Gode amerikanske pandekager er tykke men lette, gyldne men ikke brændte, bløde men ikke smuldrende. Og vigtigst af alt, skal pandekagerne være ligeså lette og luftige som en sky! Jeg har brugt årevis på at mestre perfekte, luftige, lette amerikanske pandekager, som hæver maksimalt og får en smuk gylden overflade. Opskriften på mine perfekte amerikanske pandekager deler jeg selvfølgelig med dig længere nede på siden.
Vores pandekage tradition
Hjemme hos os er den sidste søndag i måneden Pancake Sunday. En tradition, jeg har kopieret fra min canadiske veninde, som jeg tilbragte meget tid med under min opvækst i Japan. På denne særlige søndag spiste familien pandekager til morgenmad og tog efterfølgende ud og stod på skøjter (hun var nemlig skøjteprinsesse), og jeg elskede at overnatte hos hende, så jeg kunne være med.
Skøjterne har jeg droppet (selvom det kunne have været fedt hvis jeg rent faktisk var blevet god til det!) men pandekage-traditionen har jeg holdt ved. En tradition, som er blevet endnu hyggeligere, nu hvor begge vores små piger sidder med til bords. Vi laver pandekagedejen sammen og bager pandekagerne på en kogeplade ved bordet, så vi alle kan være med. Jeg elsker de her rolige søndagsmorgener, hvor vi ikke skal skynde os ud af døren.
Hvordan opnår man tykke, luftige pandekager?
Amerikanske pandekager er virkelig nemme at lave, men mange ender ofte med halvflade, klæge pandekager, hvor et eller andet gik galt med hævningen og afbagningen. Jeg har selv kæmpet med utallige fejlslagne forsøg da jeg arbejdede på den perfekte opskrift på amerikanske pandekager. Og selvfølgelig kan pandekagerne spises alligevel, men altså… hvem drømmer ikke om flotte, tykke pandekager, som er lette og luftige som en sky? Jeg gør i hvert fald!
Udover at forholdene af ingredienserne selvfølgelig påvirker hvor gode pandekager du får, så er der også nogle andre faktorer, som du skal tage højde for:
Sigt de tørre ingredienser
Dejen må ikke overpiskes, for så får du flade pandekager. Den eneste måde at få dejen samlet ordentligt uden at du får store klumper er derfor at sigte de tørre ingredienser.
Tjek dit bagepulver
Dit bagepulver må ikke være løbet på dato. Det er trods alt afgørende for hævningen. Hvis du ikke bager så tit er der en god chance for, at dit bagepulver er løbet på dato, så tjek lige op på det inden du bruger det til pandekager.
Undgå overpiskning
Dejen må ikke overpiskes! Jeg kan ikke gentage det nok gange. Rør stille og roligt dejen sammen med en grydeske, og lad den så være. Det har ingen betydning, at din dej har små klumper i.
Bag pandekagerne straks
Man skal ikke lade pandekagedej vente. Bag pandekagerne straks når din dej er færdig. Jo længere dejen står, jo fladere og mindre luftigt resultat får du. Det er derfor også en fordel hvis du kan administrere at bage pandekager på flere pander samtidig, så de bliver bagt hurtigst muligt.
Steg pandekagerne rigtigt
Pandekager skal steges ved middelhøj-høj varme (afhænger lidt af din pande og kogeplade). Først på den ene side (længst tid) og efterfølgende på den anden side (kort tid). Vend aldrig pandekagerne, og lad være med at røre dem, før du ser en pæn mængde bobler på overfladen. Først der skal du vende pandekagen. Pandekager skal i øvrigt steges i rigtigt smør. Ikke så meget for hævning, men for smagens skyld.
Toppings til amerikanske pandekager
Her er lidt inspiration til hvad vi elsker at komme oven på vores amerikanske pandekager:
- Ahornsirup, evt. med bacon (hehehe)
- Banan og peanut butter
- Banan og nutella
- Jordbær eller hindbær med flormelis
- Boysenbærsyltetøj med flormelis
- Ahornsirup og fersken
- Ahornsirup og blåbær
- Kogte æblestykker med kanelsukker
- Vaniljeis og hindbærsauce
- Vaniljeis med chokoladesauce og hakkede peanuts
- Lemon curd og blåbær
Typiske spørgsmål til opskriften
Mine pandekager hæver ikke og resultatet blev ret fladt. Hvad gjorde jeg galt?
Det skyldes typisk a) du har overpisket dejen, b) du har ikke sigtet de tørre ingredienser og din dej har store klumper, c) du har bagt pandekagerne ved for lav varme eller d) dejen har stået for længe inden du bagte pandekagerne.Kan pandekagerne fryses?
Ja, færdigbagte pandekager kan fryses i op til 3 måneder.Kan jeg erstatte smør og mælk med et mælkefrit alternativ?
Ja, smør kan erstattes med vegansk smørbar blok og mælken kan erstattes af et plantebaseret alternativ, f.eks. havre- eller soyadrik.Kan jeg bage pandekagerne vegansk?
Nej, jeg anbefaler ikke at erstatte ægget i denne opskrift. Resultatet vil ikke blive lige så luftigt.Kan jeg bruge glutenfrit mel?
Nej, jeg anbefaler ikke at erstatte melet med en glutenfri variant. Resultatet vil ikke blive lige så luftigt.
Store, luftige amerikanske pandekager
Ingredienser
- 50 g smør + ekstra til stegning
- 250 g mel
- 1 spsk bagepulver
- 1 tsk vaniljesukker
- 1/4 tsk salt
- 2 spsk sukker
- 3 1/2 dl mælk
- 1 æg
Valgfri toppings, f.eks.:
- Ahornsirup
- Blåbær
- Jordbær
- Banan
- Flormelis
- Nutella
Fremgangsmåde
- Smelt smørret og lad det køle lidt af.50 g smør
- Sigt mel, bagepulver, vaniljesukker og salt ned i en stor skål (vigtigt!). Tilsæt sukker, mælk, æg og smeltet smør. Rør dejen stille og roligt sammen med en grydeske – undgå at overpiske. Dejen vil være tyk med lidt små klumper, det gør intet.250 g mel, 1 spsk bagepulver, 1 tsk vaniljesukker, 1/4 tsk salt, 2 spsk sukker, 3 1/2 dl mælk, 1 æg
- Smelt smør på en (eller to) pande(r) ved høj varme og hæld pandekagedej på (cirka 3/4-1 dl per pandekage). Skru ned på middelhøj varme. Vend først pandekagen, når der er bobler på overfladen. Steg kortvarigt den anden side og fjern pandekagen fra varmen. Gentag med den resterende dej.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
3 kommentarer
Kan jeg lave dejen aftenen før,og sætte den på køl?
Hej Marianne
Den er bedst frisklavet. Jeg oplever at pandekagerne ikke hæver lige så godt når dejen laves forud.
Kh Trine
Tak for hurtigt svar.Det vil jeg så ikke gøre, da det er luftigheden i pandekagerne der er lækker😋🥞🥞