Italiensk marengs smørcreme, på engelsk italian meringue buttercream, er en let og luftig smørcreme, som er meget stabil. Det er min absolutte go-to smørcreme, når jeg skal overtrække kager eller sprøjte glasur på cupcakes.
Hvad er italiensk marengs smørcreme?
Italiensk smørcreme er en form for glasur lavet på en marengsbase, som består af æggehvider, sukker og vand. Til sammenligning laves en klassisk amerikansk smørcreme med en base af smør og flormelis.
Fordi den italienske smørcreme består af en stor del marengs er den mindre sød end en amerikansk smørcreme. Marengsen hjælper også til at give smørcremen en næsten silkeagtig konsistens, som gør den rigtig nem at arbejde med når man for eksempel skal overtrække en kage med glasur. Det gør også smørcremen næsten helt hvid, hvorimod en amerikansk smørcreme har et gult skær.
Italiensk marengs smørcreme er desuden en af de mest stabile former for smørcreme. Den italienske marengs gør nemlig, at den er modstandsdygtig over for fugt og varme, og smørcremen kan derfor holde form selv i varme eller fugtige omgivelser. Så det er et rigtig godt valg hvis man skal lave kage til en varm sommerdag.
Hvordan laves italiensk marengs smørcreme?
Nogle er lidt intimiderede af italiensk smørcreme, fordi den kræver at man først laver en marengs, hvorimod en klassisk amerikansk smørcreme bare skal piskes sammen. Så der er lige et ekstra trin i processen, men det er absolut ikke svært at lave italiensk smørcreme.
Første trin er at koge sukker og vand til en sukkersirup, som tilsættes til stiftpiskede æggehvider under piskning. Når sukkersiruppen bliver inkorporeret i æggehviderne dannes en stærk skinnende marengs. Marengsen skal køle af inden man tilsætter smør som det sidste element. Når smørret er tilsat bliver smørcremen helt gul og i nogle tilfælde bliver den også helt flydende. Efter piskning i cirka 5-10 minutter bliver den hvid igen og samler sig til en silkeglat smørcreme, som holder formen perfekt.
Hvad kan italiensk marengs smørcreme bruges til?
Man kan bruge italiensk smørcreme til rigtig mange forskellige ting. Den kan farves med pastafarve, ligesom andre former for smørcreme, eller man kan bruge den hvid som den er. Italiensk marengs smørcreme kan blandt andet bruges til:
- Fyld i lagkager
- Overtræk af kager
- Glasur på cupcakes
Hvordan opbevares italiensk marengs smørcreme?
Italiensk marengs smørcreme er meget stabil, og den kan derfor tåle at blive opbevaret i en lufttæt boks eller sprøjtepose i 2-3 dage ved stuetemperatur. Det er dog en god idé at sætte den i køleskabet hvis ikke man skal bruge den det næste døgns tid.
Italiensk marengs smørcreme
Ingredienser
- 200 g sukker
- 110 g vand
- 125 g pasteuriserede æggehvider
- 25 g sukker
- 340 g usaltet blødt smør
- 2 tsk vaniljeessens
Fremgangsmåde
- Kom 200 g sukker og vandet i en lille gryde og lad det koge op ved høj varme indtil det når 120 grader.200 g sukker, 110 g vand
- Pisk imens æggehviderne stive på en røremaskine med piskeris ved høj hastighed. Tilsæt 25 g sukker og pisk det yderligere sammen.125 g pasteuriserede æggehvider, 25 g sukker
- Hæld den varme sukkersirup i en tynd stråle i æggehviderne imens der piskes ved høj hastighed.
- Pisk derefter ved høj hastighed i 15-20 minutter til marengsen er afkølet, eller kom marengsen over i en kold skål og stil den i køleskabet i 10 minutter. Kom derefter marengsen over i røremaskineskålen igen.
- Tilsæt smør i små stykker ad gangen imens det piskes ved middelhøj hastighed. Bliv ikke nervøs hvis massen pludselig bliver tyndtflydende eller ser ud som om den skiller - bliv blot ved med at piske i op til 10 minutter efter alt smørret er tilsat, så samler den sig igen.340 g usaltet blødt smør
- Tilsæt til sidst vaniljeessens og pisk med. Smørcremen er nu klar til brug.2 tsk vaniljeessens
Noter
1 stor sprøjtepose italiensk marengs smørcreme passer til at sprøjte på cirka 48 cupcakes eller til at fylde og overtrække en kage med cirka Ø20 cm./ 8 cm høj.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
28 kommentarer
Hvis jeg laver en portion og putter den i en sprøjtepose og i køleskabet til dagen efter.
Er den så good-to-go eller skal den piskes op igen?
Kh, Lisette
Hej Lisette
Den skal kun genpiskes hvis du fryser den 🙂
KH Trine
Hejsa
Egner opskriften sig til, at kagen bliver opsmurt, og efterfølgende fryses ?
Hej Laura
Ja det kan du sagtens! 🙂
Kh Trine