Amerikansk tærtedej til pies

Denne sprøde, flagende, gyldne tærtedej er perfekt til tærter og pies. Den holder sin form perfekt når den bliver bagt, så du kan flette eller pynte din tærte.
Flettet tærtedej opskrift

Hjemmelavet tærtedej med flagende konsistens

Der er intet som duften af en hjemmebagt pie! Min mand er opvokset i USA og jeg selv i Japan, hvor der også var stor amerikansk indflydelse. Vi har derfor begge spist utroligt mange pies i vores liv og elsker dem virkelig. Det er faktisk min mands yndlingsdessert og jeg har derfor bagt utallige versioner til ham igennem årene, såsom vores favorit apple pie, rabarber pie, blåbær pie, cherry pie og flere – altid med denne tærtedej som base.

Denne klassiske amerikanske tærtedej adskiller sig fra klassisk mørdej ved at være flagende i strukturen – fine, sprøde lag, som nærmest flager, når man skærer i dem. Det er netop dette, der gør en amerikansk pie så særlig – og hemmeligheden bag ligger i teknikken og én særlig ingrediens.

Tærtedejen kan bruges til:

  • Klassiske frugttærter
  • Tærter med låg (pie)
  • Små tærter eller pies
  • Tærter med cremefyld (kræver at bunden blindbages først)

Fersken tærtedej opskriftTærtedej til små tærter

Tærtedejen skal holdes kold

Det vigtigste for at lave en god pie dej er, at dejen holdes kold under hele processen. Det er dette der giver dejen den flagende struktur. Når smørret bevares i små kolde klumper og først smelter under bagning, skaber det luft og lag i dejen.

Hvis dejen bliver for varm, risikerer den  at krympe i ovnen, og det er virkelig surt hvis man har lavet en flot flettet top eller dekorationer af tærtedejen. Men en særlig ingrediens hjælper til at holde dejen kold: isvand.

Tips til at holde dejen kold

  • Brug iskoldt smør, evt. lagt i fryseren 5–10 minutter inden brug
  • Lav isvand med isterninger og brug det i dejen
  • Undgå at røre dejen med hænderne mere end højst nødvendigt, f.eks. ved at bruge en dejblander
  • Sæt dejen på køl både før og efter udrulning og inden bagning
  • Hvis dit køkken er varmt: sæt dejen i køleskabet undervejs

Hvad er en dejblander?

En dejblander er et U-formet redskab med håndtag, der gør det nemt at smuldre smør i mel uden at bruge hænderne. Det hjælper til at holde dejen kold, da der ikke tilføres varme fra hænderne – og sviner mindre!

Sådan kan man pynte en pie

  • Flettet låg: Skær strimler og læg dem i et vævet mønster
  • Udstikkere: Brug små udstikkere til blade, stjerner, sommerfugle
  • Flettet kant: Flet eller sno strimler og læg som kant hele vejen rundt

Tærtedej med mønster og stjernerTærtedej med sommerfugle

Sådan får du den perfekte afbagning

Vi drømmer allesammen om en gylden, smuk overflade på vores tærter. Her er nøglen at piske overfladen grundigt med æg inden bagning.

For at få den helt rigtige afbagning med denne tærtedej skal tærten først bages ved høj varme for at opnå en gylden overflade, derefter skrue ned til lavere varme. For en klassisk pie i tærteform passer det typisk godt at bage på 200 grader (alm. ovn) i i 15-20 minutter. Herefter skrue ned på 180 grader og bag videre i 25-30 minutter, til fyldet bobler og låget er helt gyldent.

Glasforme og metalforme er idéelle, fordi de hjælper til at bage bunden ordentligt igennem. Du kan også sagtens bruge en porcelæn tærteform, den leder dog ikke varmen lige så godt.

Amerikansk tærte - pie dej opskrift

Typiske spørgsmål til opskriften

Kan man bruge margarine i stedet for smør?
Nej. Smør giver den bedste smør og struktur, hvorimod margarine vil give en mere kompakt og mindre flagende dej.

Kan jeg bruge vegansk smør?
Ja! Brug fast smøresratning, f.eks. Naturli’ Vegan Block. Man kan ikke bruge smørbart fra bøtte. Dejen vil blive blødere og mindre flagende og har evt. brug for at køle i længere tid, men smagen vil være udemærket.

Kan jeg bruge dejen til madtærter?
Nej. Denne dej er sød og smørholdig og passer derfor bedst til desserttærter. Brug i stedet en mørdej til madtærter.

Hvordan undgår jeg, at dejen krymper i ovnen?
Hold den kold! Læg formen på køl før bagning og undgå at strække dejen ud i formen.

Hvad er tærtedejens holdbarhed?
Denne nemme tærtedej er super god at lave i større portioner og fryse, så du altid har en tærtedej ved hånden. Du kan endda fryse en helt færdig pie ned og bage den direkte fra frost. Tærtedej kan holde sig i køleskabet i op til 3 dage eller fryses i op til 3 måneder og tø op i køleskabet natten over. 

Flettet tærtedej opskrift

Opskrift

Amerikansk tærtedej til pies

Denne sprøde, gyldne tærtedej har en flagende konsistens og er perfekt til frugttærter og klassiske amerikanske pies med låg.
Forberedelsestid20 minutter
Køletid: 2 timer
Tid i alt: 2 timer 20 minutter
Niveau: Middel
Mængde: 1 portion*
Udskriv Pin

Ingredienser

  • 500 g hvedemel
  • 1 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 350 g koldt smør (i tern)
  • 2 dl isvand (cirka – fra vand med isterninger)

Sådan gør du

Tærtedej:

  • Rør hvedemel, sukker og salt sammen i en stor skål.
    500 g hvedemel, 1 spsk sukker, ½ tsk salt
  • Tilsæt koldt smør i tern og smuldr det i melet med en dejblander eller fingrene (hurtigt, så du ikke tlifører for meget varme), indtil det ligner grove krummer.
    350 g koldt smør
  • Tilsæt isvand lidt ad gangen og saml dejen med en dejskraber. Ælt kort dejen sammen med fingrene for at samle den til sidst.
    2 dl isvand
  • Del dejen i to kugler, pak dem i plastikfilm, og stil dem på køl i minimum 2 timer (gerne natten over), inden den rulles ud og bruges til tærter.

Form dejen:

  • Dejen holder sin form, så længe den holdes kold imens du arbejder med den. Den kan rulles ud, stikkes ud eller skæres ud i mønstre og forme.

Noter

*Mængde: 1 portion dej passer til at beklæde en tærteform på Ø20 cm (bund og låg).
Holdbarhed: Dejen kan opbevares i køleskabet i op til 3 dage eller fryses i op til 3 måneder.
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke