Shortbread – en skotsk julesmåkage
Shortbread er en virkelig nem og sindssygt lækker og sprød småkage, som stammer fra Skotland. Den består i udgangspunktet bare af smør, sukker og mel, hvilket gør den super nem at bage.
Sprøde shortbread smager vidunderligt i al deres enkelthed. Men hvis man vil peppe dem op kan man gøre dem ekstra festlige med et strejf af krydderier som kanel eller kardemomme, eller ved at dyppe dem i chokolade og drysse med hakkede nødder. Man kan også tilføje tørrede tranebær eller appelsinskal for en dejlig julet smag. De smørbagte småkager holder sig godt i en tætsluttende kagedåse, hvilket gør dem perfekte som hjemmelavede gaver – måske pakket smukt ind i cellofan og bundet med et fint bånd.
Shortbread minder mig om mange hyggelige weekender i London, hvor jeg fløj til for at være sammen med min mand, som arbejdede derovre i en periode. Her købte jeg ofte lækker shortbread i fine små æsker hos butikken Fortnum & Mason. Nu er min mand heldigvis tilbage i København i hverdagene igen, men jeg kan ikke undvære mit shortbread – især ikke i julen! Så jeg bager dem selv. Her får I min bedste opskrift på nemme shortbread småkager til julen.

Tips til at bage perfekte shortbread
- Shortbread skal være sprøde og en anelse smuldrende, når man bider i dem. Det opnås ved at have det rigtige forhold mellem smør og mel. Følg derfor opskriften nøje, så du får den perfekte balance.
- Dejen skal være kølig når den rulles og skæres, for at opnå en pæn form på småkagen. Oplever du, at dejen bliver for varm undervejs, så stil den i køleskabet inden du arbejder videre.
- Et fif til at opnå helt lige småkager er, at bruge en pizzaskærer til at rulle gennem og skære dejen.
- Prik huller i småkagerne med en gaffel. Dette sikrer en ensartet bagning og giver det karakteristiske mønster man kender fra shortbread.
- Opbevar dine shortbread i en lufttæt kagedåse eller plastikboks og de vil holde sig lækre og sprøde i flere dage – hvis I kan holde fingrene fra dem så længe! Jeg synes personligt de er lidt vanedannende.




Opskrift
Engelsk shortbread
Ingredienser
- 75 g flormelis
- 230 g blødt smør
- 300 g mel
- ¼ tsk bagepulver
- ¼ tsk salt
Sådan gør du
- Pisk flormelis og smør sammen med en elpisker, på røremaskine eller i hånden med et piskeris, til det er lyst og luftigt.75 g flormelis, 230 g blødt smør
- Rør mel, bagepulver og salt sammen i en anden skål. Tilsæt melblandingen til smørblandingen lidt ad gangen imens der røres med en grydeske. Til sidst bliver det til smulder.300 g mel, 1/4 tsk bagepulver, 1/4 tsk salt
- Ælt den smuldrede dej sammen til en kugle. Varmen fra dine hænder hjælper til, at dejen kan formes til en kugle. Pak dejkuglen ind i plastikfilm og læg den i køleskabet i 30 minutter.
- Tag dejen ud af køleskabet og fjern plastikfilmen. Del dejen i to.
- Rul den ene halvdel af dejen flad med en kagerulle til den er cirka 5-7 mm tyk. Skær shortbread ud i den ønskede størrelse. Læg dine shortbread på en bageplade beklædt med bagepapir. Gentag processen med den anden del af dejen.
- Prik dine shortbread med en gaffel for at sikre ensartet bagning. Bag dine shortbread ved 180 grader (alm. ovn) i 20-22 minutter, til de er svagt gyldne. Flyt dem fra bagepladen over på en bagerist til afkøling, så bunden forbliver sprød.





























4 kommentarer
Skal de bage 20-22 minutter? Skal de ikke være helt lyse når de tages ud af ovnen?
Hej Maibrit
Ja, bagetiden er korrekt angivet. De bages nemlig kun ved 180 grader ☺️ De bliver kun meget let gyldne, ligesom på billederne.
KH Trine
De ser vildt lækre ud. Jeg har ledt efter den helt rigtige opskrift og jeg tror jeg prøver din. Ville det være helt forkert at putte lidt vanilje i? Hvor længe kan du holde den rigtige konsistens? Jeg håber lidt 5 dage 😉
Hej Sascha
Du kan godt komme lidt vanilje i. Småkagerne kan godt holde sig i 4-5 dage hvis du opbevarer dem i en helt lufttæt boks. De kan også fryses.