3 gode grunde til at bage disse speltboller
Jeg udviklede opskriften på disse fantastiske luftige speltboller, da jeg engang prøvede Low FODMAP diæten, hvor jeg blandt andet gerne ville udelukke hvede fra min kost. Diæten fungerede ikke synderligt for mig, men selvom jeg ikke følger den længere bager jeg jævnligt disse lækre speltboller, fordi de er endt med at blive en storfavorit herhjemme! Ikke på grund af den manglende hvede, men bare fordi de er så utroligt lækre.
Speltbollerne er et hit herhjemme af tre primære årsager:
- Speltbollerne har den blødeste, luftigste konsistens
- De er virkelig nemme og hurtige at lave
- Spelt og salt giver bollerne en virkelig god smag – og så er de penslet med smør, mums!

Opskrift
Luftige speltboller
Ingredienser
- 2 ½ dl lunkent vand
- 50 g gær
- 75 g smeltet smør (afkølet)
- 1 spsk sukker
- 1 æg
- 1 ½ tsk salt
- 8 dl sigtet speltmel
- 15 g smør til pensling
- Havregryn eller sesamfrø (valgfrit)
Sådan gør du
- Kom vandet i en skål og rør gærret ud i det. Tilsæt nu afkølet smeltet smør og sukker samt æg og salt.2 1/2 dl lunkent vand, 50 g gær, 75 g smeltet smør, 1 spsk sukker, 1 1/2 tsk salt, 1 æg
- Ælt nu melet i lidt efter lidt til du får en glat og smidig dej - det bedste og mest luftige resultat opnås ved at bruge en køkkenmaskine.8 dl sigtet speltmel
- Lad dejen hæve i minimum en halv time.
- Tænd ovnen på 200 grader. Form dejen til små kugler og placer dem ved siden af hinanden i et ovnfast fad eller bageform beklædt med bagepapir på cirka 18 x 28 cm. Lad bollerne efterhæve i cirka 15 minutter.
- Bag bollerne i 15-17 minutter til toppen er gylden. Tag dem ud af ovnen og pensl dem med lidt smeltet smør og drys evt. med havregryn eller sesamfrø.15 g smør til pensling, Havregryn eller sesamfrø
Tips til at bage luftige speltboller
- Speltmel indeholder ikke lige så meget gluten som hvedemel og dejen behøver derfor ikke æltes så længe. Det sagt kan du sagtens ælte dejen til disse speltboller på en røremaskine med dejkrog, men du kan altså også sagtens hurtigt ælte den i hånden.
- Tril bollerne og sæt dem tæt i en bageform beklædt med bagepapir. På den måde hæver og bages bollerne til ensartet størrelse.
- Pensle bollerne med smør lige efter bagning. Speltmel suger væske og det giver derfor bollerne både en skøn smag og glød.
- Drys eventuelt bollerne med lidt havregryn eller sesamfrø.
Sådan formes speltbollerne
Du kan naturligvis forme speltbollerne ligesom du ønsker, men jeg foretrækker at trille dejen til lige store kugler og placere dem i en bageform eller fad beklædt med bagepapir. Når bollerne hæver vil de fylde formen ud og bages tæt, hvilket giver en god højde og fint udtryk til bollerne.
Frysning af speltboller
Disse luftige speltboller kan fryses i op til 3 måneder. Kom dem i en lufttæt frysepose når de er kølet helt af.
66 kommentarer
Glæder mig til at blive lidt inspireret af dine opskrifter. I dag vil jeg bage dine speltboller
God fornøjelse!
KH Trine
Dejlige boller med god anvisning.
Simpelthen de skønnest boller ! Tusind tak !
Virkelig gode👍
De lækreste boller