Moussekager med smag af den danske sommer
Der er nogle kombinationer, der bare fungerer – og jordbær og hyldeblomst er en af dem. Det er smagen af juni og juli, af sol på næsen og bare tæer i græsset. Når hylden blomstrer, og de første danske jordbær modnes, er der ingen smage jeg hellere vil have! Det blev startskuddet til at lave disse nemme moussekager.
De små moussekager består af fem elementer:
- En sprød no-bake kiksebund af Digestive kiks
- Et luftigt lag hyldeblomstmousse med frisk og sart smag
- Et blødt lag jordbærmousse med en skøn sød jordbærsmag
- Et blankt lag jordbærgelé med kraftig jordbærsmag
- Og så lige et halvt jordbær på toppen til pynt
Resultatet er sødt, syrligt, cremet og sprødt i ét – med flotte lag, der ser imponerende ud men er nemme at lave. De er perfekte som portionsanrettet dessert til sommerens fester, hvad enten det er fødselsdag eller bare en sommeraften med venner i haven.
Derfor er moussekager perfekte til gæster
- Moussekager kan forberedes flere dage i forvejen og fryses eller dagen før og sættes i køleskabet.
- De ser imponerende ud men kræver ikke særlige teknikker
- Konsistens og smag er let og frisk – det perfekte punktum efter et måltid
- Og så er det altså bare virkelig tilfredsstillende at servere en dessert, som ligner noget fra et konditori, men som man har lavet selv!
Ingredienser til moussekagerne
I disse moussekager er det nogle udvalgte ingredienser, der gør den store forskel i smagen:
- Digestive kiks: Giver en god salt sprød bund og kan købes i stort set alle supermarkeder
- Hyldeblomstsaft: Gerne hjemmelavet hyldeblomstsaft, men ellers køb en ufortyndet hyldeblomstsaft af god kvalitet
- Jordbær: Du kan sagtens bruge frosne jordbær til jordbærmousse og jordbærgelé, men køb gerne danske og økologiske for den bedste smag. Til pynt skal der bruges et halvt frisk jordbær.
- Piskefløde: Udgør basen for de to slags mousse. Kan erstattes af laktosefri
Veganske moussekager
Disse moussekager kan laves vegansk, hvis du gør følgende:
- Køb veganske Digestive kiks, f.eks. fra Urtekram
- Erstat smør med vegansk “smør”, f.eks. Naturli’ smørbar blok
- Erstat piskefløde med vegansk piskefløde, f.eks. Alpro Piskbar
- Erstat husblas med agar agar. Det fungerer anderledes end husblas: det skal koges op i væsken i ca. 1 minut, før det sættes. Brug 1/2 tsk agar agar pulver per 3 blad husblas. Bemærk at moussen sætter sig hurtigere og bliver en smule fastere i konsistensen.
Variationer i moussekage form
Jeg lavede små, runde moussekager i portionsanrettede størrelser. Med kageringe på Ø7 cm er det den perfekte størrelse kage til 1 person.
Her er nogle forsag til andre former, du kan lave moussekagerne som:
- Rund moussekage: Lav moussekagen samlet i en rund springform på Ø20-22 cm
- Firkantet moussekage: Lav moussekagen samlet i en firkantet springform på 20×20 cm og skær firkantede stykker ud
- Små firkantede moussekager: Lav små firkantede moussekager i stedet med små forme på 6 x 6 cm eller rektangulære kager på 5 x 8 cm.
Sådan laves moussekagerne
Det er enkelt at lave moussekagerne og kræver ingen ovn – kun en god portion tålmodighed! Moussekager tager nemlig tid, fordi moussen skal sætte sig på køl inden kagerne kan serveres. Her forklarer jeg kort hvordan du gør. Find den fulde opskrift længere nede.
1. Lav kiksebunden
Først laves kiksebunden nemt ved at knuse Digestive kiks med en kagerulle og røre krummerne sammen med smeltet smør. Krumerne presses ned i bunden af kageringe til en flad bund.
2. Hyldeblomstmousse
Hyldeblomstmousse laves nemt ved koge hyldeblomstsaft ind til en koncentreret saft, derefter tilsætte husblas. Så skal den røres i letpisket flødeskum og fyldes i en sprøjtepose. Moussen sprøjtes oven på kiksebunden og skal sætte sig til den har fast overflade, inden jordbærmoussen laves.
3. Jordbærmousse
Jordbærmousse laves ved at koge jordbær og sukker, som stavblendes. Kernerne sigtes fra og der tilsættes husblas. Saften røres i letpisket flødeskum og fyldes i en sprøjtepose. Moussen sprøjtes oven på hyldeblomstmoussen og nu skal kagerne sætte sig helt inden jordbærgeléen laves.
4. Jordbærgelé og pynt
Jordbærgeléen laves ved at koge jordbær og sukker, som stavblendes. Kernerne sigtes fra og der tilsættes husblas. Jordbærgeléen hældes i et tyndt lag oven på moussekagerne og der pyntes med et halvt jordbær. Når mousse og gelé har sat sig helt kan formene fjernes og moussekagerne serveres.
Idéer til moussekage pynt
Jeg har holdt pynten på mine moussekager helt enkelt med den flotte blanke gelé og et halvt jordbær. Du kunne også pynte dine moussekager med:
- Blandede friske sommerbær, f.eks. jordbær, hindbær, brombær, blåbær
- Skiver af jordbær lagt som en vifte
- Hakkede jordbær og små stykker hvid chokolade
- Jordbær og små stykker bladguld
- Hvid chokolade snirkel
Tips til skarpe lag og flot finish
Det er nemt at lave disse hyldeblomst og jordbær moussekager, men her får du nogle tips, som vil gøre din finish ekstra flot:
- Brug kageplast på indersiden af din form. Dette sikrer den flotteste finish på din mousse og gør det lettere at arbejde med formene
- Følg mængderne nøje i opskriften – de er afgørende for både konsistens og finish
- Pisk fløden let – ikke lige så stiv som flødeskum, du ville putte i kakao
- Vend forsigtigt smagsgiver i piskefløden uden at slå luften ud af den
- Sprøjt mousserne ned i formene med sprøjtepose i stedet for at øse med ske
- Sørg for at mousserne sætter sig HELT inden du fjerner formen
- Hvis der sidder en krumme eller lignende på moussen til sidst, fjern den forsigtigt ved at skrabe med en skarp kniv
Typiske spørgsmål til opskriften
Kan moussekagerne laves forud?
Ja! Du kan lave kiksebund og de to lag mousse forud og fryse dem. Lad dem tø op i køleskabet 4-5 timer før servering. På dagen for servering pynt dem med jordbærgelé og frisk jordbær.Kan jeg lave det som én stor kage?
Ja! Læs længere oppe hvilke andre forme kan bruges.Kan jeg lave moussekagerne vegansk?
Ja! Læs længere oppe under Ingredienser, hvordan du gør.Hvor længe kan de færdige moussekager holde sig?
De er bedst på dagen, men kan også spises dagen efter.Min mousse skiller! Hvad gik galt?
Det skyldes typisk en af følgende: 1) Du har overpisket piskefløden, så den skiller når du tilføjer smagsgiveren. 2) Din smagsgiver (f.eks. hyldeblomst eller jordbær saft) var for varm. Hvis den først er skilt kan den desværre ikke reddes.Min mousse væsker! Hvad gik galt?
Moussen har sandsynligvis ikke sat sig længe nok. Alternativt kan det være hvis du har brugt for lidt husblas eller du ikke har fået blandet ingredienserne godt nok sammen. Den kan heldigvis spises alligevel.

Opskrift
Jordbær og hyldeblomst moussekager
Udstyr
- Kageringe Ø7 cm
- Konditorplast
Ingredienser
Kiksebund:
- 175 g digestive
- 100 g smør
Hyldeblomst mousse:
- 3 blad husblas
- 2 dl hyldeblomstsaft (ufortyndet)
- 1 spsk friskpresset citronsaft
- 2 ½ dl piskefløde
Jordbærmousse:
- 2 ½ blad husblas
- 300 g frosne jordbær
- 3 spsk sukker
- 2 ½ dl piskefløde
Jordbærgelé:
- 2 ½ blad husblas
- 200 g frosne jordbær
- 100 g sukker
Pynt:
- 4 friske jordbær
Sådan gør du
Forberedelse:
- Sæt 8 kageringe med Ø7 cm på et skærebræt eller fad beklædt med bagepapir. Beklæd indersiden af hver ring med konditorplast.
Kiksebund:
- Kom Digestive kiks i en frysepose og knus dem ved at banke med en kagerulle.175 g digestive
- Smelt smørret og bland med kiksen. Fordel kiksen i bunden af hver kagering og pres fladt med bunden af et glas eller lignende.100 g smør
- Stil bundene i køleskabet imens hyldeblomstmoussen laves.
Hyldeblomstmousse:
- Læg husblas i blød i koldt vand i 10 min.3 blad husblas
- Kog hyldeblomstsaften ind til halvdelen ved lav/middel varme i cirka 10-15 min. Det skal ende med 1 dl koncentreret hyldeblomstsaft. Tilsæt citronsaft og fjern gryden fra varmen. Vrid vandet fra husblassen og rør det ud i saften til det er opløst. Stil saften i køleskabet til det er stuetemperatur.2 dl hyldeblomstsaft, 1 spsk friskpresset citronsaft
- Pisk piskefløden til blød flødeskum – overpisk endelig ikke, så skiller moussen. Vend forsigtigt den afkølede hyldeblomstsaft lidt ad gangen i flødeskummet uden at slå luften ud.2 1/2 dl piskefløde
- Fyld moussen i en sprøjtepose med stor rund tylle (eller klip et hul). Sprøjt et cirka 2 cm højt lag hyldeblomstmousse oven på hver bund. Bank formene så moussen fordeler sig fladt. Stil desserterne på køl til moussen har sat sig overfladisk (30 cm i fryseren eller 1 time i køleskabet).
Jordbærmousse:
- Læg husblas i blød i koldt vand i 10 min.2 1/2 blad husblas
- Kog jordbær og sukker i en lille gryde til de er tøet op og blevet bløde (cirka 5 minutter). Fjern gryden fra varmen og stavblend jordbærrene. Sigt jordbærsaften ned i en skål. Vrid vandet fra husblassen og rør det ud i saften til det er opløst. Stil saften i køleskabet til det er stuetemperatur.300 g frosne jordbær, 3 spsk sukker
- Pisk piskefløden til blød flødeskum – overpisk endelig ikke, så skiller moussen. Vend forsigtigt den afkølede jordbærsaft lidt ad gangen i flødeskummet uden at slå luften ud.2 1/2 dl piskefløde
- Fyld moussen i en sprøjtepose med stor rund tylle (eller klip et hul). Sprøjt et cirka 2 cm højt lag jordbærmousse oven på hyldeblomstmoussen. Bank formene så moussen fordeler sig fladt. Stil desserterne på køl til de har sat sig helt (5-6 timer i fryseren eller 7-8 timer/natten over i køleskabet).
Jordbærgelé:
- Læg husblas i blød i koldt vand i 10 min.2 1/2 blad husblas
- Kog jordbær og sukker i en gryde til jordbærrene er bløde. Stavblend og sigt jordbærsaften ned i en skål. Vrid vandet fra husblassen og rør det ud i jordbærsaften. Stil jordbærgeléen i køleskabet til det er stuetemperatur.200 g frosne jordbær, 100 g sukker
- Hæld et tyndt lag jordbærgelé på hver dessert, så det når til kant. Stil desserterne i køleskabet i 1 time.
Pynt og servering:
- Skyl jordbærrene og flæk dem på langs.4 friske jordbær
- Fjern forsigtigt kageringe og konditorplast fra desserterne. Flyt dem over på et fad eller tallerkener med en paletkniv. Pynt hver dessert med et halvt jordbær og server.