Jeg opdagede gulerodskage i en sen alder, da det ikke er en af de kager, der er blevet bagt hjemme hos os da jeg var barn. Mit første møde med denne vidunderlighed var på en af Københavns caféer og jeg var straks forelsket. Jeg har siden smagt god og dårlig gulerodskage – nogle tørre og kedelige, andre luftige og krydrede. Jeg besluttede mig for at eksperimentere mig frem til den perfekte gulerodskage opskrift og dette er resultatet: en svampet, krydret og let gulerodskage toppet med en luftig cream cheese glasur, som efter min mening er lige sådan en gulerodskage opskrift skal være!
Gulerodskagens konsistens
Gulerodskage kræver (sjovt nok) gulerødder. De kan rives på et rivejern, men jeg forkælede mig selv sidste år og købte en råkostmaskine (reklamelink) og det kan anbefales, hvis du også vil undgå unødvendig armtræning 😉 Den er virkelig smart hvis man skal lave store mængder råkost eller tyndt-skårede kartoffelskiver! Jeg købte bare en billig råkostmaskine (reklamelink) og den er faktisk rigtig god trods den ikke fylder så meget i skabet. Man kan også købe et råkostjern til ens Kitchen Aid røremaskine (reklamelink), hvis man gerne vil spare endnu mere plads mod at betale det dobbelte. Indimellem bruger jeg også min foodprocessor, som har et råkostjern.
Det er afgørende for kagens konsistens, hvor fint gulerødderne rives. Jeg kan bedst lide at de rives ret fint, så man ikke får en oplevelse af, at sidde med stykker af gulerod imellem tænderne. De fleste råkostjern har indstillinger eller forskellige størrelser, man kan vælge imellem. Jeg anbefaler, at gå med en af de fine indstillinger.
Tips til at bage gulerodskage
Denne gulerodskageopskrift er rigtig nem at lave. De våde og tørre ingredienser skal bare røres sammen hver for sig og blandes derefter sammen med gulerødder og evt. nødder. Nedenfor er nogle tips, som er værd at følge, for at få den perfekte svampede gulerodskage.
- Forvarm ovnen, så den er klar når dejen er hældt i formen.
- Rør de tørre ingredienser grundigt sammen for sig selv. Brug evt. et piskeris så du sikrer, at sukker og krydderier er godt fordelt i melet.
- Når først de våde ingredienser tilsættes til de tørre bør der kun røres langsomt! Det er vigtigt for at gulerodskagen bliver svampet og luftig. Vend stille og roligt dejen rundt indtil alt melet er fordelt i de våde ingredienser og gulerødder.
- Smør bageformen inden dejen hældes i. Brug helst rigtig smør, alternativt en olieblanding f.eks. Becel.
- Lad ikke dejen stå for længe når først den er rørt sammen. Hæld den straks i bageformen og kom den i den forvarmede ovn.
- Brug en bageform eller springform beregnet til formålet, og altså ikke et ovnfast fad eller andre alternativer. Det giver den bedste afbagning.
- Bag kagen midt i ovnen på en bagerist, på almindelig ovn indstilling – ikke varmluft.
- Hold øje med gulerodskagen under bagningen, så den ikke får for meget – så bliver den tør!
- Kom først glasur på gulerodskagen når den er kølet helt af, ellers smelter den.
Tjek løbende om gulerodskagen er færdigbagt
Stik en strikkepind eller træspyd i midten af kagen. Kagen er færdigbagt når der ikke hænger dej ved. Tag straks kagen ud og stil den på en bagerist til afkøling.
Tips til cream cheese glasur
En klassisk gulerodskage er toppet med cream cheese glasur, altså flødeostglasur. Jeg foretrækker en amerikansk cream cheese smørcreme, som både indeholder flødeost og smør. Smørret gør, at glasuren får en lidt fastere konsistens og føles mindre fed i munden end hvis den er lavet på ren flødeost.
- Glasuren kan selvfølgelig undlades helt.
- Cream cheese glasuren kan erstattes med en vanilje smørcreme eller evt. en pisket smørcreme, hvis man ikke kan lide flødeost.
- Det er vigtigt at få pisket glasuren rigtig godt, så der ikke er klumper af hverken smør eller flødeost i. Pisk den gerne på røremaskine.
- Citronsaft er valgfrit, men jeg synes det giver en skøn syrlighed til kagen, så jeg kommer det altid i.
Pynt gulerodskagen
Jeg har drysset små stykker hakkede valnødder og tørrede gulerødder på min gulerodskage.
Sådan tørrer du revet gulerod
Tænd ovnen på 150 grader (alm. ovn). Riv små stykker gulerod meget fint på et rivejern og fordel det i ét lag på en bageplade beklædt med bagepapir. Tør det revne gulerod i ovnen i 10-15 minutter.
Flere gode kageopskrifter
- Hindbærmousse-kage med chokolade
- Blåbær- og citron sandkage
- Mazarinkage med chokoladeganache
- Sommerhuskage
- Chokolade talkage
Gulerodskage
Ingredienser
Gulerodskage:
- 400 g gulerødder
- 4 æg
- 2 1/2 dl rapsolie
- 300 g mel
- 2 tsk bagepulver
- 150 g brun farin
- 200 g sukker
- 1 tsk vanillesukker
- 3/4 spsk kanel
- 100 g hakkede valnødder (valgfrit)
Cream cheese glasur:
- 100 g blødt smør
- 200 g flødeost (f.eks. Philadelphia)
- 450-500 g flormelis
- 3 spsk citronsaft (valgfrit)
- 1-3 spsk mælk (evt. for konsistens)
Fremgangsmåde
Gulerodskage
- Skræl gulerødderne og riv dem fint på et rivejern eller foodprocessor. Pisk æg og olie sammen i en skål.400 g gulerødder, 4 æg, 2 1/2 dl rapsolie
- Rør mel, bagepulver, brun farin, sukker, vanillesukker og kanel grundigt sammen i en anden skål.300 g mel, 2 tsk bagepulver, 150 g brun farin, 200 g sukker, 1 tsk vanillesukker, 3/4 spsk kanel
- Tilsæt æggeblandingen til de tørre ingredienser. Tilsæt revet gulerødder og hakkede valnødder, hvis disse ønskes. Rør langsomt rundt til det tørre er godt fordelt i det våde, og du har en ensartet dej.100 g hakkede valnødder
- Smør en bageform på cirka 23 x 33 cm. Fordel dejen i formen. Bag gulerodskagen ved 180 grader (almindelig ovn) i 30-35 minutter, til den slipper let i kanten og er gennembagt. Lad gulerodskagen køle helt af på en bagerist.
Cream cheese glasur
- Pisk smør og cream cheese på røremaskine eller med elpisker. Tilsæt flormelis lidt ad gangen og pisk, til du får en cremet glasur. Tilsæt citronsaft (valgfrit) og evt. lidt mælk for at justere lidt på konsistensen af glasuren. Hvis konsistensen er for flydende, tilsæt mere flormelis. Hvis den er for tyk, tilsæt lidt mælk.100 g blødt smør, 200 g flødeost, 450-500 g flormelis, 3 spsk citronsaft, 1-3 spsk mælk
- Fordel cream cheese glasuren på gulerodskagen når den er kølet helt af.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
39 kommentarer
Er det muligt at fryse kagen?
Hej Ivalo
Kagen kan fryses uden glasur 🙂
Øh….. Den der glasur????? Har fulgt opskrift helt og har bare det tyndeste sprøjt af en glasur??????
Ved ikke om det kan være det, men med smøreosteglasur skal man passe meget på ikke at røre for lang tid – ellers bliver den “våd”.
Min er meget tynd brugte elpiskeren skulle jeg ikke have gjort 😏
Passer mængden cirka til en rund form, på 26cm? Og skal æg og olie piskes luftige, eller bare “hurtigt” sammen? 🙂
Hej Sissel
Ja det passer nok meget godt. Det skal bare piskes i cirka 1/2 minut 🙂 God fornøjelse!
Hvor mange mennesker er kagen beregnet til? 🙂
Hvor mange personer er kagen beregnet til? 🙂
Hej Camilla
Portionen giver cirka 20 stykker kage 🙂
Det er den bedste gulerodskage jeg nogen sinde har bagt, og det i første hug. Jeg måtte forlænge bagetiden ift. opskriften, men ellers virkelig god opskrift.
Jeg har brugt noget mere flormelis i frostingen da den jo var ekstrem tynd.. Ellers mega lækker kage og nem at lave
Hvilken størrelse bageform har du brugt?
Hej Charlotte
Formen skal være cirka 23 x 32 cm for samme højde kage som den på billedet 🙂
Hej, mangler der ikke noget der får kagen til at hæve ?
Hej Mette
Jo det har du ret i, jeg havde glemt at skrive bagepulver på! Jeg har rettet det i opskriften nu. Tak for at du gjorde opmærksom på det.
Er det en fejl du ikke har skrevet smør i creme cheese frostingen? Eller bruger du virkelig ikke smør? Det har jeg altid gjort, men er da fristet til at prøve uden nu 🙂
Hej Lisa
Man kan lave cream cheese frosting med eller uden smør. Laves den med smør bliver den stivere og kan holde formen hvis du f.eks vil lave et mønster i glasuren 🙂 Hvis den bare skal smøres på en kage behøver man sådan set ikke smør.