Kulde! December! Jul! Jeg er kommet sent i julestemning i år, hvilket nok skyldes at jeg i forrige uge var på dykkerferie i Egypten i 30 grader. Men det var første søndag i advent i går hvor jeg da både fik spist æbleskiver, vanillekranse og jødekager, og stemningen ramte mig endelig da jeg cyklede hjem igennem Københavns julepyntede gader i dag.
Så nu får I endelig en juleopskrift. Både Mette og jeg har meget travlt for tiden og der er desværre ikke så meget tid til hverken julebagning eller blogging, men lidt skal det da blive til. Og en god én af slagsen – nemlig hjemmelavet Twix!
Ingredienser til hjemmelavet Twix
Det kræver ikke særlig mange ingredienser at lave hjemmelavede Twix, selvom de består af tre lag. Men hvis du ikke bager regelmæssigt, er det ikke sikkert, at du allerede har alle ingredienserne i køkkenskabene. Her er, hvad du skal bruge:
- Mel: Helt almindeligt hvedemel til bagning fungerer godt til Twix bunden.
- Rørsukker: Dette kan erstattes af almindeligt hvidt sukker, men rørsukker giver en vidunderlig dyb smag og en mere cremet konsistens til karamellem, så jeg anbefaler helt klart at købe en pose af det.
- Maizena: Gør Twix bunden blød, så man ikke knækker tænderne på den.
- Smør: Du skal bruge rigtigt saltet smør til Twix, for smagens og konsistensens skyld!
- Æggeblomme: Giver struktur til Twix bunden. Gem æggehviden og lav en omelet.
- Sødet kondenseret mælk: En slags mælk, der er kogt ind til en tykkere konsistens. Det hjælper med at skabe en blød og lækker karamel, som passer perfekt til Twix. Nestlé laver bl.a. en god kondenseret mælk på dåse, der kan købes i større supermarkeder. Én dåse passer til den mængde, der skal bruges til Twix karamellen
- Glukosesirup: Bruges til at sikre, at karamellen ikke krystalliserer.
- Vaniljesukker: Giver god smag til din Twix!
- Mælkechokolade: Prikken over i’et på din Twix er selvfølgelig chokoladen. Køb en mælkechokolade af høj kvalitet for det bedste resultat. Jeg anbefaler Callebaut 823.
Sådan laves hjemmelavet Twix
Twix består af tre lag: en lys kiksebund, blød karamel og et lag mælkechokolade.
Først laves kiksebudnen. Ingredienserne til dejen æltes sammen til en blød mørdej, som presses ud i en form beklædt med bagepapir. Den bages til den er gylden og skal køle helt af, før du fortsætter med næste lag.
Til Twix karamellen skal der bruges sødet kondenseret mælk (mælk, der er kogt ind til en tykkere konsistens). Det hjælper med at skabe en blød og lækker karamel, som passer perfekt til Twix. Nestlé laver bl.a. en god kondenseret mælk på dåse, der kan købes i større supermarkeder. Én dåse passer til den mængde, der skal bruges til Twix karamellen. Karamellen skal koges til den er gylden og så fordeles den oven på den afkølede Twix bund. Den skal køle helt af, før du fortsætter til næste lag.
Til sidst skal et lag mælkechokolade fordeles oven på karamellen. Hvis du ønsker et sprødt lag chokolade skal den tempereres – alternativt kan du nøjes med bare at smelte den, så vil du få et mere blødt lag mælkechokolade.

Hjemmelavet Twix
Ingredienser
Twix bund:
- 2 1/4 dl mel
- 65 g rørsukker
- 10 g maizena
- 110 g smør
- 1 spsk koldt vand
- 1 æggeblomme
Twix karamel:
- 1 dåse sødet kondenseret mælk (397 g)
- 130 g rørsukker
- 85 g smør
- 1 1/2 spsk glukosesirup
- 3/4 tsk vanillesukker
Twix chokolade:
- 120 g god lys chokolade
Fremgangsmåde
Twix bund:
- Rør mel, rørsukker og maizena sammen i en skål. Smuldr smørret med fingrene i melblandingen indtil du får en krummelignende dej. Saml dejen til en glat dej ved at tilsætte vand og pisket æggeblomme.
- Kom bagepapir i en form på cirka 21 x 21 cm så bunden nemt kan løftes op efter bagning. Fordel dejen jævnt over bunden ved at bruge fingrene til at mase den ud.
- Bag bunden ved 180 grader i cirka 20 minutter til den er let gylden. Løft bunden op ved at løfte i bagepapiret og lad bunden køle helt af på en bagerist.
Twix karamel
- Imens bunden køles af laves karamellen. Kom sødet kondenserede mælk, rørsukker, smør, glukosesirup og vanillesukker i en lille gryde. Opvarm blandingen ved middel varme til sukkeret og smørret er smeltet - rør indimellem.
- Skru nu op for varmen og bring blandingen i kog under omrøring. Bliv ved med at røre de næste 5 - 8 minutter (eller til karamellen når 100 grader - brug eventuelt et sukkertermometer). Karamellen skal være gylden.
- Kom Twix bunden på bagepapiret tilbage i bageformen. Fordel karamellen over bunden og glat den jævnt ud med en spatel. Stil Twix konfekten i køleskabet i 15 minutter.
Twix chokolade:
- Smelt mælkechokoladen i mikroovnen før karamellen er stivnet (husk at røre i chokoladen indimellem så den ikke brænder på). Tag nu karamellen ud af køleskabet og hæld den smeltede mælkechokolade over. Glat den ud med en spatel.
- Stil Twixen i køleskabet i cirka en time. Skær derefter små Twix firkanter ud med en skarp kniv.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
25 kommentarer
Hej kan man bruge alm (altså hvid) sukker istedet for rørsukker
Hej Ida
Ja det kan du godt. Samme mængde 🙂