Findes der egentlig noget bedre end karamel? Ikke hvis du spørger mig. I min bog er karamel en sikker vinder, om det så er i kage, på is, som slik… jeg er vild med det. Og saltkaramel er ingen undtagelse. Blandingen af det søde og salte er vidunderlig! Denne saltkaramel sauce opskrift er nem at lave og kan bruges i en lang række forskellige typer af desserter.
Tips til at lave saltkaramel sauce
Det kan lyde svært at lave karamel, men det er det ikke, så længe man er opmærksom på kogningen.
- Stil alle ingredienser klar ved komfuret inden du går i gang.
- Fjern børn, kæledyr og andre distraheringer fra køkkenet så du kan koncentrere dig om det varme sukker.
- Lad være med at røre i karamellen inden der tilsættes piskefløde, for det skaber bare klumper.
- Kog karamellen til den er lys gylden, ikke mørk gylden. Jo mørkere den bliver jo mere bitter bliver den og sværere at røre sammen med piskefløden.
Sådan undgår du klumper i din karamelsauce
Et typisk problem når man koger karamel er, at der kan opstå klumper. Klumper opstår typisk fordi man rører i gryden imens sukkeret koger – så lad være med det. Det er ikke nødvendigt at røre i sukkeret når karamellen koges. Hvis du oplever at karamellen brunes mest i den ene side kan du løfte gryden og vippe den lidt fra side til side så grydens indhold fordeler sig.
En anden årsag til klumper i karamel er, hvis man ikke får rørt piskefløden hurtigt nok ud i karamellen. Man bør fjerne gryden fra varmen idet man tilsætter piskefløden, men opstår der klumper kan man med fordel stille gryden tilbage på blusset, og så hjælper varmen til at få rørt klumperne ud.
Hvordan får man klumperne væk igen?
Skulle det alligevel ske, at der kommer klumper i din karamel, så prøv en af følgende løsninger:
- Sæt gryden på middel varme og rør, indtil klumperne opløses
- Sigt karamelsaucen, så eventuelle klumper fjernes
Hvordan opbevarer man karamelsauce?
Når karamelsaucen er færdig bør den hældes på glas med låg eller i en lufttæt boks. Holdbarheden af denne karamelsauce er:
- Cirka 3 dage ved stuetemperatur
- Cirka 3 uger i køleskabet
- Cirka 3 måneder i fryseren
Jeg anbefaler at opbevare karamelsaucen i køleskabet. Hvis den bliver lidt for hård af kulden kan du med fordel opvarme glasset i en skål med varmt vand i 6-8 minutter, eller komme den i en skål og give den kort tid i mikroovnen. Varmen vil få karamelsaucen til at blive blød igen.
Saltkaramel sauce
Ingredienser
- 125 g sukker
- 4 spsk vand (30 g)
- 1 dl piskefløde (100 g)
- 30 g saltet smør
- 1-2 tsk saltflager (efter smag)
Fremgangsmåde
- Kom sukker og vand i en gryde.125 g sukker, 4 spsk vand
- Stil alle andre ingredienser klar.
- Opvarm sukkeret ved middelhøj varme til det koger. Lad det boble indtil det karamelliserer til en lys gylden farve uden omrøring.
- Fjern gryden fra varmen og hæld piskefløde i. Rør straks grundigt så du får en glat karamel. Stil evt gryden tilbage på varmen hvis karamellen har svært ved at samle sig eller hvis der er lidt klumper.1 dl piskefløde
- Tilsæt smør og rør yderligere.30 g saltet smør
- Fjern gryden fra varmen og tilsæt salt. Hæld karamelsaucen på glas.1-2 tsk saltflager
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar