Jeg har glædet mig hele dagen til at dele denne lækre opskrift med jer! I går havde min kæreste en craving efter karamel og jeg havde fået en ny perforeret tærteform, som jeg gerne ville afprøve, så jeg besluttede mig for at kombinere de to udfordringer.
Resultatet blev mildest talt fantastisk. En sprød og lækker tærtebund med bagt chokoladeganache, toppet med en tykflydende himmelsk saltkaramel. Vi spiste halvdelen af kagen på 10 minutter! Shhh….
Jeg har fået noget lækkert nyt bageudstyr i køkkenet. Jeg er helt forelsket i min nye perforerede bageplade og Silikomart Air Mat, som sikrer en hel jævn og sprød bagning fordi pga. hullerne spreder varmen helt jævnt i ovnen. Nu har jeg prøvet dem et par gange og hver gang har jeg fået en helt perfekt afbagning!
Jeg er dog gladest for mine nye perforerede tærteforme. Jeg elsker alle former for tærter men jeg kæmper tit med mørdej der krymper, hæver i midten trods vægtning eller mister mønster og form. Det undgår man netop med perforerede tærteforme fordi hullerne sikrer at dampen kan slippe ud og derved får man de perfekte former og sprøde kanter, man drømmer om.
Perforerede tærteforme fås i mange størrelser og former. Jeg foretrækker dem uden eller med aftagelig bund og så kombinerer jeg dem med ovennævnte perforerede bageplade og Silikomart Air Mat. De er så nemme at arbejde med og det er bare lige at løfte formen af, når mørdejen er bagt. Kunst og Køkkentøj (som har butikker i København og Århus) har et stort udvalg af perforerede forme i mange størrelser og former, blandt andet den firkantede jeg har brugt til mit himmelske tærteprojekt.
Og nu til tærten! Jeg hoppede nærmest op af ned da jeg tog min perfekte tærte med perfekte skarpe hjørner ud af ovnen. Jeg lod tærten køle lidt af imens jeg rørte en nem chokoladeganache og bagte så tærten igen med ganachen, til den stivnede.
Kæresten havde jo ønsket karamel, så en tyk og cremet saltkaramel skulle der til på toppen. Efter tærten havde stået på køl i et par timer pyntede jeg den med enkle chokoladestriber og lidt ekstra salt.
…og så blev den ellers så godt som spist!
Tærte med chokolade og saltkaramel
Ingredienser
Tærtedej:
- 50 g koldt smør
- 40 g flormelis
- 1 knivspids salt
- 100-110 g mel
- 15 g mandelmel
- 1/2 pisket æg (25 g)
Chokoladefyld:
- 100 g god mørk chokolade
- 1 1/2 dl piskefløde
- 1 æggeblomme
Saltkaramel:
- 100 g sukker
- 40 g smør
- 1/2 dl piskefløde
- 1 tsk groft salt
Pynt:
- 50 g god mørk chokolade
- Lidt groft salt
Fremgangsmåde
Tærtedej:
- Hak smørret til små stykker og kom det i en stor skål. Tilsæt flormelis, salt, mel, mandelmel og saml dejen til en mørdej med det piskede æg. Du skal ælte indtil du får en helt glat dej - tilsæt eventuelt en lille smule mere mel hvis dejen er klistret.
- Rul dejen ud til en aflang firkant som passer til tærteformen med en kagerulle imellem to stykker bagepapir. Kom dejen i køleskabet i 1 time.
- Tænd ovnen på 175 grader (alm. ovn). Fjern bagepapiret fra den kolde tærtedej og pres den forsigtigt ned i tærteformen, så den går helt ned i kanterne. Prik lidt huller i bunden med en gaffel.
- Bag tærten ved i 20-25 minutter indtil den er gylden og har sluppet i kanterne. Lad tærten køle lidt af og lav imens chokoladefyldet.
Chokoladefyld:
- Hak den mørke chokolade groft og kom den i en skål. Kom piskefløden i en lille gryde og lad den varme op til kogepunktet. Hæld den over den hakkede chokolade og lad det stå i 5 minutter. Rør så i chokoladen med et piskeris indtil den er smeltet helt ud i chokoladen. Tilsæt æggeblommen og rør det godt sammen.
- Hæld chokoladefyldet i tærten op til 5 mm fra kanten. Der vil muligvis være lidt tilovers.
- Bag tærten ved 175 grader i 15 minutter og lad den så køle lidt af. Lav imens saltkaramellen.
Saltkaramel:
- Kom sukkeret i en mellemstor gryde. Mål smør og piskefløde og stil det klar ved komfuret. Opvarm sukkeret ved middelhøj varme indtil det begynder at smelte. Ryst gryden indimellem så sukkeret blandes og ikke brænder. Lad sukkeret koge indtil det brunes og ryst gryden ofte så det brunes jævnt. Når alt sukkeret er smeltet og er blevet gyldenbrunt tilsættes smørret. Rør smørret helt sammen med karamellen med en grydeske indtil det er helt smeltet. Tilsæt piskefløden langsomt og rør rundt imens det bobler i 1 minut. Fjern karamellen fra varmen og rør salt i. Lad karamellen køle af i gryden i 15 minutters tid.
- Hæld saltkaramellen oven på chokoladefyldet helt op til kanten og stil tærten i køleskabet i minimum 2 timer.
Pynt:
- Hak den mørke chokolade og smelt 2/3 af den i mikroovnen (husk at røre indimellem så det ikke brænder på). Rør så den resterende 1/3 af chokoladen i indtil det smelter.
- Kom chokoladen i en sprøjtepose med en lille rund tyl (eller klip et lillebitte hul) og sprøjt striber på din tærte. Pynt med lidt groft salt.
- Stil kagen i køleskabet indtil den skal serveres.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
9 kommentarer
Hej,
behøver jeg at bage chokoladefyldet. Bliver det ikke en slags tyk ganache, som holder formen selvom den ikke bliver bagt🤔
Hej Liselotte
Så skal du udelade æg og lave en almindelig ganache af chokolade og piskefløde. Det får en anden konsistens end et bagt chokoladefyld.
KH Trine
Hej.
Jeg har 2 stk. Små perforeret, runde tærteforme. Skal jeg halvere opskriften, så det passer, tror du ?
Hej Lise
Afhængigt af hvor store de er vil jeg tro, at du skal lave 2/3 eller 3/4 af opskriften 🙂 Tænker at halv portion bliver måske for lidt.
Kan man godt lave det i en normal tærteform? hvis ja, skal man så fordoble noget af opskriften?
Hej Maleeha
Ja det kan du sagtens. Så skal du gange opskriften op ift. målene på din tærteform.
Lyder superlækker men vil den kunne bages/samles dagen før servering?
Ja det kan du sagtens 🙂 Dæk den godt til med plastikfilm så den ikke tørrer ud.
Super lækker kage, der faldt i virkelig god jord derhjemme! Selv en amatørbager som jeg kan finde ud af denne opskrift. En gummirugbrødsform kan også sagtens bruges 🙂