En vegansk risalamande, der smager som den skal
Breaking news! Efter flere års eksperimentering (og en hel del skuffelser undervejs) er det ENDELIG lykkes mig at lave den perfekte opskrift på god vegansk risalamande! En højtelsket juledessert, som indeholder så store mængder mælkeprodukter, at den er vanskelig at omsætte til et godt vegansk alternativ. Men det er nu lykkes og jeg er meget tilfreds med både konsistens, smag og udseende. Juleaften er reddet!
Risalamande indeholder en stor del mælkeprodukter, både i form af mælk og piskefløde. For at gøre risalamanden vegansk skal de erstattes af vegetabilske alternativer. Her opstår udfordringen: vegetabilske mælkeprodukter har ofte en kraftig bismag, som er udfordrende at overdøve i store mængder. Jeg har testet mange forskellige kombinationer af vegetabilsk mælk i risalamanden, f.eks. forskellige mærker af soyadrik, soyadrik med vaniljesmag og mandeldrik – og lige grimt smagte det alt sammen.
Men nu har jeg knækket koden! Risengrøden skal koges på en blanding af rismælk og havremælk for at få både en god cremet konsistens og den bedste smag. Piskefløden skal erstattes af en soyabaseret variant med neutral smag, f.eks. Alpro Piskbar, så vaniljen kan få lov til at smage igennem. Længere nede på siden får du min velafprøvede opskrift på vegansk risalamande og jeg håber du også vil nyde den!
Hvorfor vegansk risalamande?
Der kan være mange grunde til, at man ønsker at spise et vegansk alternativ til klassisk risalamande. Måske spiser du vegansk generelt, og søger derfor en risalamande uden animalske produkter. Elsker måske kan du ikke tåle mælkeprodukter eller de laktosefri alternativer, der findes, og søger derfor et vegetabilsk alternativ (ligesom jeg selv). Uanset grund er denne veganske risalamande opskrift til dig, som vil lave en risalamande uden mælkeprodukter.
Hvis du ikke kan tåle laktose kan du med fordel lave min almindelige risalamande opskrift og blot erstatte mælkeprodukterne med laktosefri varianter.
Mandelgave hvor alle kan være med
Hvis en eller flere gæster ønsker vegansk risalamande og andre ønsker almindelig risalamande juleaften kan I sagtens stadig lege mandelgave legen. I stedet for at servere én stor skål risalamande med mandlen i skålen anbefaler jeg at lave portionsanretninger. Sådan får I legen til at være en succes:
- Én person fordeler hhv. almindelig og vegansk risalamande i ens dessertskåle. Der er en lille visuel forskel i farven (vegansk risalamande er mere hvid end almindelig risalamande), så man kan kende forskel. Personen forlader køkkenet.
- En anden person får et klæde eller viskestykke for øjnene. Klædet skal være tykt nok til, at personen kun kan ane omridset af ting.
- Denne anden person går i køkkenet og gemmer en hel mandel i en tilfældig skål. Personen kan ikke se forskel på de forskellige typer risalamande på grund af det begrænsede udsyn gennem klædet.
- En tredje person fordeler skålene til gæsterne ved bordet, og så er der leg!
Spørgsmål og svar til opskriften
Hvilke mærker af risdrik og havredrik smager bedst?
Jeg kan personligt bedst lide kombinationen af Naturli’ Risdrik og Naturli’ Havredrik sammen med Alpro Piskbar vegetabilsk piskefløde.Jeg eller en af mine gæster kan ikke tåle laktose. Hvad gør jeg?
Hvis laktose er problemet anbefaler jeg at lave min almindelige risalamande opskrift og blot erstatte mælkeprodukterne med hhv. laktosefri mælk og laktosefri piskefløde.Kan jeg lave risengrøden forud?
Ja, risengrøden kan laves op til 2 dage før den røres sammen med piskefløde til risalamande. Opbevar den tildækket i køleskabet.Kan man smage og se forskel på vegansk risalamande og almindelig risalamande?
Ja, det er umuligt at ramme den præcis samme smag, men jeg synes denne opskrift kommer så tæt på almindelig risalamande, som muligt. Den ligner også almindelig risalamande, men er lidt mere hvid.

Opskrift
Vegansk risalamande
Ingredienser
- 1 ½ dl grødris
- ½ liter rismælk
- ½ liter havremælk
- 1 vanillestang
- 1-2 spsk sukker
- 75 g mandler (husk at gemme 1 hel)
- 3-4 tsk vanillesukker
- 350 ml soya piskefløde
- ½ liter kirsebærsauce
Sådan gør du
- Kom grødris, rismælk, havremælk og vanillestang i en gryde og kog op. Lad risengrøden koge ved lav til middel varme i 40-50 minutter til den tykner helt. Rør rundt indimellem. Når risengrøden er kogt færdig fjernes gryden fra varmen og sukker røres i så det opløses i grøden. Kom risengrøden i en skål og stil den tildækket i køleskabet i minimum 4 timer, gerne natten over.1 1/2 dl grødris, 1/2 liter rismælk, 1/2 liter havremælk, 1 vanillestang, 1-2 spsk sukker
- Smut mandlerne og hak dem groft - husk at gemme én hel til mandelgaven!75 g mandler
- Pisk soja piskefløden så meget som muligt med en elpisker. Vend forsigtigt piskefløden i den nu helt kolde risengrød uden at slå luften ud af den. Tilsæt vanillesukker lidt efter lidt - smag til hvor sød risalamanden skal være.350 ml soya piskefløde, 3-4 tsk vanillesukker
- Stil risalamanden i køleskabet i minimum 30 minutter inden servering. Til servering opvarmes kirsebærsaucen og serveres med risalamanden.1/2 liter kirsebærsauce






























2 kommentarer
vi har brugt din opskrift på Vegansk risalamande men grøden vil ikke tykne hvad har
vi eventuelt gjort forkert ??
MVH
Vagn Petersen
Hej Vagn
Det lyder mystisk. Har I brugt grødris? Grøden skal koge længe (med bobler og under låg) cirka 45 minutter før den tykner.