Om mine fyldte chokolader med karamel
Jeg tilbringer juledagene hos mine forældre i år. Det er desværre gråt og overskyet, men vores juletræ er næsten tre meter højt og huset er fyldt med julepynt, så julestemningen har alligevel indfundet sig! Om ikke så længe kommer min søster og så skal vi traditionen tro i gang med at lave fyldt chokolade til årets konfektfad. Hvert år finder vi på nye og spændende stykker konfekt, men nogle går igen – blandt andet disse favoritter fyldt med karamel!
De her nemme fyldte chokolader med karamel er støbt i mørk chokolade i en chokoladeform og fyldt med cremet dulche de leche. De smager fuldstændig fantastisk og meget bedre end dem, man kan købe. Især hvis man investerer i en rigtig god mørk chokolade, f.eks. min favorit Callebaut 811.
Bedst af alt, så er de virkelig nemme at lave. Man behøver ikke stå og bakse med kogende sukker i en gryde for at lave sin karamel, man kan bare koge den direkte fra dåsen.
Hvad er dulche de leche?
Der findes forskellige typer af karamel, som man kan komme i fyldt chokolade. Man kan lave en karamel fra bunden ved at koge sukker op og tilsætte fløde og dette findes der forskellige metoder til. Det kræver lidt øvelse og kan være lidt uoverskueligt for begyndere.
Det lette alternativ til en karamel lavet fra bunden er at lave dulce de leche – en karamel lavet på sødet kondenseret mælk. Dulce de leche faktisk bare kondenseret mælk, der er kogt indtil det er karamelliseret. Det giver en fantastisk cremet konsistens med en let nøddeagtig karamelsmag. Det passer perfekt til fyldte chokolader. Og så er det virkelig nemt at lave. Det eneste man skal gøre er, at små-koge en dåse med kondenseret mælk i 3 timer. Når dåsen er kølet af er karamellen klar til brug!
Tips til at lave dulce de leche
- Det er meget vigtigt, at dåsen med sødet kondenseret mælk er helt dækket af vand imens den småkoger – ellers kan den eksplodere! Hold derfor godt øje med om vandet fordamper. Hvis det fordamper, så tilsæt mere vand, så dåsen hele tiden er dækket.
- Pas på fingrene!! Karamel er varmt, også dulce de leche. Brug en tang til at fiske dåsen op og rør ikke ved dåsen med fingrene før den er kølet helt af.
- Mængden af dulce de leche kan ikke halveres, da den er nødt til at blive lavet i den lukkede dåse. Men resterne kan gemmes i 1-2 uger i køleskabet.

Opskrift
Fyldte chokolader med karamel
Ingredienser
- 1 dåse sødet kondenseret mælk*
- 250 g god mørk chokolade
Sådan gør du
- Sæt dåsen med kondenseret mælk i en gryde og dæk den med vand. Kom låg på gryden og lad vandet koge op. Når vandet koger skrues der ned så vandet små-koger. Lad vandet små-koge i 3 timer. VIGTIGT: Tjek indimellem at vandet ikke er fordampet. Dåsen skal være dækket af vand, ellers kan den eksplodere. Hvis vandet fordamper tilsættes mere vand, så dåsen hele tiden er dækket.1 dåse sødet kondenseret mælk*
- Fisk dåsen op med en gaffel eller tang og stil den til afkøling i minimum 1 time. Åben ikke dåsen under afkølingen! Fyld den afkølede karamel i en sprøjtepose**.
- Smelt og temperer to tredjedele af den mørke chokolade. Hæld smeltet chokolade i alle hullerne i chokoladeformen. Vend bunden i vejret på chokoladeformen og bank den overskydende chokolade ud på et stykke bagepapir. Skrab overskydende chokolade af toppen af chokoladeformen. Lad chokoladeskallerne stivne.250 g god mørk chokolade
- Sprøjt karamel i chokoladeskallerne. Smelt og temperer den sidste tredjedel af den mørke chokolade. Hæld smeltet chokolade i de karamelfyldte huller så hullerne fyldes helt. Skrab overskydende chokolade af toppen af chokoladeformen. Lad chokoladelågene stivne.
- Bank de fyldte chokolader ud af chokoladeformen.
Noter
**Dåsen giver en stor portion karamel. Resterne kan opbevares i et glas med låg i 1-2 uger.
Chokoladetemperering
Det allervigtigste når man laver fyldte chokolader er at temperere chokoladen, så den bliver blank og får det rigtige knæk. Man kommer ikke uden om at temperere sin chokolade, hvis man vil støbe fyldt chokolade i en chokoladeform. Hvis man ikke tempererer chokoladen vil man få gummiagtige tykke chokoladeskaller, som ikke vil slippe formen.
Du kan læse om hvordan man tempererer chokolade for begyndere i min guide til chokolade temperering. Og hvis du får mod på mere vil jeg anbefale dig at købe min bog Chokoladehåndbogen, hvor du kan lære alt der er at vide om temperering og få masser af lækre opskrifter på fyld til din fyldt chokolade.
Fyld karamel i chokoladeskallerne
Når man skal fylde karamel i chokoladeskaller i en chokoladeform er det lettest at bruge en sprøjtepose. På den måde får man ikke den klistrede karamel ud over det hele og man har god kontrol over, hvor meget karamel der fyldes i hver chokoladeskal. Derefter laver støber man en bund af chokolade og lader chokoladen sætte sig et køligt sted (16-18 grader er ideelt, og endelig ikke i køleskabet da der er for koldt og for fugtigt).
28 kommentarer
Kan man blande lidt salt i karamelblandingen for at få salt-karamel??
Kan man godt hakke nogle nødder og lægge i eller vil de blive bløde?
Hej Katrine
Det kan du godt men de bliver bløde inden for et døgns tid.
Jeg ville nok ændre lidt i opskriften, så du ikke anbefaler at man koger dåsen, for det fraråder firmaet stærkt at man gør!
Hej, jeg ville høre, om man kunne lave karamellen dagen før, og så bare lade den ligge i sprøjteposen natten over – i så fald skulle den så ligge i køleskabet eller ved stuetemperatur?
Hej Karen
Du kan godt lave karamellen dagen før i dåsen, men jeg vil anbefale at lade karamellen stå i dåsen på køkkenbordet indtil du skal bruge den og SÅ fylde den på sprøjtepose.
Tusind tak for de mange svar.
Har prøvet at lave dem, og ih hvor smager de bare godt😀👍😋
Eksploderer dåsen ikke når man tager den op (den skulle jo hele tiden være dækket af vand)?
Nej det er kun hvis den står og koger videre halvt dækket af vand og det gør den ikke fordi du tager den helt op af vandet til afkøling.