

Twix opskrift med kiks, karamel og chokolade
Jeg er kommet sent i julestemning i år, hvilket nok skyldes at jeg lige er kommet hjem fra en dykkerferie i Egypten, hvor der var 30 grader! Men nu hvor jeg har fået spist årets første æbleskiver, vanillekranse og jødekager, har hyggen ramt mig – især efter jeg cyklede hjem igennem Københavns julepyntede gader i dag. Derfor har jeg også kastet mig over årets første konfekt og i år står den på hjemmelavet Twix!
Twix er min yndlings chokoladebar. Jeg er vild med kombinationen af den knasende kiks, den bløde karamel og den cremede chokolade. Og det der med, at der er to i pakken? Genialt! Lige til at dele (eller to til mig!). Så for mig er Twix helt sikkert en klassiker, der aldrig skuffer. Og dog – Twix laves med en halvfesen mælkechokolade (er det overhovedet rigtig chokolade?). Og kiksen er jo egentlig en anelse tør, når man tænker over det. Jeg besluttede mig derfor for at lave min egen Twix for at tjekke, om ikke jeg fortsat har ret i, at hjemmelavet er bedst!
Min Twix opskrift består af en hjemmelavet, sprød, smørbagt kiksebund, toppet med et lag cremet dulche de leche. Og til sidst et lag af mælkechokolade af god kvalitet. Længere nede på siden får du opskriften og jeg lover dig, der bliver ingen rester!
Hvad er Twix?
Twix er en verdenskendt chokoladebar, som er virkelig populær – og det er let at forstå hvorfor! Den består af en sprød kiks dækket af et lag karamel og omsluttet af mælkechokolade.
Ingredienser til hjemmelavet Twix
Det kræver ikke særlig mange ingredienser at lave hjemmelavede Twix, selvom de består af tre lag. Men hvis du ikke bager regelmæssigt, er det ikke sikkert, at du allerede har alle ingredienserne i køkkenskabene. Her er, hvad du skal bruge:
- Mel: Helt almindeligt hvedemel til bagning fungerer godt til Twix bunden.
- Rørsukker: Dette kan erstattes af almindeligt hvidt sukker, men rørsukker giver en vidunderlig dyb smag og en mere cremet konsistens til karamellem, så jeg anbefaler helt klart at købe en pose af det.
- Maizena: Gør Twix bunden blød, så man ikke knækker tænderne på den.
- Smør: Du skal bruge rigtigt saltet smør til Twix, for smagens og konsistensens skyld!
- Æggeblomme: Giver struktur til Twix bunden. Gem æggehviden og lav en omelet.
- Sødet kondenseret mælk: En slags mælk, der er kogt ind til en tykkere konsistens. Det hjælper med at skabe en blød og lækker karamel, som passer perfekt til Twix. Nestlé laver bl.a. en god kondenseret mælk på dåse, der kan købes i større supermarkeder. Én dåse passer til den mængde, der skal bruges til Twix karamellen
- Glukosesirup: Bruges til at sikre, at karamellen ikke krystalliserer.
- Vaniljesukker: Giver god smag til din Twix!
- Mælkechokolade: Prikken over i’et på din Twix er selvfølgelig chokoladen. Køb en mælkechokolade af høj kvalitet for det bedste resultat. Jeg anbefaler Callebaut 823.

Sådan laves hjemmelavet Twix
Det er ikke særlig svært at lave hjemmelavet Twix, så længe man kan finde ud af, at koge en karamel. Der skal laves tre forskellige elementer, som skal have tid til at køle af, så der er lidt venvetid.
Twix består af tre lag:
1. Kiksebund
Først laves kiksebunden. Ingredienserne til dejen æltes sammen til en blød mørdej, som presses ud i en form beklædt med bagepapir. Den bages til den er gylden og køle af i formen.
2. Blød karamel
Min Twix karamel laves på kondenseret mælk fordi det hjælper til at skabe en blød, cremet karamel. Twix karamel skal være blød, ikke sej eller hård, når man bider i et stykke Twix. Man kan naturligvis også koge en klassisk karamel, men jeg anbefaler min karamel med kondenseret mælk fordi den er nem og den får den perfekte bløde konsistens, der er fast nok til at holde form i Twix barerne. Det kan være sværere at ramme den rigtige balance med en klassisk karamel.
Du kan passende koge karamellen imens bunden køler af. Den skal koge i 5-8 minutter til den er gylden og når 100 grader. Karamellen hældes på Twix bunden og fordeles til et ensartet lag med en paletkniv. Karamellen skal stå på køl inden du fortsætter med næste lag.
3. Mælkechokolade
Til sidst skal et lag mælkechokolade fordeles oven på karamellen. Hvis du ønsker et sprødt lag chokolade skal den tempereres – alternativt kan du nøjes med bare at smelte den, så vil du få et mere blødt lag mælkechokolade.
Fordel chokoladen oven på karamellen og glat den ud med en paletkniv eller dejskraber. Lad chokoladen sætte sig et køligt sted (helst 16-18 grader) og ikke i køleskabet, da det er for koldt for chokoladen. Skær derefter dine Twix ud til mundrette bider eller barer.





Opskrift
Hjemmelavet Twix
Ingredienser
Twix bund:
- 150 g mel
- 65 g rørsukker
- 10 g majsstivelse
- 100 g smør
- 1 spsk koldt vand
- 1 æggeblomme
Twix karamel:
- 397 g sødet kondenseret mælk*
- 130 g rørsukker
- 85 g smør
- 1 ½ spsk glukosesirup
- ¾ tsk vaniljesukker
Twix chokolade:
- 150 g god lys chokolade
Sådan gør du
Twix bund:
- Rør mel, rørsukker og majsstivelse sammen i en skål. Smuldr smørret med fingrene i melblandingen indtil du får en krummelignende dej. Saml dejen til en glat dej ved at tilsætte vand og pisket æggeblomme.150 g mel, 65 g rørsukker, 10 g majsstivelse, 100 g smør, 1 spsk koldt vand, 1 æggeblomme
- Kom bagepapir i en form på cirka 21 x 21 cm så bunden nemt kan løftes op efter bagning. Fordel dejen jævnt over bunden ved at bruge fingrene til at mase den ud.
- Bag bunden ved 180 grader (alm. ovn) i cirka 20 minutter til den er let gylden. Løft bunden op ved hjælp af bagepapiret og lad den køle helt af på en bagerist.
Twix karamel
- Imens bunden køles af laves karamellen. Kom sødet kondenserede mælk, rørsukker, smør, glukosesirup og vaniljesukker i en lille gryde. Opvarm blandingen ved middel varme til sukkeret og smørret er smeltet - rør indimellem.397 g sødet kondenseret mælk*, 130 g rørsukker, 85 g smør, 1 1/2 spsk glukosesirup, 3/4 tsk vaniljesukker
- Skru nu op for varmen og bring blandingen i kog under omrøring. Bliv ved med at røre de næste 5-8 minutter (eller til karamellen når lidt over 100 grader - brug eventuelt et sukkertermometer). Karamellen skal være lys gylden.
- Kom Twix bunden på bagepapiret tilbage i bageformen. Hæld karamellen over bunden og glat den jævnt ud med en dejskraber. Stil Twix konfekten i køleskabet i 15 minutter.
Twix chokolade:
- Smelt 3/4 af mælkechokoladen i mikroovnen, rør indimellem. Den skal nå en temperatur på 45-50 grader målt med sukkertermometer. Tilsæt den resterende 1/4 chokolade og rør til chokoladen er smeltet for at temperere chokoladen. Den skal nå ned på 28-29 grader før den hældes på karamellen.150 g god lys chokolade
- Tag din Twix ud af køleskabet og hæld den tempererede mælkechokolade over. Glat det ud med en dejskraber eller paletkniv.
- Stil din Twix i køleskabet i cirka 1 time. Skær derefter små Twix firkanter eller barer ud med en skarp kniv.
Noter





























25 kommentarer
hvor høj er den?
den ser lækker ud ;D
Hej. Det er første gang jeg skal lave denne kage. Skal den kondenseret mælk først koge i 3 timer for at få den dejlige karamel?
Hej Jeanette
Nej den kondenserede mælk skal op i gryden med de andre ingredienser som den er. God fornøjelse
Skal man bruge smør smør som kærgaarden eller Ama margarine eller ?
Hej Betina
Du skal bruge rigtig smør, f.eks. fra Lurpak eller Egelykke. Kærgaarden er et blandingsprodukt og margarine er margarine, ikke smør.
hej kan den holde sig en dag uden den bliver kedelig
Ja den forbliver sprød i halvanden dags tid 🙂
Hej. Hvor længe kan de ca holde sig? Og kan man bruge karamelliseret mælk i stedet for (det der allerede er kogt)?
Hej Tina
De kan holde sig i et par dage, derefter bliver kiksen blød og kedelig.
Jeg har ikke prøvet med karamelliseret mælk, men lad mig vide hvordan det går hvis du prøver.
Hilsen Trine 🙂
Hej!
Har lavet twix konfekt efter denne opskrift 3-4 gange nu, og de er simpelthen så super lækre! 😀
Ville høre om de kunne fryses efter de er blevet skåret ud? Lavede dem igen i går og skulle gerne have dem med i sommerhus om 14 dage, men der er simpelthen ikke plads i køleskabet.
Kunne det lade sig gøre? 🙂
På forhånd tak.
Hej Julie
Godt at høre at din Twix blev vellykket 🙂
De kan desværre ikke fryses da man hverken kan fryse karamellen eller chokolade.
Du må dele ud af dem i stedet 😉
Hejsa,
ser super lækkert ud – jeg er lige ved at for søge med dem – men lige et spørgsmål ang dejen – synes slet ikke den ser ud som på billedet og er meget klistret – skal den være sån…?
Hej Brita
Måske har du glemt nogle ingredienser. Dejen skal ikke være så klistret at du ikke kan arbejde med den.
Det er jeg helt sikker på jeg ikke har :-)… Har dobbelt tjekket det rigtig mange gange :-)… Andre ideer til, hvad jeg evt. Kan gøre næste gang for at den ikke bliver så klistret :-)… ?
Mvh
Brita
Du skal bruge koldt smør – gjorde du det? Hvis du stadig oplever problemer med dejen ville jeg prøve at tilsætte mere mel. Dejen skal være ligesom en småkage- eller tærtedej, altså ikke helt glat og tør men heller ikke meget klistret.
Det var nok der det gik galt så – havde taget smøret ud af køleskabet lidt i forvejen, så det kunne blive blødt… Men super – det vil jeg lige prøve næste gange :-)…
Men selvom bunden blev lidt mislykket og meget krummende, så har de alligevel fået ros – så de skal helt sikkert prøves igen :-)….
Nøj hvor ser de lækre ud.. de skal helt sikkert prøves.. er det den kondenserede mælk i karamellen der gør at den ikke bliver hård eller? Synes altid at hjemmelavet karamel bliver hårdt eller smager brændt.. 🙂
Hej Anders
Ja det er lige præcis den kondenserede mælk som gør, at karamellem er blød og let at tygge i modsætning til den type karamel man ville lave til faste flødekarameller. Rigtig god fornøjelse!
Hejsa
Fik lige afprøvet dine twix her idag.. og hold nu helt kegle de smager godt… MÅÅÅMS hehe… har bare et lille spørgsmål.. min chokolade gik løs i det jeg skar dem ud.. er det også et problem du møder? 🙂
Mvh Karina
Hej Karina
Godt at høre at dine Twix blev gode. Nej jeg har ikke oplevet at chokoladen løsnede sig, men jeg kan forestille mig at det måske er fordi de er opbevaret for koldt – du kan prøve at skrue lidt op for temperaturen i dit køleskab næste gang eller opbevare Twix’en et andet koldt sted.
Ja frygtede lidt at det nok kunne have gjort det… Vi tog et smut til fodboldkamp og nåede ikke at få skåret dem ud inden… men det er bestemt ikke sidste gang de bliver lavet. 🙂
De blev godkendt at en knægt der kun spiser twix når han skal have chokoladebar ..så thumbs up herfra 🙂
Det maizena man skal bruge hvad er det helt nøjagtigt ?
Hej Katrine
Det er majsstivelse 🙂 God fornøjelse