Om min blåbærmuffins opskrift
Det er jo ingen hemmelighed, at jeg har en (meget stor) sød tand. Når jeg går på café enten i Danmark eller i udlandet går jeg derfor langt mere op i hvad jeg kan få at spise, end hvad jeg kan få at drikke. Og jeg bliver lykkelig hvis caféen har store, lækre, svampede muffins – allerhelst med blåbær! Jeg er især vild med de blåbærmuffins med knasende krummetopping, som man kan få på Starbucks. Så jeg har gjort dem kunsten efter og lavet min egen opskrift på de perfekte, kæmpestore, luftige blåbærmuffins med knasende krummetopping! Den får du her.
Hvis man spørger mig, så er de perfekte cafémuffins svampede, luftige og fyldt med rigtig mange blåbær. Og så skal de være så store, at man kan brække toppen af sin muffin i store bider. Mums!!! Jeg giver dig hemmeligheden bag at bage store muffins, som hæver ekstra meget, længere nede.
Det er naturligvis også vigtigt, at en blåbærmuffin ikke er tør. Blåbærrene hjælper til at holde dem fugtige, men hvis dejen har for meget hævemiddel, kagerne er bagt for længe, eller opskriften indeholder for meget mel får man rigtig kedelige, tørre muffins. Følg min opskrift nøjagtigt, så undgår du det problem nemt!
3 gode grunde til at bage disse muffins
- Det er nemt og hurtigt at røre dejen sammen.
- Du får de lækreste, store muffins, som kan spises morgen, middag eller aften.
- Krummetoppingen med brun farin er fan-ta-stisk!!!
Sådan undgår du at få lilla blåbærmuffins
Hvis du før har prøvet at bage med blåbær, så ved du, at blåbær farver dej rigtig rigtig meget – især hvis de har været frosne! Det er dog et problem, som er let at undgå, og nu skal jeg fortælle dig hvordan:
- Tilsæt altid blåbær til dejen i sidste øjeblik, lige inden dejen skal fordeles i muffinsforme.
- Hvis dine blåbær er frosne, så lad være med at tø dem op. Tilsæt dem til dejen i frossen tilstand.
- Hvis dine blåbær er frosne, så vend dem i et par spiseskefulde mel. Det forhindrer dem i at klumpe sammen og hjælper til, at farven ikke smitter af.
- Rør så lidt som muligt i dejen efter blåbærrene er tilføjet. Vend dejen forsigtigt med en dejskraber.
Sådan får du dine muffins til at hæve meget
Cafémuffins skal være store og lækre. De skal gerne have en høj top, som man kan brække af i store stykker. Og hvordan er det så lige, at man opnår det med en helt almindelig muffinspande derhjemme? Det er nemt.
- Det rigtige forhold af ingredienser: Du skal selvfølgelig bruge en opskrift, som er udviklet til det formål. Det er opskriften på blåbærmuffins, som jeg deler herunder naturligvis. Forholdet mellem æg, mel og bagepulver hjælper nemlig til at skabe den perfekte luftige hævede muffin.
- Luft omkring dine muffins: Nøjes med at bage halvdelen af, hvad der er plads til i din muffinsform. Dine muffins skal placeres, så der er et tomt hul ved siden af, altså spring hvert andet hul over. Luften omkring dine muffins gør, at de hæver mere og får den helt perfekte afbagning.
- Bag én muffinspande ad gangen: Og på almindelig ovn indstilling, for det bedste resultat.
Frysning af blåbærmuffins
Når du har bagt dine vidunderlige muffins tvivler jeg på, at du får nogle til overs. Skulle det dog alligevel være tilfældet kan de fryses i op til 3 måneder. Lad dine muffins køle helt af, og kom den så i en frysepose og bind knude på.
Tø dine muffins op på køkkenbordet (i fryseposen) eller kom dem i ovnen ved 180 grader (alm. ovn) i 10-15 minutter.

Opskrift
Blåbærmuffins ala Starbucks
Ingredienser
Blåbærmuffins:
- 75 g smør
- 175 g sukker
- 2 æg
- ½ dl yoghurt
- 1 ½ dl mælk
- 275 g mel + lidt til blåbær
- 2 tsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- ½ tsk salt
- 100 g blåbær (friske eller frosne)
Krummetopping:
- 30 g brun farin
- 40 g mel
- 25 g blødt smør
Sådan gør du
- Tænd ovnen på 225 grader (alm. ovn). Smelt smørret og stil det til side.75 g smør
- Pisk sukker og æg på røremaskine eller med elpisker til det er luftigt og cremet. Tilsæt yoghurt, mælk og smeltet smør og pisk det sammen med æggemassen.175 g sukker, 2 æg, 1/2 dl yoghurt, 1 1/2 dl mælk
- Rør mel, bagepulver, vaniljesukker og salt sammen i en anden skål. Tilsæt melblandingen til æggeblandingen og rør stille og roligt dejen sammen med en dejskraber uden at overpiske. Hvis der er melklumper kan de kort piskes ud med et piskeris.275 g mel, 2 tsk bagepulver, 1 tsk vaniljesukker, 1/2 tsk salt
- Vend blåbær i lidt mel hvis de er frosne. Tilsæt blåbær til dejen lidt ad gangen imens der røres meget forsigtigt rundt til blåbærrene er fordelt, for ikke at få lilla dej.100 g blåbær
- Fordel 10 muffinsforme i 2 muffinspander, så de står forskudt og det kun er hvert andet hul der bruges. Dette giver højere muffins. Fyld formene helt op til kant.
- Pisk brun farin, mel og blødt smør sammen i en lille skål med elpisker til det får en krummekonsistens. Drys et godt lag krummetopping på hver muffin.30 g brun farin, 40 g mel, 25 g blødt smør
- Bag muffinspanderne én ad gangen i 5 minutter ved 225 grader. Skru så ned på 180 grader og bag muffinsene i yderligere 20-25 minutter. De er færdige når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind eller tandstik stukket i midten af en muffin.
- Tag muffins ud og lad dem køle af i muffinspanden i 15 minutter. Flyt dem derefter til en bagerist og lad dem køle helt inden servering.
3 kommentarer
Gode muffins. Super nemme at lave, fik 12 muffins, (Prøver med blåbær syltetøj i midten næste gang som i 7-11). Jeg kommer helt sikkert til at lave dem igen. To thumbs op fra mig 😊
Mine muffins fik alt for meget -blev tørre i skorpen. Gik bedre med meget kortere tid og mindee varme fra start.
Der ville fint havde været plads til alle 12 på en muffin plade.
Hej Henriette
Alle ovne er forskellige, derfor står der også at du skal holde øje med dine muffins og lave priktesten for at tjekke, hvornår de er færdige. Husk også at bage på almindelig ovn indstilling, ikke varmluft.
Som der står, så er grunden til at man bager 6 i en muffinspande at de hæver mere – og dermed bliver til kæmpe muffins. Hvis du bager 12 ad gangen får du mindre hævning.
God fornøjelse igen en anden gang.
MVH Trine