Chokolade- og karamel moussekage

Disse fantastiske mælkechokolade- og karamel moussekager er helt perfekte til en særlig fejring. Med deres flotte snit og smukke chokoladepynt er det en virkelig festlig kage, som er sikker på at imponere – og så smager den fantastisk!
Chokolademoussekage med karamel, opskrift fra Bageglad

To chokolademousse kagerChokolademoussekage opskrift

En lækker moussekage med tre lag

Da min mand fyldte 40 år i November, havde vi allerede fejret ham med en kæmpe havefest tilbage i August. Men jeg syntes også, at hans rigtige fødselsdag skulle markeres. Derfor inviterede vi familien til en hyggelig eftermiddag – og selvfølgelig skulle der være nogle kager, som både smagte og så ud af noget særligt. Jeg lavede derfor disse lækre, elegante chokolade og karamel moussekager med bløde lag, kraftig smag og smukt pyntet chokolade.

Moussekagerne består af svampede chokoladebunde, et lag af luftig mælkechokolademousse og en blød karamelmousse lavet på Gold chokolade. Pyntet med sprøjtet chokolade og chokoladeperler på toppen. Smage og konsistenser, som balancerer hinanden perfekt!

Jeg synes moussekagerne er perfekte til en fødselsdagsfejring, men det ville også være en smuk nytårsdessert eller passe til enhver anden særlig anledning, hvor man vil servere noget, der imponerer.

3 grunde til at elske denne moussekage

  1. Den ser imponerende ud men er overkommelig at lave – og kan laves forud!
  2. Mousserne har en let og luftig tekstur, der smelter på tungen. Den lette konsistens komplimenterer de kraftige smage godt
  3. Den har det smukkeste snit og er perfekt til en dag, som skal være lidt ekstra

Karamelmoussekage opskrift fra Bageglad

Valg af chokolade

Til en kage som denne er der nogle af råvarerne, der er særligt afgørende for, at du får den perfekte smag i din moussekage.

En stor del af kagen består af chokolade og derfor er det rigtig vigtigt, at vælge chokolade af høj kvalitet. Der findes mange chokoladeerstatninger derude, f.eks. vekao og overtrækschokolade, men de er meget søde og giver en helt anden smagsoplevelse end rigtig chokolade.

Jeg anbefaler altid at bruge mit yndlingsmærke Callebaut (reklame). Til denne opskrift har jeg brugt Callebaut 823 mælkechokolade og Callebaut Gold. De to smage komplimenterer hinanden rigtig godt i hhv. mælkechokolademoussen og karamelmoussen.

Sådan laves moussekagen

1. Bag chokoladebunden
Start med at bage chokoladekagen til bunde i en springform. Når den er helt kold, flækkes den til to bunde. Læg bundene på de fade, som kagerne skal serveres på, og stram en kagering omkring (eller ringen fra springformen) – gerne med kageplast indeni for flotteste finish.

2. Lav chokolademoussen
Følg opskriften og lav først mælkechokolademoussen. Fordel den ligeligt mellem de to kager oven på bundene. Den skal sætte sig i køleskabet i minimum 1 time, før du tilføjer næste lag.

Hælde chokolademousseChokolademousse i kageform

3. Lav karamelmoussen
Når chokolademoussen har sat sig, laves karamelmoussen med Gold chokolade. Den fordeles ligeligt mellem de to kager oven på chokolademoussen, og kagerne sættes igen på køl i minimum 6 timer eller natten over.

Karamelmousse i formMoussekage med kageplast

5. Pynt med sprøjtet chokolade og chokoladeperler
Fjern forsigtigt form og kageplast fra kagerne. Smelt og temperer mørk chokolade og fyld det i en lille sprøjtepose. Se min guide til at temperere chokolade hvis du ikke har prøvet det før. Klip et lille hul i sprøjteposen og sprøjt et dekorativt mønster på toppen af karamelmoussen. Pynt med chokoladeperler, og stil kagerne på køl indtil servering.

Sprøjte chokolade på kageMoussekage med chokolademønster

Tips til den flotteste finish

  • Brug kageplast på indersiden af formen for skarpe kanter og en glat mousse
  • Bank formen forsigtigt i bordet efter moussen er hældt i, så overfladen bliver jævn
  • Vej mousserne ud til to portioner, så kagerne får lige høje lag
  • Brug en tylle med lille rundt hul når du sprøjter chokoladen med sprøjtepose – det gør det lettere at styre
  • Sørg for, at din chokolade er tempereret, inden du sprøjter den. Ellers går det helt galt!

Chokolade og karamel moussekager

Forberedelse og opbevaring

Denne moussekage er perfekt at lave i forvejen:

  • Bundene kan bages forud og fryses i op til 3 måneder
  • Mousserne kan laves dagen før servering og opbevares tildækket i køleskabet
  • Kagerne kan også pyntes med sprøjtet chokolade dagen før hvis man ønsker dette

Typiske spørgsmål

Kan jeg halvere opskriften og kun lave 1 kage?
Ja, sagtens! Dog anbefaler jeg ikke at halvere chokoladekagen da det er svært at bage 1 pæn lige lagkagebund. Bag i stedet to bunde og gem blot den ene i fryseren til en anden gang.

Hvordan sikrer jeg, at de to kager bliver ens?
Sørg for at flække lagkagebundene på midten, så de bliver lige tykke. Vej mousserne ud, så der bliver to portioner af hver mousse, så du får lige høje lag.

Hvilken form skal jeg bruge?
Opskriften passer til en springform på Ø24 cm. Du kan også bruge en justerbar kagering, som du laver bund med bagepapir i.

Kan jeg bruge anden chokolade end Callebaut?
Ja, det kan du sagtens. Jeg anbefaler dog at vælge en chokolade af god kvalitet, da det er afgørende for smagen.

Chokolademoussekage med karamel, opskrift fra Bageglad

Opskrift

Chokolade- og karamel moussekager

Festlige moussekager med smukke lag og fantastisk smag. Mousserne er lette og luftige på en svampet, lækker chokoladebund. Pyntet med sprøjtet chokolade og chokoladekugler.
Forberedelsestid1 time 30 minutter
Tilberedningstid45 minutter
Ventetid 6 timer
Tid i alt: 8 timer 15 minutter
Niveau: Øvet
Mængde: 20 personer*
Udskriv Pin

Ingredienser

Chokoladebunde (2 stk)

  • 50 g mel
  • 75 g sukker
  • 25 g kakao
  • ½ spsk bagepulver
  • ½ tsk vaniljesukker
  • ¼ tsk salt
  • 50 ml mælk
  • 30 ml rapsolie
  • ½ æg
  • 50 ml varmt vand

Mælkechokolademousse:

  • 4 blad husblas
  • 200 g god mælkechokolade
  • 60 g god mælkechokolade
  • 3 dl piskefløde
  • 3 dl piskefløde

Karamelmousse:

  • 2 blad husblas
  • 200 g Gold chokolade
  • 2 dl piskefløde
  • 2 dl piskefløde

Pynt:

  • 200 g mørk chokolade
  • Mørk chokoladeperler

Sådan gør du

Chokoladebunde:

  • Rør mel, sukker, kakao, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen i en skål.
    50 g mel, 75 g sukker, 25 g kakao, 1/2 spsk bagepulver, 1/2 tsk vaniljesukker, 1/4 tsk salt
  • Pisk mælk, rapsolie og æg sammen i en anden skål. Hæld æggeblandingen i den tørre blanding og rør roligt dejen sammen. Tilsæt varmt vand og rør godt rundt til du får en ensartet dej.
    50 ml mælk, 30 ml rapsolie, 1/2 æg, 50 ml varmt vand
  • Hæld dejen i en springform på Ø24 cm med bagepapir i bunden. Formen skal ikke smøres. For ekstra flade lagkagebunde kan du binde våde kagestrips omkring formen. Bag kagen ved 180 grader (alm. ovn) i 30-40 minutter. Den er færdig når der ikke længere hænger dej ved en tandstik stukket midt i kagen. Lad kagen køle helt af i formen.
  • Skær langs indersiden af formen før den løsnes. Flæk kagen til to lagkagebunde ved at skære midt igennem den med en brødkniv.
  • Opbevar lagkagebundene pakket godt ind i plastikfilm i en frysepose på køkkenbordet indtil kagen skal samles.
  • Vend den pæneste side af en af lagkagebundene nedad på det fad, du vil servere en af kagerne på. Stram en kagering med kageplast indvendigt omkring bunden eller brug ringen fra springformen. Gentag med den anden bund, så du har to forme med en bund i hver.

Mælkechokolademousse:

  • Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter.
    4 blad husblas
  • Hak mælkechokoladen fint eller brug chokoladepoletter. Smelt den store portion mælkechokolade i mikroovnen. Tilsæt den lille portion mælkechokolade og rør, til det er smeltet.
    200 g god mælkechokolade, 60 g god mælkechokolade
  • Opvarm den ene portion piskefløde til lige under kogepunktet i en lille gryde. Fjern gryden fra varmen, vrid vandet fra husblassen og rør den ud i den varme fløde. Hæld fløden over den smeltede chokolade og rør, til det samler sig til en chokolademasse.
    3 dl piskefløde
  • Pisk imens den resterende piskefløde til en letpisket flødeskum. Vend chokolademassen roligt i flødeskummet til en mælkechokolademousse.
    3 dl piskefløde
  • Fordel chokolademoussen mellem de to kageforme (vej dem evt. så der kommer lige meget mousse i hver). Vip kagerne fra side til side for at udglatte toppen. Stil kagerne i køleskabet i minimum 1 time.

Karamelmousse:

  • Læg husblas i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter.
    2 blad husblas
  • Hak Gold chokoladen eller brug chokoladepoletter. Opvarm den ene portion piskefløde i en lille gryde til lige under kogepunktet. Fjern gryden fra varmen, vrid vandet fra husblassen og rør den ud i piskefløden. Hæld piskefløden over Gold chokoladen i en skål og lad det trække i 1 minut. Rør det sammen til en flydende Gold chokolademasse og stil det i køleskabet, til det har stuetemperatur.
    200 g Gold chokolade, 2 dl piskefløde
  • Pisk imens den resterende piskefløde til en letpisket flødeskum. Vend den afkølede Gold chokolademasse roligt i flødeskummet til en karamelmousse.
    2 dl piskefløde
  • Fordel karamelmoussen oven på chokolademoussen i de to kageforme i ensartede lag (vej dem evt. så der kommer lige meget mousse i hver). Vip kagerne fra side til side for at udglatte toppen. Stil kagerne i køleskabet i minimum 6 timer.
  • Kagerne kan med fordel laves dagen før og stå natten over i køleskabet, så moussen sætter sig helt. Fjern kagering og pynt samme dag som servering.

Pynt:

  • Løsne kageformene og fjern forsigtigt kageplasten.
  • Smelt og temperer den mørke chokolade. Fyld chokoladen i en sprøjtepose med tylle med lille rundt hul, eller fold et kornet af bagepapir med et lille hul. Sprøjt med rolig hånd chokoladen på kagerne i ønsket mønster inden chokoladen størkner i sprøjteposen. Pynt med chokoladekugler.
    200 g mørk chokolade, Mørk chokoladeperler

Noter

*Opskriften giver 2 moussekager til 10-12 personer hver.
Halvering af opskriften:
Opskriften kan halveres for at lave 1 kage i stedet for. Undlad at halvere chokoladebundene, da disse skal bages som en hel kage og skæres til lagkagebunde. Frys i stedet den ekstra lagkagebund og brug den en anden gang. Mousserne kan sagtens halveres. 
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




2 kommentarer

  1. Tak for dine mange gode opskrifter. Den ser fantastisk ud, og jeg ELSKER at du ikke bruger æg. Chokolademousse med æg er bare en kælling🥹
    Hvis nu jeg vil bruge mørk i stedet for lys chokolade, skal jeg så ændre i mængden af piskefløde?

    1. Hej Sanne
      Dejligt du glæder dig til at prøve den 🙂
      Man kan ikke 1:1 erstatte mælkechokolade med mørk chokolade, da den højere kakaoprocent vil give en fastere mousse og anden smag. Men du kan evt. tilsætte lidt mere fløde og nok også 10-20 gram mere sukker.
      KH Trine

Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke