Pisket vanilje ganache

5 stemmer
Hvad siger du til at toppe dine smukke desserter med en vidunderlig, luftig hvid chokolade ganache, der er let som en sky? Så læs med her hvor du får opskriften og tips til at lave den perfekte vaniljeganache, som kan sprøjtes. 
Vaniljeganache opskrift fra Bageglad

Om min pisket vanilje ganache

En pisket ganache er en chokolade-ganache, som er pisket til den er dobbelt så stor og luftig. Det giver ganachen en vidunderlig let konsistens, som passer godt til rigtig mange desserter. Når der samtidig tilsættes gelatine (husblas) til ganachen, får den ekstra stabilitet som gør, at den kan holde form længere, hvis den for eksempel sprøjtes.

Denne pisket ganache er lavet på hvid chokolade. Det kan godt lyde meget sødt, men det er den faktisk ikke, så længe man bruger en hvid chokolade af høj kvalitet og ægte vanilje. Jeg anbefaler Callebaut W2 eller Velvet, mine personlige favoritter hvad angår hvid chokolade.

Pisket vanilje ganache opskrift

Ingredienser til pisket vanilje ganache

Denne hvid chokolade ganache består af kun 4 ingredienser, men det er vigtigt at vælge de rigtige for at opnå den perfekte piskede ganache:

  • Piskefløde: En stor del af denne ganache består af piskefløde. Det er vigtigt at bruge ægte piskefløde med en fedtprocent på minimum 30%, for at opnå den rigtige konsistens. Fedtfattige og veganske alternativer kan altså ikke bruges til denne ganache opskrift.
  • Vanilje: Jeg anbefaler at bruge ægte vanilje(stang) i sin ganache, fordi det giver den bedste smag uden at tilføre unødig sødme til ganachen. Det ser desuden smukt ud med de sorte vaniljekorn i den færdige ganache. Man kan dog til nøds bruge vaniljesukker- eller pasta, hvis man ikke har vaniljestænger.
  • Hvid chokolade: Det er vigtigt at bruge en hvid chokolade af høj kvalitet. Her mener jeg ægte chokolade, og altså ikke vekao eller lignende erstatningsprodukter. Jo højere kvalitet, jo mindre sød er den hvide chokolade, og dermed din færdige ganache. Jeg anbefaler W2 eller Velvet fra Callebaut, som mine personlige favoritter.
  • Gelatine: Gelatine (husblas) er et geleringsmiddel, som hjælper ganachen til at blive mere stabil. Jeg bruger typisk husblas i ark, men man kan også bruge pulvergelatine (samme mængde).

Sådan laves en pisket ganache med gelatine

Denne ganache kræver lidt øvelse at mestre, da man kan risikere at den skiller, hvis man ikke følger fremgangsmåden præcist. Der er nogle vigtige trin som afgør, om ganachen får den perfekte sprøjtbare konsistens uden at skille:

  1. Halvdelen af piskefløden skal opvarmes og trække med vanilje, så den får den rigtige smag.
  2. Hvid chokolade smeltes i mikroovnen til den lige er smeltet – den må ikke blive for varm!
  3. Den varme piskefløde hældes sammen med den smeltede hvide chokolade under omrøring, så det samler sig.
  4. Husblassen tilsættes imens blandingen stadig er varm, så den smelter.
  5. Den kolde piskefløde tilsættes til sidst og blandes godt med.
  6. Ganachen stilles på køl i minimum 4 timer, til den er helt fast.

Piskefløde med vaniljeHvid chokolade

Kan man tilsætte andre smage til piskefløden?

Ja, man kan lade piskefløden trække med andre smage end vanilje, for eksempel krydderurter. Det er blot vigtigt at si smagsgiveren fra inden piskefløden hældes sammen med chokoladen.

Sådan sprøjtes en ganache

Når du er klar til at sprøjte din ganache, skal den først piskes til dobbelt størrelse. Her er det afgørende, at man hverken under- eller overpisker ganachen, da den i så fald enten vil falde sammen eller skille. Uha! Og det er lidt surt når den har stået på køl natten over. Så vær varsom her.

Fremgangsmåden er som følger:

  1. Pisk ganachen ved lav til middel hastighed med en elpisker indtil ganachen lige præcis er dobbelt størrelse.
  2. Stop straks og fyld så ganachen i en sprøjtepose, eventuelt med tylle.
  3. Pres sprøjteposen fladt på bordet og pres eventuelle små luftbobler ud.
  4. Sprøjt nu ganachen som ønsket på din dessert.

Sprøjtet ganache

Pisket ganache sprøjtet

Opskrift

Pisket vanilje ganache

5 stemmer
Den mest lækre og luftige piskede ganache, du kan forestille dig. Fyldt med vaniljekorn og massere af smag, samtidig med at den er let som en sky!
Tid i alt: 4 timer 30 minutter
Niveau: Øvet
Mængde: 200 g*
Udskriv Pin

Ingredienser

  • 100 g piskefløde (som varmes op)
  • 1 vaniljestang
  • 1,5 g gelatine (husblas)
  • 45 g god hvid chokolade
  • 100 g piskefløde (kold)

Sådan gør du

  • Flæk vaniljestangen og skrab kornene ud. Kom korn og stang i en lille gryde sammen med 100 g piskefløde og opvarm til lige under kogepunktet. Lad det trække i 10 minutter.
    100 g piskefløde, 1 vaniljestang
  • Læg imens gelatine i blød i koldt vand.
    1,5 g gelatine
  • Smelt den hvide chokolade i mikroovnen ved 20 sekunders intervaller og omrøring indimellem. Rør imellem hvert interval og smelt kun til det hele lige er smeltet.
    45 g god hvid chokolade
  • Opvarm piskefløden i gryden igen til lige under kogepunktet og hæld det i den hvide chokolade. Rør godt til det samler sig. Vrid vandet fra gelatinen og tilsæt det til chokoladen. Rør til det samler sig. Tilsæt til sidst den kolde fløde og rør godt, til det hele samler sig.
    100 g piskefløde
  • Hæld ganachen i en plastikboks eller skål og kom plastikfilm helt ned på ganachen. Stil ganachen i køleskabet i minimum 4 timer, ideelt natten over.
  • Inden ganachen skal sprøjtes, pisk den med elpisker ved lav-middel hastighed til den fordobles i størrelse. Pisk ikke for længe, da man kan risikere, at den skiller.

Noter

Pisk først ganachen når du er klar til at sprøjte den. Den kan ikke gen-piskes senere, da den med al sandsynlighed vil skille.
*Mængden svarer til 1 lille sprøjtepose fuld.
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

5 from 5 votes (5 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




12 kommentarer

  1. Hej 🙂 Jeg tænker at lave denne ganache til en bogstavkage, som du har gjort med dit fine femtal i en anden opskrift. Kan jeg sprøjte ganachen på kagen dagen inden, den skal serveres og derefter opbevare kagen på køl? Vi kan nemlig ikke nå det på dagen. Dbh Andrea

  2. Hvor mange blade er 1,5 g husblas?
    Kan man bruge den til at sprøjte ovenpå cupcakes, og så putte citron saft i?

    1. Hej Charlotte
      Det afhænger af hvilket mærke du køber husblas fra – det står på pakken hvor mange gram 1 blad er ☺️

      Denne ganache er ikke så velegnet på cupcakes, da det bliver lidt for meget med sådan en stor mængde. Der vil jeg anbefale at du bruger en smørcreme i stedet.

      Du kan ikke tilsætte citronsaft til denne ganache.

      Kh Trine

  3. Hej,

    Tænke på nu når du skriver opskriften giver 200 g, hvor mange af de aflange tærter ville man kunne sprøjte med de 200 g, (hvis de sprøjtes på samme måde som du gør?)

    – William

  4. Hej..
    Jeg har fået jobbet at lave bryllupskage til søn og svigerdatter (sept. 2024). De er glade for hvid chokolade, så tænker denne pisket vanilje ganache sprøjtet ud som roser udenpå er perfekt. Kan jeg sprøjte det på dagen før, og lade det stå på køl ? -eller skal jeg lave den på dagen ? Jeg skal lave kage til opsats x 4 etager og til ca. 80.
    TAK for dejlige opskrifter.. Kh Mona

    1. Hej Mona
      Denne ganache er ikke så velegnet til det formål. Det vil være svært at få pænt. Jeg vil i stedet anbefale dig at bruge en smørcreme. Hvis du skal overtrække hele kagen så er italiensk marengs smørcreme bedst og kan også bruges til roser:
      https://bageglad.dk/italiensk-marengs-smoercreme/

      Alternativt kan du også bare lave en almindelig vanilje smørcreme, hvis det kun er til roser:
      https://bageglad.dk/vanille-buttercream-glasur/

      Begge slags smørcreme kan laves dagen før og opbevares i køleskabet. Den skal blive stuetemperatur før du kan sprøjte den næste dag.

      Kh Trine

  5. Hej,
    Jeg har lavet den her ganache flere gange, den er super god og lækker. Meget bedre end smørcreme. Har du nogen ide om, hvordan man kan lave en version uden gelatine? Med enten vegegel eller agar agar? Så jeg kan servere den til en børnefødselsdag, hvor der er nogle børn der er muslimer.
    Mvh Thea

    1. Hej Thea
      Jeg har desværre ikke afprøvet den med andet end gelatine, men jeg vil meget gerne høre hvordan det går hvis du prøver det 🙂
      KH Trine

  6. Bliver den blåbær coulis fast med det samme eller skal hele kagen med mørdej på køl inden servering ? 🙂
    Har du mon opskrift på den kage du har på billed under den hvide creme ?

  7. Hej Trine 🙂
    Virkelig lækre opskrifter du har
    Jeg har kastet mig ud i denne pisket hvide chokolade ganache eller vanilje ganache
    Da den havde stået og trukket i 10 min tænkte jeg ikke over den måske skulle gen varmes 🤔
    Det resulteret i at min husblassen ikke smeltet så jeg måtte si det, din vejledning er ellers rigtig go men her faldt jeg i.
    Kan den blive fast nok nu det halve husblas blev siet fra ?
    Andet spørgsmål på billed er der en lilla creme ved siden af denne hvide creme
    Hvordan laver man den og hvordan får du den til at ligge så tæt på den hvide creme når du tyller den oven på kagen ?

    1. Hej Majken
      Tak for det 🙂
      Mængden af husblas skal være præcis for, at ganachen kan holde sin form når den sprøjtes. Så det er nok en om’er.

      Den lilla creme er faktisk bare blåbær coulis / saft. Begge dele kan bruges. Jeg har bare fyldt den oven på fordybningerne efter jeg sprøjtede vanilje ganachen 🙂

      KH Trine

Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke