Kulde! December! Jul! Jeg er kommet sent i julestemning i år, hvilket nok skyldes at jeg i forrige uge var på dykkerferie i Egypten i 30 grader. Men det var første søndag i advent i går hvor jeg da både fik spist æbleskiver, vanillekranse og jødekager, og stemningen ramte mig endelig da jeg cyklede hjem igennem Københavns julepyntede gader i dag.
Så nu får I endelig en juleopskrift. Både Mette og jeg har meget travlt for tiden og der er desværre ikke så meget tid til hverken julebagning eller blogging, men lidt skal det da blive til. Og en god én af slagsen – nemlig hjemmelavet Twix!
Til Twix karamellen skal der bruges sødet kondenseret mælk som er mælk, der er kogt ind til en tykkere konsistens. Nestlé laver bl.a. en kondenseret mælk, der kan købes på dåse i store supermarkeder, for eksempel Føtex. Det står ved bageingredienser/krydderier. Én dåse passer til mængden, der skal bruges til Twix karamellen.
Først laves Twix bunden og denne bages i ovnen og køler af på en bagerist. Derefter laves karamellen. Man kan bruges andre karamelopskrifter end denne men vigtigt er det, at det bliver en blød karamel da det ellers vil være ubehageligt at tygge i Twixen.
Når karamellen opnår den rigtige tykkelse hældes den over den afkølede Twix bund. Karamellen skal køle af. Derefter overtrækkes Twixen med smeltet lys chokolade som får lov til at stivne helt, før Twixen skæres ud.
Skær Twix’en i barer eller små stykker som her.

Hjemmelavet Twix
Ingredienser
Twix bund:
- 2 1/4 dl mel
- 65 g rørsukker
- 10 g maizena
- 110 g smør
- 1 spsk koldt vand
- 1 æggeblomme
Twix karamel:
- 1 dåse sødet kondenseret mælk (397 g)
- 130 g rørsukker
- 85 g smør
- 1 1/2 spsk glukosesirup
- 3/4 tsk vanillesukker
Fremgangsmåde
Twix bund:
- Rør mel, rørsukker og maizena sammen i en skål. Smuldr smørret med fingrene i melblandingen indtil du får en krummelignende dej. Saml dejen til en glat dej ved at tilsætte vand og pisket æggeblomme.
- Kom bagepapir i en form på cirka 21 x 21 cm så bunden nemt kan løftes op efter bagning. Fordel dejen jævnt over bunden ved at bruge fingrene til at mase den ud.
- Bag bunden ved 180 grader i cirka 20 minutter til den er let gylden. Løft bunden op ved at løfte i bagepapiret og lad bunden køle helt af på en bagerist.
Twix karamel
- Imens bunden køles af laves karamellen. Kom sødet kondenserede mælk, rørsukker, smør, glukosesirup og vanillesukker i en lille gryde. Opvarm blandingen ved middel varme til sukkeret og smørret er smeltet - rør indimellem.
- Skru nu op for varmen og bring blandingen i kog under omrøring. Bliv ved med at røre de næste 5 - 8 minutter (eller til karamellen når 100 grader - brug eventuelt et sukkertermometer). Karamellen skal være gylden.
- Kom Twix bunden på bagepapiret tilbage i bageformen. Fordel karamellen over bunden og glat den jævnt ud med en spatel. Stil Twix konfekten i køleskabet i 15 minutter.
Twix chokolade:
- Smelt mælkechokoladen i mikroovnen før karamellen er stivnet (husk at røre i chokoladen indimellem så den ikke brænder på). Tag nu karamellen ud af køleskabet og hæld den smeltede mælkechokolade over. Glat den ud med en spatel.
- Stil Twixen i køleskabet i cirka en time. Skær derefter små Twix firkanter ud med en skarp kniv.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
25 kommentarer
Hej kan man bruge alm (altså hvid) sukker istedet for rørsukker
Hej Ida
Ja det kan du godt. Samme mængde 🙂