Islagkage er sådan en sjov og lækker dessert. Den der fandt på, at kombinere lagkage og is var ret genial. Vi har lavet mange slags islagkager gennem tiden, blandt andet vores hindbær og hvid chokolade islagkage og vores rocky road islagkage.
Jeg synes islagkager er så festlige og de passer perfekt til nytårsaften! Især hvis man vil ramme bredt, for de fleste kan trods alt lide is. Og så er der den kæmpe fordel, at de kan laves i god tid så man ikke skal stå og bakse med flere-retters menu OG dessert på samme tid.
Chokoladeis er altid populært så det skulle indgå i årets nytårsdessert. Jeg ville gerne lave flere slags is så jeg valgte Daim is for også at have en knasende element i desserten. Bunden er en kakao-nøddebund, som passer perfekt til.
Når man laver en islagkage skal man bruge en form som kan løsnes, for eksempel en springform med fast bund eller en justerbar bageform beklædt med bagepapir som står på et fast underlag under frysningen (det kunne være et skærebræt). Uanset typen af form er det fordelagtigt at beklæde bunden med bagepapir, så islagkagen nemt kan flyttes over på et pænt fad til servering og man får den pæneste finish på islagkagens sider hvis indersiden af formen beklædes med konditorplast.
Kakao-nøddebunden laves af en masse, som presses i et ensartet lag i bunden af formen. Når den fryser danner den en fast bund til islagkagen.
De to lag is fordeles oven på kakao-nøddebunden imellem frysninger.
Islagkagen kan pyntes med halvkugler af chokoladeis, friske brombær, Maltesers chokolade, hakket Daim, små stykker bladguld og små stedmoderblomster, som er spiselige.
Halvkuglerne laves nemt ved at fylde chokoladeis i en silikoneform med halvkugler. De vippes forsigtigt ud af silikoneformen og over på islagkagen, som så efterfryses.
Tricket til at pynte en islagkage er, at stå i nærheden af fryseren. Så kan man nemt holde pauser undervejs, hvor islagkagen sættes på frys, så den ikke smelter. Mine forældre har en stor fryser ude i skuret, så jeg stod derude i træsko og pyntede islagkager! Brug gerne en lang fødevarepincet til at placere pynten præcis hvor du ønsker på kagen. Brug også gerne latexhandsker, så varmen fra dine hænder ikke kommer til at sætte mærker på isen eller chokoladen.
Daim og chokolade islagkage
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
Kakaobund:
- 15 dadler
- 2 spsk kakao
- 250 g mandler
- 1 1/2 spsk kokosolie
Daim is:
- 3 pasteuriserede æggeblommer
- 150 g sukker
- 1/2 tsk vanillesukker
- 3 dl piskefløde
- 1 dl mælk
- 84 g Daim (1 1/2 stor pakke)
Chokoladeis:
- 100 g god mørk chokolade
- 2 dl mælk
- 100 g sukker
- 3 pasteuriserede æggeblommer
- 3 dl piskefløde
Pynt:
- Friske brombær
- Grofthakket Daim
- Maltesers chokolade
- Bladguld
- Spiselige blomster (f.eks. stedmoderblomster)
Fremgangsmåde
Forberedelse:
- Skab god plads i fryseren så islagkagen kan stå plant. Kom bagepapir i bunden af en springform med Ø24 cm. For eventuelt springformen med konditorplast for den flotteste finish på islagkagen.
Kakaobund:
- Fjern eventuelle sten fra dadlerne og læg dem i blød i en skål med kogende vand i cirka 20 minutter. Kom dadlerne i en hakler eller foodprocessor sammen med kakao og blend til det bliver en blød mos. Kom mosen i en mellemstor skål.
- Kom mandlerne i en hakler eller foodprocessor og blend dem, til de er groft hakkede.
- Smelt kokosolien i mikroovnen hvis den ikke allerede er flydende.
- Tilsæt de hakkede mandler og kokosolien til skålen med daddelmos og ælt massen sammen med fingrene, til den er ensartet.
- Pres massen ud i et ensartet lag i bunden af springformen og stil den i fryseren.
Daim is:
- Hak Daim chokoladen groft.
- Pisk de pasteuriserede æg, sukker og vanillesukker i en skål med en elpisker. Pisk piskefløden til en let flødeskum i en anden skål. Rør flødeskummen ud i æggesnapsen sammen med mælken stille og roligt, uden at slå luften ud af isen.
- Hæld 750 ml is på en ismaskine og frys indtil det har softice konsistens (på vores ismaskine er det cirka 30 minutter men det afhænger af maskinen). Tilsæt hakket Daim og rør rundt så det fordeles i isen.
- Hæld Daim isen i springformen oven på kakaobunden og glat overfladen med en flad paletkniv. Stil islagkagen i fryseren i mindst 1 time imens chokoladeisen laves.
Chokolade is:
- Hak chokoladen groft og kom den i en lille gryde sammen med mælken. Lad chokoladen smelte i mælken under omrøring ved svag varme. Fjern gryden fra varmen og lad den stå imens du pisker æg og sukker sammen med elpisker i en lille skål.
- Hæld chokoladen over i æggesnapsen stille og roligt imens du rører med en grydeske. Vask gryden af og hæld så chokolade-æggeblandingen tilbage i gryden igennem en sigte.
- Varm chokolade-æggeblandingen op ved lav-middel varme under konstant omrøring, indtil den tyknes let. Det må IKKE koge. Hæld blandingen i en skål og stil den i køleskabet til den når stuetemperatur eller koldere.
- Pisk piskefløden til flødeskum med en elpisker i en mellemstor skål. Hæld chokolade-æggeblandingen i flødeskummet lidt ad gangen under langsom omrøring uden at slå luften ud.
- Hæld 750 ml is på en ismaskine og frys det til det har softice konsistens (på vores ismaskine er det cirka 30 minutter men det afhænger af maskinen). Fordel resten af isen i en silikoneform med halvkugler og stil den i fryseren.
- Tag islagkagen ud af fryseren og fordel chokoladeisen fra ismaskinen ovenpå den nu stivnede Daim is i et jævnt lag. Glat overfladen med en flad paletkniv og stil islagkagen i fryseren i mindst 2 timer.
Pynt:
- Tag islagkagen og de små halvkugler af chokoladeis ud af fryseren. Vip forsigtigt de små halvkugler ud af formen, enten direkte over på islagkagen eller på et spækbræt og så placer dem på kagen med en gaffel. Arbejd hurtigt så de ikke smelter. Stil islagkagen tilbage i fryseren.
- Forbered resten af pynten ved at skylle brombærrene og hakke Daim chokoladen. Stil alt pynten klar og tag så islagkagen ud af fryseren og pynt den hurtigt med brombær, Maltesers, hakket Daim chokolade og evt. bladguld inden den stilles på frys igen. Vent med at pynte med eventuelle spiselige blomster til lige inden servering.
- Inden servering løsnes springformen og konditorplasten fjernes. Løft kagen af bunden og fjern forsigtigt bagepapiret under og sæt den på et fad til servering.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
2 kommentarer
Hej
Kan man lave islagkagen uden en ismaskinen og hvordan? 😊
Mvh Helle
Hej Helle
Den bliver bedst på ismaskine men du kan godt lave den uden.
I så fald vil jeg anbefale dig at hælde isene i en plastikboks/silikoneform og fryse dem hvor du rører i dem undervejs cirka hver halve time (for at undgå krystallisering). Når de er frosset til softice konsistens kan du så hælde dem i islagkageformen.