Citron talkage med vanilje smørcreme

7 stemmer
Denne citron talkage ser flot og festlig ud men er rigtig nem at lave. En svampet citronkage pyntes med en dejlig vanilje smørcreme og sprøjtes i flotte farver for et festligt udtryk.
Talkage i pigefarver

Talkage med glasurFødselsdag talkage

En nem talkage til en stor dag

Vores lille store Maya fyldte 2 år i søndags! Tiden flyver og pigen vokser. Vi var heldige med vejret og fik nydt dagen med familien i haven med fuld sol. I dagens anledning skulle der selvfølgelig serveres en flot fødselsdagskage.

Jeg elsker talkager til fødselsdag fordi de viser tallet der fejres samtidig med at de ser virkelig flotte og festlige ud. Talkager findes i mange afarter – nogle består af mange elementer og tager god tid at lave (f.eks. min talkage med citron og brombær eller min hindbær talkage), andre kan laves hurtigt og nemt (f.eks. min chokolade talkage).

Vi havde et travlt program op til Mayas fødselsdag og derfor skulle hendes fødselsdagskage være nem. Man kan sagtens bage en talkage på nem og hurtig vis samtidig med at den stadig ser virkelig flot og festlig ud! Jeg bagte en dejlig svampet citronkage og pyntede den med forskellige farver vanilje smørcreme. Talkagens smag passede perfekt til den varme sommerdag og jeg synes at farverne var rigtig fine og festlige.

Tips til at bage en talkage

Det er nemt at bage en talkage som den på billedet. Her får du mine bedste tips til at få et godt resultat:

  • Bag en svampet kage: Jeg bagte en luftig og svampet citronkage, som kan bages flad og holder sin form godt når den skæres, uden at smuldre. Det er nemlig vigtigt, at kagen ikke smuldrer fra hinanden, når man skal skære et pænt tal – for så får man grimme kanter. Find opskriften på citronkagen længere nede på siden.
  • Brug en justerbar form: Hvis man vil bage en talkage, som kan mætte mange, skal man bruge en stor form til kagen. Det er lettest at bruge en justerbar firkantet bageform, hvor man selv kan bestemme størrelsen. Jeg justerede min bageform til 23 x 33 cm, som passer til portionen i opskriften, men du kan også lave halvanden eller dobbeltportion og bage en større kage.
  • Lav en bund: Hvis man bruger en justerbar bageform uden bund, skal der skabes en bund af bagepapir. Det gør man ved at hæfte bagepapiret fast i øverste kant af bageformen udenpå med papirklips. Så kan dejen ikke løbe ud i bunden. Hvis du bruger en fast bageform skal der også bagepapir i bunden, men ikke på siderne.
  • Smør ikke formen: På den måde hænger dejen nemlig ved siderne og hæver mindre op på midten, så resultatet bliver en mere flad kage. Det kan være nødvendigt at skære lidt af kagens midte hvis du alligevel oplever, at kagen hæver lidt. Det gøres nemt med en brødkniv efter kagen er kølet helt af.

Talkage i pigefarver

Opskrift

Citron talkage med vanilje smørcreme

7 stemmer
En luftig og let talkage af citronkage, pyntet med en lækker vanilje smørcreme. Talkagen er let at skære ud uden at smuldre.
Tid i alt: 4 timer
Udskriv Pin

Ingredienser

Citronkage:

  • 300 g mel
  • 1 ½ tsk bagepulver
  • 2 tsk vaniljesukker
  • 350 g sukker
  • 3 spsk fintrevet citronskal
  • 4 tsk citronsaft
  • 6 æg
  • 300 g smeltet smør

Vanilje smørcreme:

  • 230 g usaltet smør (stuetemperatur)
  • 300 g flormelis
  • ½ tsk vaniljeessens
  • 2 spsk piskefløde

Sådan gør du

Citronkage:

  • Kom bagepapir i bunden af en form på 33 x 22 cm. Hvis der bruges en justerbar bageform skal bagepapiret hæftes fast uden på toppen af bageformen, så der dannes en bund.
  • Kom mel, bagepulver og vaniljesukker i en skål og rør det sammen.
    300 g mel, 1 1/2 tsk bagepulver, 2 tsk vaniljesukker
  • Kom sukker og fintrevet citronskal i en anden skål og pisk det sammen med en elpisker, til citronskallen er godt fordelt.
    350 g sukker, 3 spsk fintrevet citronskal
  • Tilsæt citronsaft, æg og let afkølet smeltet smør. Pisk med elpisker til det er blandet godt.
    4 tsk citronsaft, 6 æg, 300 g smeltet smør
  • Tilsæt melblandingen lidt af gangen under omrøring med en grydeske.
  • Fordel dejen i formen og bag citronkagen ved 180 grader (alm. ovn) i 25-30 minutter. Kagen er færdig når der ikke længere hænger dej ved en tandstik, der stikkes i midten af kagen.
  • Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af på en bagerist.

Skær kagen ud:

  • Skær med en skarp kniv langs indersiden af formen, så formen løsnes fra kagen.
  • Hvis kagen er hævet på midten kan du udjævne den ved at skære lidt af toppen af med en brødkniv.
  • Læg et stykke bagepapir på kagen og et spækbræt ovenpå, og flip kagen, så kagens bund nu vender opad. Fjern bagepapiret fra toppen af kagen.
  • Print eller tegn en skabelon af dit tal og læg den oven på kagen. Skær med en skarp kniv langs skabelonen, så du fjerner overskydende kage og kun har tallet tilbage.
  • Flyt talkagen over på det fad, kagen skal serveres på – eventuelt ved at flippe kagen et par gange ligesom før, så du er sikker på, at den ikke går i stykker.

Vanilje smørcreme:

  • Skær smørret ud i nogle stykker og pisk det luftigt i 5 minutter med en elpisker eller med en røremaskine på middelhøj hastighed.
    230 g usaltet smør
  • Tilsæt flormelis og vaniljeessens. Tilsæt piskefløde lidt ad gangen under piskning med elpisker eller røremaskine, til du opnår en passende konsistens. Smørcremen skal være blød nok til at kunne sprøjtes med sprøjtepose, men hård nok til at kunne holde formen. Tilsæt evt. lidt mere flormelis eller piskefløde for at ændre konsistensen.
    300 g flormelis, 1/2 tsk vaniljeessens, 2 spsk piskefløde
  • Fordel smørcremen i portioner der tilsvarer de farver, du vil sprøjte. Tilsæt lidt pastafarve til smørcremen og rør godt rundt. Fyld smørcremen på sprøjteposer med tyller og sprøjt smørcreme på kagen som ønsket.

Noter

Kagen kan fryses i op til 3 måneder pakket godt ind i plastikfilm. Tag kagen ud aftenen før servering og lad den tø op ved stuetemperatur inden den pyntes med smørcreme.
Alternativt kan kagen bages og opbevares ved stuetemperatur pakket godt ind i plastikfilm fra et døgn før servering.
Kagen pyntet med smørcreme bør opbevares i køleskabet tildækket indtil 30-50 minutter inden servering. Tag kagen ud og lad den blive rumtemperatur, så den ikke er køleskabskold.
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Bag talkagen i god tid

Man kan med fordel bage talkagen og eventuelt også skære den ud i god tid. Citronkagen kan nemlig fryses i op til 3 måneder, så længe den er pakket godt ind i plastikfilm. Tø kagen op i køleskabet natten før servering, så er den klar til at blive pyntet næste morgen.

Alternativt kan man bage talkagen dagen før eller om morgenen på dagen for servering og ligeledes pakke den godt ind i plastikfilm og lad den vente på køkkenbordet.

Sådan skæres en talkage

Når man skal skære sin talkage er det vigtigt at kagen er kølet helt af, ellers vil den smuldre og eventuelt flække. Kagens bund er typisk den side, som er pænest og mest lige, så flip kagen ved at lægge et stykke bagepapir oven på kagen og så et spækbræt. Så kan du let flippe kagen uden den knækker.

Det er en god idé at bruge en skabelon, når man skal skære tallet ud. Så sikrer man at tallet bliver proportionelt og lige. Portionen i opskriften passer til, at man kan tegne eller printe et stort tal på et A4 papir og klippe ud og lægge oven på kagen. Så har man noget at skære efter.

Brug en skarp kniv og skær så langs kanterne af skabelonen, så du ender med et tal i ét stykke.

Når tallet er skåret færdigt skal det over på det fad, du vil servere talkagen på. Husk at det skal kunne være i køleskabet! Brug eventuelt flippe-metoden et par gange igen til at få kagen over på fadet.

Skære talkage skabelon2 talkage

Pynt talkagen med smørcreme

Nu til det sjove! Der skal leges med farver. Lav en portion smørcreme efter anvisning i opskriften. Fordel smørcremen i det antal skåle, du vil have farver. Tilsæt pastafarve til hver (lidt ad gangen, det farver rigtig meget!) og rør godt rundt, så farverne er helt ensartede.

Smørcremen kan med fordel laves og farves på forhånd. Så skal den bare opbevares tildækket med plastikfilm i køleskabet og tages ud 30-60 minutter inden den skal sprøjtes.

Brug forskellige tyller til at sprøjte mønstre på kagen. Stil kagen i køleskabet når du er færdig med sprøjtearbejdet. Så størkner smørcremen så den holder formen. Tag kagen ud af køleskabet 30-60 minutter inden servering, så kagen ikke er køleskabskold.

Vanilje smørcremePynte kage

Tyller til at sprøjte på en talkage

Man kan bruge mange forskellige slags tyller, men hvis du vil lave kagen som på billedet har jeg brugt følgende tyller:

  • Wilton 2D
  • Wilton 32
  • Wilton 103
  • Wilton 21

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

5 from 7 votes (7 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




8 kommentarer

  1. Hej, jeg har ikke bagt kagen endnu, men tænker at lave den til min datters barnedåb. Kan det overskydende kage bruges til evt. romkugler eller lignende?

    1. Hej Michelle
      Det afhænger meget af hvilket tal man laver. For eksempel er der flere stykker på et 0 end et 1 tal. Håber det giver mening 🙂

        1. Så afhængigt af hvor bredt du laver 1-tallet og om det har fødder eller ej, samt hvor store stykker du skærer, så er det nok et sted mellem 8-12 stykker kage tænker jeg. Men du kan jo printe din skabelon og så klippe den i stykker, så kan du se det præcist 😍

Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke