, vrid vandet fra og kom det i gryden med brombær og rør rundt, til det er opløst. Hæld brombærblandingen over i en skål gennem en sigte, så eventuelle kernerester sies fra. Stil skålen i køleskabet og lad den køle af til omkring stuetemperatur.
  • Pisk piskefløden til flødeskum. Når brombærsaucen er kølet af røres den i piskefløden lidt ad gangen under omrøring. Det er vigtigt, at brombærsaucen har samme temperatur som piskefløden, da den ellers vil skille! Når alt brombærsaucen er rørt jævnt ud i piskefløden er moussen klar til at komme i lagkagen.
    2,5 dl piskefløde

Italienske marengskys:

  • Kom pasteuriseret æggehvide i en lille skål og pisk dem med en elpisker, indtil de bliver hvide og så stive, at de kan danne en spids som holder formen og kan stå selv.
    30 g pasteuriseret æggehvide
  • Kom sukker og vand i en lille gryde og varm det op ved lav varme under omrøring, indtil alt sukkeret er smeltet.
    75 g sukker, 30 g vand
  • Skru nu op til middelhøj varme og lad sukkerblandingen koge op. Lad den koge boblende og rør i det jævnligt, indtil det når en temperatur på 116 grader målt med et sukkertermometer.
  • Hæld meget langsomt sukkerblandingen fra gryden i skålen med æggehviderne imens der piskes med elpisker. Pas endelig på, at elpiskeren ikke får sprøjtet varmt sukker på dig!
  • Fortsæt med at piske, indtil skålen ikke længere føles varm udenpå, men kun lun. Rør så vanillesukker i. Lad marengsen stå til skålen ikke længere føles lun, men har nået stuetemperatur.
    1/4 tsk vanillesukker
  • Tænd ovnen på 100 grader (alm. ovn) og beklæd en bageplade med bagepapir.
  • Kom marengsen i en sprøjtepose med en lille stjerne tylle og sprøjt små marengs med cirka Ø2 cm.
  • Bag de små marengskys i 30 minutter på næst nederste rille i ovnen.
  • Lad dem køle lidt af og løft så bagepapiret over på en bagerist, så marengsen kan køle helt af.

Pisket smørcreme:

  • Lav smørcremen efter anvisningen i opskriften og fyld den på en sprøjtepose med en rund tylle på cirka Ø1 cm.
    1 portion af vores piskede smørcreme
  • Sørg for, at alt pynt du vil have på kagen er skyllet og parat, så det er klar til at blive sat på kagen når smørcremen er sprøjtet på.
  • Sprøjt små tutter smørcreme i lige rækker langs kagen. Hvis smørcremen bliver for blød undervejs pga. varmen fra dine hænder kan du blot lægge den i køleskabet i 10-15 minutter og derefter fortsætte.

Pynt:

  • Pynt kagen med din pynt og sæt den derefter i køleskabet i minimum 30 minutter inden servering, så smørcremen kan stivne.
    Fondant blomster, Spiselige blomster, 100 g friske brombær, 100 g friske blåbær

Noter

Lad kagen stå i køleskabet, gerne dækket med plastikfilm uden at det ødelægger pynten, indtil cirka 1 time inden servering. Så har kage og smørcreme den bedste temperatur og konsistens.
Citron lagkagebundene kan bages forud og fryses. Her anbefales det at flække kagen til to bunde, lægge bagepapir imellem og pakke dem i plastikfilm i fryseren. Lagkagebundene skal tø helt op inden de samles til lagkage med brombærmoussen.
De italienske marengskys kan laves op til 1 uge før servering og opbevares i en lufttæt boks eller plastikpose.
Fondant blomsterne kan laves flere måneder før servering og skal lufttørre, så de bliver hårde. Herefter skal de opbevares i en lufttæt boks.
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Sådan bages og skæres talkagen

Talkagen består af citron lagkagebunde og en syrlig brombærmousse. Citronkagen bages hel i en justerbar firkantet bageform og skæres til to lagkagebunde, når den er kølet helt af. Hvis du som jeg skal bruge to talkager skal du bage to citronkager, så du ender med fire lagkagebunde. Det er bedst at røre dejen til kagerne ad to omgange hvis du bager to kager – altså rør og bag én ad gangen.

Den afkølede citronkage flækkes med en brødkniv. Skær forsigtigt hele vejen rundt om kagen og derefter dybere og dybere, indtil du har skåret helt igennem. Lagkagebundene bør gerne blive cirka 1 cm tykke.

CitronkageFlække lagkagebunde

Lagkagens fyld består af brombærmousse, som skal laves aftenen før servering (medmindre du skal fryse kagen, læs mere ovenfor). Laver du mere end én talkage kan du sagtens lave dobbeltportion af brombærmoussen på én gang.

Læg den nederste lagkagebund med den afskårne side opad på det fad eller den plade, du vil servere kagen på. Stram den justerbare bageform omkring den. Lav og fordel brombærmoussen ovenpå. Læg den øverste lagkagebund med den afskårne side opad ovenpå og pres let ned. Lad kagen sætte sig i køleskabet i minimum 6 timer (gerne natten over).

LagkagebundBrombærmousse

Og så til det sjove! Når moussen har sat sig skal tallet skæres ud. Print eller tegn eventuelt en skabelon så du har noget at skære efter, eller vær modig og skær frit fra hoften. Skær langs indersiden af den justerbare bageform inden den løsnes. Læg skabelonen oven på kagen og skær tallet ud med en skarp kniv. Fjern kagestykker undervejs indtil du til sidst kun har et tal tilbage på fadet.

Gør fadet rent for mousse- og krummerester og stil så kagen på køl i mindst en halv time inden du pynter den, så moussen bliver helt kold igen.

Skære tal kage3 tals kage

Tips til talkage pynt

Du kan pynte din talkage præcis som du ønsker. Hvis du vil pynte din talkage på samme måde som jeg, har jeg brugt:

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




8 kommentarer

    1. Hej Sandra
      Nej brombærmoussen er helt flydende indtil den har sat sig i køleskabet 🙂 Derefter er den helt fast.

    1. Hej Charlotte
      2-3 dage pakket godt ind i plastikfilm. Kagen kan også sagtens fryses (igen sørg for at pakke den ind i plastikfilm).

  1. Hej!
    Jeg står og skal lave din fine kage til en konfirmation nu her. Planen er, at det bliver hendes navn.
    Jeg har lavet en ”øvekage” og bliver lidt i tvivl om, den opskrift på brombær mousse er til 1 tal? eller har du ganget den op til dit tal, du viser på billederne? 🙂
    ( det er rigtig forstået, at 3 tallet på billederne er ca 33×23, ikke?

    Mvh Line

    1. Hej Line
      Sikke en god ide. Jeg håber hun har et kort navn 😂😅
      Jo opskriften er til 1 kage på 33×23 cm. Hvor stort tal/bogstav du skærer ud af kagen er selvfølgelig op til dig. Mine kager på billedet er skåret så tæt på kagens kant som muligt, så ja cirka 33×23 cm.

      Mousse portionen er i princippet til 1 kage men det er en smagssag hvor højt mousselag man ønsker. Du kan også nøjes med at lave halvanden portion til 2 kager hvis det er.

      Rigtig god fornøjelse, tag os gerne på Instagram så vi kan se et billede af slutresultatet!

Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke