Jeg har altid været vild med rosenbrød fra bageren, men intet slår en hjemmelavet version med remonce og glasur. Dette er en gammel gammel opskrift som min mor har haft i gemmerne i mange år og den holder stadig som den bedste opskrift på rosenbrød!
Rosenbrød består af en gærdej som smøres med remonce og foldes. Dejen æltes smidig og glat og hæver i en halv time. Så rulles halvdelen af dejen ud på et melet bord til en stor aflang firkant. Halvdelen af remoncen smøres på midten af dejen. Først foldes den ene side ind, derefter den anden. Ænderne lukkes til og rosenbrødet lægges på en bageplade beklædt med bagepapir med enderne nedad. Gentag processen med den anden halvdel af dejen og fyldet.
Rosenbrødene bages ved høj varme til de er gyldne og køler af på en bagerist. Når rosenbrødet er helt afkølet (vær tålmodig!) kan det smøres med glasur.
Rosenbrød er perfekt til en fødselsdag eller til kaffehygge med familien.
Rosenbrød
Ingredienser
Rosenbrød:
- 50 g gær
- 2 dl mælk
- 100 g blødt smør
- 50 g sukker
- 1 æg
- 1/2 tsk kardemomme
- 1/2 tsk salt
- 500 g mel
Remonce:
- 100 g blødt smør
- 100 g sukker
- 1 tsk stødt kanel
Glasur:
- 150 g flormelis
- Vand til omrøring
Fremgangsmåde
- Rør gærren ud i mælken i en stor skål. Tilsæt blødt smør, sukker, æg, kardemomme, salt og ælt melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej.
- Lad dejen hæve lunt og tildækket i cirka 30 minutter.
- Lav imens remoncen ved at mose alle ingredienserne sammen med en gaffel i en lille skål.
- Del rosenbrøddejen i to og rul dejen ud til to aflange firkanter. Fordel remoncen på midten af de to rosenbrød. Fold dejen to gange, så fyldet dækkes. Luk enderne til, så fyldet ikke kan flyde ud. Vend rosenbrødene, så folden er nedad på en bageplade beklædt med bagepapir. Gentag processen med det andet rosenbrød.
- Prik i rosenbrødene gentagne gange med en gaffel. Lad nu rosenbrødene efterhæve i cirka 30 minutter. Bag rosenbrødene ved 220 grader almindelig ovn i 12-15 minutter, til de er gyldne. Lad dem køle af på en bagerist.
- Rør glasuren ved at tilsætte en lille smule vand lidt efter lidt til flormelisen. Når glasuren har den rette konsistens og rosenbrødene er kølet af, glaseres rosenbrødene.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
5 kommentarer
det du har lavet der er en ganske almenlig kanelstang og har intet med rosenbrød at gøre
Rosenbrød er en traditionel dansk kage med glasur tilsat rosenvand. Det giver en fin, lettere parfumeret smag, som harmonerer med wienerbrød. Rosenbrød har fået sit navn på grund af det rosenvand, der blandes i glasuren. Det giver en let parfumeret smag, som passer godt til den enkle wienerbrød
[…] Original opskrift: Bageglad […]
Åh, det ser såå lækkert ud! Det skal helt klart afprøves. Personligt har jeg aldrig hørt om rosenbrød før , hvilket da er ærgerligt, da det lyder så godt.
Jeg har aldrig stødt på roseNbrød, altså under det navn. Troede der skulle rosenvand i. Ved du hvorfor det bliver kaldt det?
Kh.
Anne-Marie
Hej Anne-Marie
Traditionelt var der rosenvand i glasuren på rosenbrød som gav smag og også et lyserødt skær. Det er dog de færreste der kommer rosenvand i nu, jeg har heller aldrig set det hos en bager. Du kan sagtens tilsætte lidt rosenvand til glasuren, så skal du bare komme mindre vand i. God fornøjelse!