Flæskesteg med sprøde svær

Flæskesteg med sprøde svær
 

  • 1-2 timer
  • Begynder
Flæskesteg med sprøde svær fra Bageglad

Flæskesteg er en dansk favorit. For mange er flæskesteg synonym med juleaften – andre foretrækker andesteg.

For mig minder flæskesteg med kartofler og sauce om hyggelige besøg hos min mormor og morfar. Jeg får det dog ret sjældent og oftest i vinterhalvåret, men en god saftig flæskesteg kan være rigtig lækkert hvis det er lavet ordentligt.

De fleste har prøvet at sætte tænderne i en tør og kedelig flæskesteg med slatne svær og det er der ikke meget ved. Her får du vores tips og tricks til at sikre, at din flæskesteg bliver saftig og får de sprødeste, lækreste svær.


Når vi skal lave flæskesteg bruger vi altid tricket med at koge flæskestegen ved sværen nedad først. Det gør nemlig, at sværene bliver helt bløde, og dermed kan man opnå den helt sprøde overflade med det bløde fedt under.

Derefter lægges flæskestegen med sværen opad på en bagerist med en bradepande med vand under – man kan enten bruge bageplader eller en konstruktion som vist på billedet med fad og rist.

Uanset opsætning skal der vand i nederste bradepande eller fad. Flæskestegen vil dryppe ned i dette under stegningen og det er dermed oplagt at bruge til sauce. Man kan lægge gulerod og løg ved og evt. lidt buillon, så vandet får mere smag.

Flæskesteg med sprøde svær

Det er essentielt at bruge et stegetermometer, for at få den helt rigtige kernetemperatur på din flæskesteg. Den skal nå præcist 65 grader C for at være gennemstegt uden at blive tør. Derefter bør man give flæskestegen nogle minutter på grill indstilling på ovnen, så sværen bliver grillet godt sprød.

Skær flæskestegen i tynde skiver med en rigtig skarp kniv og server straks.

Saftig flæskesteg opskrift

 

Flæskesteg med sprøde svær fra Bageglad

Flæskesteg med sprøde svær

Ret: Hovedret
Samlet tid: 2 timer
Mængde: 4 personer

Vejledning til at stege en saftig flæskesteg med helt sprøde svær. Brug et stegetermometer for at få den helt rigtige kernetemperatur på din steg.

Udskriv

Ingredienser

  • 1 flæskesteg på cirka 1,4 kg
  • 1 gulerod
  • 1 løg
  • 1/2 terning grøntsagsbuillon (valgfrit)
  • Groft salt

Fremgangsmåde

  1. Sværene er ridsede når du køber en flæskesteg, men rids efter med en skarp kniv, så ridsen når helt ned til kødet.

  2. Læg flæskestegen med sværen nedad i en dyb stegepande. Hæld vand på panden indtil sværen er dækket. 

  3. Kog flæskestegen i vandet i cirka 20 minutter.
  4. Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn).
  5. Tag flæskestegen op af vandet og læg den på et spækbræt. Gnid groft salt ned imellem sværene (pas på du ikke brænder dig).
  6. Fyld en bradepande 1/3 op med vand (cirka). Dette vand kan bruges til sauce. Brug evt. resten af vandet fra panden (der er lidt smag i) og tilføj lidt mere vand. Skræl en gulerod og skær den i skiver. Læg den i vandet. Pil og skær et løg i kvarte og læg det i vandet. Tilføj 1/2 terning grøntsagsbuillon til vandet også (valgfrit).

  7. Læg flæskestegen på en bagerist med sværen opad. Sæt et stegetermometer i midten af kødet. Sæt bradepanden ind i ovnen og risten med flæskestegen ovenover.
  8. Steg flæskestegen i ovnen ved 175 grader (alm. ovn) i cirka 1,5-2 timer, indtil stegetermometeret viser 65 grader C. Tjek undervejs at der stadig er vand i bradepanden og fyld mere i hvis det er fordampet.

  9. For at få sværen helt sprød kan men evt. give dem kort tid med grill indstilling i ovnen. Hold øje med dem så de ikke bliver sorte.
  10. Si vandet fra bradepanden og brug det til en sauce.

Opskriftsnoter

Stegetiden i ovnen afhænger af, hvor meget din flæskesteg vejer. Eksemplet ovenfor er en flæskesteg på 1,4 kg. Brug et stegetermometer så du er sikker på, at din flæskesteg bliver gennemstegt men ikke tør. 


23. december 2018 af Trine Ingen kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *


×

Del med en ven