Hvis der er en farve man associerer mest med påske, så er det ofte gul. Og er der en smag jeg associerer med påske, er det citron. Min mand og jeg elsker lemon curd, den britiske citronsmørrelse som kan bruges til alt fra scones til kagefyld. Vi elsker det så meget at vi næsten altid har et glas hjemmelavet lemon curd stående i køleskabet, så vi liiiige har hvis vi får lyst.
I år er det jo kun os selv i påsken da vi selvfølgelig følger retningslinierne og bliver hjemme. Og så har vi kun hinanden at forkæle, så selvfølgelig skal min mand i år have påskeæg fyldt med lemon curd!
Chokoladen brugt i denne opskrift er sponsoreret af Callebaut.
Sidste år testede jeg, om min omgangskreds foretrak kombinationen af lemon curd og hhv. hvid eller mørk chokolade. Begge var populære, men lidt flere stemte på mørk chokolade. Det hænger nok meget godt sammen med, at der gennemsnitligt er flere som foretrækker mørk chokolade frem for hvid chokolade. I år får vi begge, for et eller andet skal vi jo få tiden i isolation til at gå med!
Teknik og gode råvarer
Når man laver fyldte chokolader med flydende indhold skal man bruge en chokoladeform. Så får man også helt ens, blanke påskeæg – i hvert fald hvis man tempererer chokoladen rigtigt. Temperering er nøglen til perfekte påskeæg og ekstremt vigtigt, hvis man vil have blank, lækker chokolade med det rigtige knæk. Følg vores guide til at temperere chokolade, hvis du ikke har prøvet det før.
Det er også vigtigt at bruge en chokolade af god kvalitet. Vi bruger altid (reklamelink) og hvid chokolade (reklamelink) fra Callebaut fordi vi elsker smagen og det er fantastisk at arbejde med!
prikker med chokoladefarve
For at supplere det gule fyld lavede jeg prikker af (reklamelink) på påskeæggene. Farven er ikke så kraftig på den mørke chokolade, men giver lidt spil i overfladen, hvilket ser rigtig fint ud. På de hvide æg træder den gule farve tydeligt frem. Chokoladefarve, eller mere præcist sagt farvet kakaosmør, kan købes i små beholdere som kan gå direkte i mikroovnen. På den måde er de supernemme at temperere, for de skal bare smeltes halvt i mikroovnen, og så rystes indtil det hele er flydende og kakaosmørret er tempereret.
Prikkerne laves ved at dyppe en bagepensel i det tempererede gule kakaosmør og så køre fingeren på tværs af børsterne, så der sprøjter dråber ned i formen. Gør dette i køkkenvasken, så du ikke får alt for mange gule prikker udover det hele.
Efter en tur i køleskabet kan formen så fyldes med tempereret chokolade. Jeg lavede først skaller af mørk chokolade, fyldte dem med lemon curd, lavede låg og bankede dem ud. Så gentog jeg processen med den hvide chokolade.
Resultatet skal gerne blive perfekte, blanke hvide og mørke påskeæg fyldt med lækker syrlig lemon curd. Disse påskeæg er min mands absolutte favorit – bliver det også din?
Påskeæg med lemon curd
Udstyr (indeholder reklame)
- Chokoladefarver, varme
Fremgangsmåde
Lemon curd:
- Lav lemon curd efter anvisning i opskriften, helst dagen før, så den er tyknet helt.
Chokoladeskaller med prikker:
- Temperer det gule kakaosmør. Hvis du har købt en bøtte med størknet kakaosmør skal du åbne låget og opvarme bøtten i mikroovnen, indtil indholdet er smeltet halvt. Rør forsigtigt med en tandstik og ryst bøtten, indtil den smeltede kakaosmør smelter resten. Så er kakaosmørret tempereret og klar til brug.
- Stil chokoladeformen i køkkenvasken. Dyp en ren og helt tør bagepensel i det gule kakaosmør og kør en finger langs børsterne, så der sprøjter dråber af gult kakaosmør ned i chokoladeformen. Gentag indtil du er tilfreds med mængden af gule prikker i chokoladeformen.
- Stil chokoladeformen i køleskabet i 10-15 minutter, til kakaosmørret er størknet helt.
- Smelt og temperer den mørke chokolade. Følg gerne vores guide til at temperere chokolade.
- Fyld 8 huller i chokoladeformen med mørk chokolade. Vend chokoladeformen på hovedet og bank den overskydende chokolade ud på et stykke bagepapir. Når chokoladen størkner kan den genbruges en anden gang, så gem den.
- Skrab langs toppen af chokoladeformen med en flad paletkniv så den overskydende chokolade fjernes, og stil så formen i køleskabet i 10-15 minutter, til skallerne er størknet.
- Fyld lemon curd på en sprøjtepose og klip et hul. Sprøjt lemon curd i de mørke chokoladeskaller, så skallerne er 2/3 fyldt.
- Tjek temperaturen på den resterende mørke chokolade. Hvis den er blevet for kold kan du nemt opvarme den til rigtig temperatur igen med en hårtørrer under omrøring, du behøver ikke starte forfra med tempereringen.
- Fyld chokolade oven på lemon curd’en, så der dannes et låg (bund) til påskeæggene. Skrab langs toppen af chokoladeformen med en flad paletkniv, så den overskydende chokolade fjernes.
- Stil chokoladeformen i køleskabet i 20-30 minutter, til chokoladen er størknet helt.
- Bank påskeæggene ud af chokoladeformen.
- Gentag processen med den hvide chokolade og den resterende lemon curd.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar