Om min pandekageopskrift
Hvis du spørger mig, så er gode amerikanske pandekager tykke men lette, gyldne men ikke brændte, bløde men ikke smuldrende. Og vigtigst af alt, skal pandekagerne være ligeså lette og luftige som en sky! Jeg har brugt årevis på at mestre perfekte, luftige, lette amerikanske pandekager, som hæver maksimalt og får en smuk gylden overflade. Opskriften på disse perfekte amerikanske pandekager deler jeg selvfølgelig med jer længere nede på siden!
3 gode grunde til at elske denne opskrift:
- Pandekagedejen er lynhurtig at lave
- Opskriften består af ingredienser, du typisk allerede har i køkkenet
- Det er nemt at bage mange pandekager på én gang på 2 pander
Vores pandekagetradition
Hjemme hos os er den sidste søndag i måneden Pancake Sunday. En tradition, jeg har kopieret fra min canadiske veninde, som jeg tilbragte meget tid med under min opvækst i Japan. På denne særlige søndag spiste familien pandekager til morgenmad og tog efterfølgende ud og stod på skøjter (hun var nemlig skøjteprinsesse), og jeg elskede at overnatte hos hende, så jeg kunne være med til det!
Skøjterne har jeg droppet, men pandekagetraditionen har jeg holdt ved. En tradition, som er blevet endnu hyggeligere nu, hvor begge vores små piger sidder med til bords. Vi laver pandekagedejen sammen og bager pandekagerne på en kogeplade ved bordet, så vi alle kan være med. Jeg elsker de her rolige søndagsmorgener, hvor vi ikke skal skynde os ud af døren, men kan længe ud i nattøjet lige så længe vi har lyst.
Hemmeligheden bag tykke, luftige amerikanske pandekager
Amerikanske pandekager er nemme at lave, men nogle ender med halvflade, klæge pandekager, hvor et eller andet gik galt med hævningen og afbagningen. Jeg har selv kæmpet med utallige fejlslagne forsøg da jeg arbejdede på den perfekte opskrift på amerikanske pandekager. Og selvfølgelig kan pandekagerne spises alligevel, men altså… hvem drømmer ikke om flotte, tykke pandekager, som er lette og luftige som en sky? Jeg gør i hvert fald!
Udover at forholdene af ingredienserne selvfølgelig påvirker hvor gode pandekager du får, så er der også nogle andre faktorer, som du skal tage højde for:
- Sigt de tørre ingredienser: Dejen må ikke overpiskes, for så får du flade pandekager. Den eneste måde at få dejen samlet ordentligt uden at du får store klumper er derfor at sigte de tørre ingredienser.
- Tjek dit bagepulver: Dit bagepulver må ikke være løbet på dato. Det er afgørende for hævningen. Hvis du ikke bager så tit er der en god chance for, at dit bagepulver er løbet på dato, så tjek lige op på det inden du bruger det til pandekager.
- Undgå overpiskning: Dejen må ikke overpiskes! Rør stille og roligt dejen sammen med en grydeske, og lad den så være. Det har ingen betydning, at din dej har små klumper i.
- Bag pandekagerne straks: Man skal ikke lade pandekagedej vente. Bag pandekagerne straks når din dej er færdig. Jo længere dejen står, jo fladere og mindre luftigt resultat får du. Det er derfor også en fordel hvis du kan administrere at bage pandekager på flere pander samtidig, så de bliver bagt hurtigst muligt.
- Steg pandekagerne i smør: Pandekager skal steges i rigtigt smør. Ikke så meget for hævning, men for smagens skyld.
- Steg pandekagerne rigtigt: Pandekager skal steges ved middelhøj-høj varme (afhænger lidt af din pande og kogeplade). Først på den ene side (længst tid) og efterfølgende på den anden side (kort tid). Rør ikke ved pandekagerne og vend dem ikke før du ser en pæn mængde bobler på overfladen. Først der skal du vende pandekagen.
Toppings til amerikanske pandekager
Her er lidt inspiration til hvad vi elsker at komme oven på vores amerikanske pandekager:
- Ahornsirup, evt. med bacon (hehehe)
- Banan og peanut butter
- Banan og nutella
- Jordbær eller hindbær med flormelis
- Boysenbærsyltetøj med flormelis
- Ahornsirup og fersken
- Ahornsirup og blåbær
- Kogte æblestykker med kanelsukker
- Vaniljeis og hindbærsauce
- Vaniljeis med chokoladesauce og hakkede peanuts
- Lemon curd og blåbær
Spørgsmål til opskriften
Mine pandekager hæver ikke og resultatet blev ret fladt. Hvad gjorde jeg galt?
Det skyldes typisk a) du har overpisket dejen, b) du har ikke sigtet de tørre ingredienser og din dej har store klumper, c) du har bagt pandekagerne ved for lav varme eller d) dejen har stået for længe inden du bagte pandekagerne.Kan pandekagerne fryses?
Ja, færdigbagte pandekager kan fryses i op til 3 måneder.Kan jeg erstatte smør og mælk med et mælkefrit alternativ?
Ja, smør kan erstattes med vegansk smørbar blok og mælken kan erstattes af et plantebaseret alternativ, f.eks. havre- eller soyadrik.Kan jeg bage pandekagerne vegansk?
Nej, jeg anbefaler ikke at erstatte ægget i denne opskrift. Resultatet vil ikke blive lige så luftigt.Kan jeg bruge glutenfrit mel?
Nej, jeg anbefaler ikke at erstatte melet med en glutenfri variant. Resultatet vil ikke blive lige så luftigt.

Opskrift
Store, luftige amerikanske pandekager
Ingredienser
- 50 g smør + ekstra til stegning
- 250 g mel
- 1 spsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- ¼ tsk salt
- 2 spsk sukker
- 3 ½ dl mælk
- 1 æg
Valgfri toppings, f.eks.:
- Ahornsirup
- Blåbær
- Jordbær
- Banan
- Flormelis
- Nutella
Sådan gør du
- Smelt smørret og lad det køle lidt af.50 g smør
- Sigt mel, bagepulver, vaniljesukker og salt ned i en stor skål (vigtigt!). Tilsæt sukker, mælk, æg og smeltet smør. Rør dejen stille og roligt sammen med en grydeske – undgå at overpiske. Dejen vil være tyk med lidt små klumper, det gør intet.250 g mel, 1 spsk bagepulver, 1 tsk vaniljesukker, 1/4 tsk salt, 2 spsk sukker, 3 1/2 dl mælk, 1 æg
- Smelt smør på en (eller to) pande(r) ved høj varme og hæld pandekagedej på (cirka 3/4-1 dl per pandekage). Skru ned på middelhøj varme. Vend først pandekagen, når der er bobler på overfladen. Steg kortvarigt den anden side og fjern pandekagen fra varmen. Gentag med den resterende dej.
11 kommentarer
Dejen er alt for tynd
Hej Fiona. Er du sikker på, at du har målt rigtigt? Dejen er ret tyk, men tak for stjernen 😂
Mvh Trine
Hvordan bliver de hvis man laver dem aftenen før og så luner dem næste morgen? 🙂
Hej Louise
Det kan man sagtens, det gør jeg ofte 🙂 De kan også fryses!
KH Trine
Nogle helt igennem nemme og fantastiske pandekager!!!
For det første, det er første gang at jeg ser en opskrift med en reminder på mål ved fremgangsmåden så at man ikke skal scrolle op og ned. Meeega fedt! For det andet, bedste pandekager EVER! Laver amerikanske pandekager for første gang til mine små piger og de elsker dem. Tusind tak for alle de forfejlede forsøg, så at du kunne komme op med denne perfekte opskrift.
Helt fantastiske pandekager🌟🌟🌟🌟🌟
Luftige, svampede, velsmagende og så nemme at lave.
Tak for opskriften.👌🏻
De bedste pandekager jeg har smagt 🤩
Kan jeg lave dejen aftenen før,og sætte den på køl?
Hej Marianne
Den er bedst frisklavet. Jeg oplever at pandekagerne ikke hæver lige så godt når dejen laves forud.
Kh Trine
Tak for hurtigt svar.Det vil jeg så ikke gøre, da det er luftigheden i pandekagerne der er lækker😋🥞🥞