Italiensk marengs smørcreme, på engelsk italian meringue buttercream, er en let og luftig smørcreme, som er meget stabil. Det er min absolutte go-to smørcreme, når jeg skal overtrække kager eller sprøjte glasur på cupcakes.
Hvad er italiensk marengs smørcreme?
Italiensk smørcreme er en form for glasur lavet på en marengsbase, som består af æggehvider, sukker og vand. Til sammenligning laves en klassisk amerikansk smørcreme med en base af smør og flormelis.
Fordi den italienske smørcreme består af en stor del marengs er den mindre sød end en amerikansk smørcreme. Marengsen hjælper også til at give smørcremen en næsten silkeagtig konsistens, som gør den rigtig nem at arbejde med når man for eksempel skal overtrække en kage med glasur. Det gør også smørcremen næsten helt hvid, hvorimod en amerikansk smørcreme har et gult skær.
Italiensk marengs smørcreme er desuden en af de mest stabile former for smørcreme. Den italienske marengs gør nemlig, at den er modstandsdygtig over for fugt og varme, og smørcremen kan derfor holde form selv i varme eller fugtige omgivelser. Så det er et rigtig godt valg hvis man skal lave kage til en varm sommerdag.
Hvordan laves italiensk marengs smørcreme?
Nogle er lidt intimiderede af italiensk smørcreme, fordi den kræver at man først laver en marengs, hvorimod en klassisk amerikansk smørcreme bare skal piskes sammen. Så der er lige et ekstra trin i processen, men det er absolut ikke svært at lave italiensk smørcreme.
Første trin er at koge sukker og vand til en sukkersirup, som tilsættes til stiftpiskede æggehvider under piskning. Når sukkersiruppen bliver inkorporeret i æggehviderne dannes en stærk skinnende marengs. Marengsen skal køle af inden man tilsætter smør som det sidste element. Når smørret er tilsat bliver smørcremen helt gul og i nogle tilfælde bliver den også helt flydende. Efter piskning i cirka 5-10 minutter bliver den hvid igen og samler sig til en silkeglat smørcreme, som holder formen perfekt.
Hvad kan italiensk marengs smørcreme bruges til?
Man kan bruge italiensk smørcreme til rigtig mange forskellige ting. Den kan farves med pastafarve, ligesom andre former for smørcreme, eller man kan bruge den hvid som den er. Italiensk marengs smørcreme kan blandt andet bruges til:
- Fyld i lagkager
- Overtræk af kager
- Glasur på cupcakes
Hvordan opbevares italiensk marengs smørcreme?
Italiensk marengs smørcreme er meget stabil, og den kan derfor tåle at blive opbevaret i en lufttæt boks eller sprøjtepose i 2-3 dage ved stuetemperatur. Det er dog en god idé at sætte den i køleskabet hvis ikke man skal bruge den det næste døgns tid.

Italiensk marengs smørcreme
Ingredienser
- 200 g sukker
- 110 g vand
- 125 g pasteuriserede æggehvider
- 25 g sukker
- 340 g usaltet blødt smør
- 2 tsk vaniljeessens
Fremgangsmåde
- Kom 200 g sukker og vandet i en lille gryde og lad det koge op ved høj varme indtil det når 120 grader.200 g sukker, 110 g vand
- Pisk imens æggehviderne stive på en røremaskine med piskeris ved høj hastighed. Tilsæt 25 g sukker og pisk det yderligere sammen.125 g pasteuriserede æggehvider, 25 g sukker
- Hæld den varme sukkersirup i en tynd stråle i æggehviderne imens der piskes ved høj hastighed.
- Pisk derefter ved høj hastighed i 15-20 minutter til marengsen er afkølet, eller kom marengsen over i en kold skål og stil den i køleskabet i 10 minutter. Kom derefter marengsen over i røremaskineskålen igen.
- Tilsæt smør i små stykker ad gangen imens det piskes ved middelhøj hastighed. Bliv ikke nervøs hvis massen pludselig bliver tyndtflydende eller ser ud som om den skiller - bliv blot ved med at piske i op til 10 minutter efter alt smørret er tilsat, så samler den sig igen.340 g usaltet blødt smør
- Tilsæt til sidst vaniljeessens og pisk med. Smørcremen er nu klar til brug.2 tsk vaniljeessens
Noter
1 stor sprøjtepose italiensk marengs smørcreme passer til at sprøjte på cirka 48 cupcakes eller til at fylde og overtrække en kage med cirka Ø20 cm./ 8 cm høj.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
22 kommentarer
Hej. Min den skilte. Hvad kan årsagen være for det? Jeg skal lave den her til min nieces barnedåb på nogle cupcakes, så det må helst ikke gå galt. Og nu er jeg skrækslagen for at lave den
Hej Mia
Der skyldes typisk at dit smør er for koldt. Hvis det sker, så fikser du det ved at opvarme smørcremen langsomt, fx over vandbad eller meget forsigtigt i mikroen. Så samler den sig 🙂 KH Trine
Kan man tilsætte farve og hvornår vil du anbefale at gøre det?☺️
Hej Stine
Ja du kan tilsætte pastafarve når marengsen er helt færdig 🙂
Skal farven tilføjes inden smøret kommer i?
Nej bare til allersidst, når det er helt færdigt 😊
Jeg oplever at min masse bliver ved med at være tyndt flydende selv efter at jeg har pisket den 15 min.
Hvad gør jeg?
Kan jeg tilsætte flormelis for at få det tyknet?
Hej Rikke
Det skyldes en af to ting:
1) du fik ikke pisket æggehviderne stive nok inden du tilsatte sukkersirup
2) sukkersiruppen nåede ikke op på 116 grader.
Man kan desværre ikke tilsætte flormelis. Det er en om’er 😉
Når nu det er en marengs. Kan man så brænde den.
Hej Jeanet
Ja det kan du godt 🙂
KH Trine
Virkelig nem og lækker opskrift. Den skal jeg helt sikkert lave igen
Hej
Jeg skal lave en brownie i en stor bradepande og når den er bagt skal der skæres mini stykker af 4 x 4 cm. Jeg kunne godt tænke mig at pynte stykkerne med marengssmørcreme og har en ide om en smag ala karamel eller chokolade. Kagen skal helst bages dagen før den skal bruges og så pyntes på dagen. Kan jeg smagssætte smørcremen med en af de foreslåede varianter eller ville du lave det uden at smagsætte yderligere?
Hej Betina
Du kan ikke tilsætte karamel til den færdige smørcreme – det skal tilsættes når man laver den italienske marengs, og det har jeg desværre ikke udviklet en opskrift til endnu 🙂
Du kan godt tilføje smeltet chokolade til den færdige smørcreme men her skal du være meget obs på temperatur, så den ikke skiller.
KH Trine
Hej Trine, tak for svar. Jeg har besluttet at sadle om og har derfor afprøvet en portion italiensk smørcreme med mango pure og citronsaft, som jeg tilsatte til sidst i processen og resultatet blev super godt. Vil dog spørge om man med held kan tilsætte mindre smør end opskriften angiver?
Det lyder lækkert! Hmm det kan du i princippet godt men det vil ændre på konsistensen, så det bliver mere marengs agtigt end smørcreme agtigt.
Det vigtigste er at det kan holde formen, da det hele skal laves dagen før, men jeg må prøve med en tester weekenden før 😊
Hej 🙂
Jeg skal opsmøre og pynte en gulerodskage og leder derfor efter den perfekte frosting som er god til at holde formen ☺️ jeg tænker at denne er det perfekte valg, men ville rigtig gerne inkorporere flødeost også, da det jo bare er godt til gulerodskage 😋 Ville man på en eller anden måde kunne lave en marengs smørcreme som ‘ostecreme’ 🙈🤞🏻
Hej Kristine
Der findes cream cheese italiensk marengs smørcreme opskrifter ifølge Google, men i mine ører lyder det som unødigt besværlige. Hvorfor ikke bare bruge min cream cheese smørcreme? 🙂
https://bageglad.dk/vanille-cream-cheese-glasur/
KH Trine
Kan man bruge almindelige smør m. salt?
Hej Julia
Nej desværre, smørret skal være usaltet, ellers smager det ikke godt.
KH Trine
Hej. Kan cremen laves og stå i køleskabet dagen før den skal bruges?
Hej Andrea
Ja det kan den godt, men det er bedst at lave den på dagen for helt at undgå fugt 😊
KH Trine