Flæskesteg er en dansk favorit. For mange er flæskesteg synonym med juleaften – andre foretrækker andesteg.
For mig minder flæskesteg med kartofler og sauce om hyggelige besøg hos min mormor og morfar. Jeg får det dog ret sjældent og oftest i vinterhalvåret, men en god saftig flæskesteg kan være rigtig lækker hvis den er lavet ordentligt. De fleste har prøvet at sætte tænderne i en tør og kedelig flæskesteg med slatne svær og det er der ikke meget ved. Her får du vores tips og tricks til at sikre, at din flæskesteg bliver saftig og får de sprødeste, lækreste svær.
Når vi skal lave flæskesteg bruger vi altid tricket med at koge flæskestegen med sværen nedad, inden vi sætter den i ovnen. Det gør nemlig, at sværene når at blive helt bløde inden de bliver sprøde, og på den måde opnår man en helt sprød overflade med blødt fedt under, som kendetegner gode flæskesvær.
Når flæskestegen er kogt af lægges den med sværen opad på en bagerist med en bradepande under. Man kan enten bruge bageplader eller en konstruktion med fad og rist som vist på billedet.
Uanset opsætning skal der vand i nederste bradepande / fad. Flæskestegen vil nemlig dryppe ned under stegningen og så kan man samle det til sauce. Man kan med fordel lægge en gulerod og løg ved og evt. lidt buillon, så vandet får mere smag.
Det er essentielt at bruge et stegetermometer når man steger sin flæskesteg, for at opnå den helt rigtige kernetemperatur. En flæskesteg skal have en kernetemperatur på præcis 65 grader C for at være gennemstegt uden at blive tør. Når flæskestegen når denne kernetemperatur kan man efterfølgende give den få minutter på grill indstilling i ovnen, så sværen bliver grillet godt sprød.
Skær så flæskestegen i tynde skiver med en rigtig skarp kniv og server straks.
Flæskesteg med sprøde svær
Ingredienser
- 1 flæskesteg på cirka 1,4 kg
- 1 gulerod
- 1 løg
- 1/2 terning grøntsagsbuillon (valgfrit)
- Groft salt
Fremgangsmåde
- Sværene er ridsede når du køber en flæskesteg, men rids efter med en skarp kniv, så ridsen når helt ned til kødet.
- Læg flæskestegen med sværen nedad i en dyb stegepande. Hæld vand på panden indtil sværen er dækket.
- Kog flæskestegen i vandet i cirka 20 minutter.
- Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn).
- Tag flæskestegen op af vandet og læg den på et spækbræt. Gnid groft salt ned imellem sværene (pas på du ikke brænder dig).
- Fyld en bradepande 1/3 op med vand (cirka). Dette vand kan bruges til sauce. Brug evt. resten af vandet fra panden (der er lidt smag i) og tilføj lidt mere vand. Skræl en gulerod og skær den i skiver. Læg den i vandet. Pil og skær et løg i kvarte og læg det i vandet. Tilføj 1/2 terning grøntsagsbuillon til vandet også (valgfrit).
- Læg flæskestegen på en bagerist med sværen opad. Sæt et stegetermometer i midten af kødet. Sæt bradepanden ind i ovnen og risten med flæskestegen ovenover.
- Steg flæskestegen i ovnen ved 175 grader (alm. ovn) i cirka 1,5-2 timer, indtil stegetermometeret viser 65 grader C. Tjek undervejs at der stadig er vand i bradepanden og fyld mere i hvis det er fordampet.
- For at få sværen helt sprød kan men evt. give dem kort tid med grill indstilling i ovnen. Hold øje med dem så de ikke bliver sorte.
- Si vandet fra bradepanden og brug det til en sauce.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar