Det er endelig sket. Efter flere års eksperimenter og skuffelser er det ENDELIG lykkes mig at lave god risalamande helt uden mælkeprodukter og animalske produkter, som rent faktisk smager som risalamande! Alt er rigtigt: konsistens, smag, udseende. Jeg er helt oppe at køre over min succes og kan slet ikke vente med at servere det juleaften!
For flere år siden fandt jeg ud af, at jeg ikke kan tåle mælkeprotein, hvilket betyder at jeg skal holde mig helt fra mælkeprodukter. Jeg kan desværre ikke engang tåle laktosefri produkter, hvilket der jo ellers efterhånden findes et stort udvalg af og som man snildt kan bruge til risalamande uden at kunne smage forskel.
Jeg kan kun tåle vegetabilske produkter, men de har ofte en kraftig bismag og det er denne jeg har haft svært ved at overdøve i mine risalamande-eksperimenter. Jeg har forsøgt mig med flere metoder: risengrød lavet på sojamælk fra forskellige mærker, sojamælk med vanille, mandelmælk og lige grimt smagte det alt sammen.
Men nu har jeg knækket koden: risengrøden skal laves på en blanding af rismælk og havremælk for at få både god cremet konsistens og smag. Flødeskummen, som risengrøden skal røres med, skal laves med smagsløs sojabaseret piskefløde (f.eks. den fra Alpro).
Denne veganske risalamande opskrift er til jer som gerne vil undgå mælkeprodukter og/eller animalske produkter. Har du blot problemer med laktose kan du med fordel bruge vores opskrift på almindelig risalamande og blot bruge laktosefri mælk og laktosefri piskefløde.
Glædelig jul!
Risalamande opskrift uden mælkeprodukter
Ingredienser
- 1 1/2 dl grødris
- 1/2 liter rismælk
- 1/2 liter havremælk
- 1 vanillestang
- 1-2 spsk sukker
- 75 g mandler (husk at gemme 1 hel)
- 3-4 tsk vanillesukker
- 350 ml soya piskefløde
- 1/2 liter kirsebærsauce
Fremgangsmåde
- Kom grødris, rismælk, havremælk og vanillestang i en gryde og kog op. Lad risengrøden koge ved lav til middel varme i 40-50 minutter til den tykner helt. Rør rundt indimellem. Når risengrøden er kogt færdig fjernes gryden fra varmen og sukker røres i så det opløses i grøden. Kom risengrøden i en skål og stil den tildækket i køleskabet i minimum 4 timer, gerne natten over.
- Smut mandlerne og hak dem groft - husk at gemme én hel til mandelgaven!
- Pisk soja piskefløden så meget som muligt med en elpisker. Vend forsigtigt piskefløden i den nu helt kolde risengrød uden at slå luften ud af den. Tilsæt vanillesukker lidt efter lidt - smag til hvor sød risalamanden skal være.
- Stil risalamanden i køleskabet i minimum 30 minutter inden servering. Til servering opvarmes kirsebærsaucen og serveres med risalamanden.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
2 kommentarer
vi har brugt din opskrift på Vegansk risalamande men grøden vil ikke tykne hvad har
vi eventuelt gjort forkert ??
MVH
Vagn Petersen
Hej Vagn
Det lyder mystisk. Har I brugt grødris? Grøden skal koge længe (med bobler og under låg) cirka 45 minutter før den tykner.