Brombærtærte med flettet låg

Denne brombærtærte har den mest fantastiske farve og er fyldt med saftige, syrlige brombær. En klassiker til sensommeren, server brombærtærten sammen med vaniljeis.
Brombærtærte opskrift fra Bageglad

Brombærtærte med smag af sensommeren

Hver sensommer bugner vores have med brombær. De vokser på livet løs bag vores shelter i baghaven og giver en solid høst af saftige mørke bær hvert år. Jeg fylder fryseren med brombær til smoothies, marmelade og selvfølgelig desserter! Jeg elsker nemlig at bruge brombær i det søde køkken fordi de både har en vidunderligt syrlig smag men også en utrolig flot lilla farve.

Herhjemme elsker vi tærter og pies i alle afskygninger og selvfølgelig også brombærtærte. Brombær giver tærten den flotteste farve og en kraftig saftig-syrlige smag, som er himmelsk med en kugle vaniljeis til. Duften når den her tærte er i ovnen er bare magisk!

Brombærtærte opskrift

Ingredienser til brombærtærten

Denne tærte består af tærtedej og brombærfyld. Her er de vigtigste ingredienser:

  • Brombær: Friske danske bær er bare bedst, men du kan til nøds også bruge frosne (læs hvordan længere nede)
  • Sukker: Giver sødme og fremhæver brombærrenes naturlige smag
  • Majsstivelse: Binder saften i bærrene, så fyldet ikke bliver for flydende
  • Vanilje og citron: For mere dybde i smagen
  • Tærtedej: Hjemmelavet med hvedemel, koldt smør og ISVAND, som gør dejen ekstra sprød og flagende
  • Æg: Til pensling af det flette låg, så det bliver flot gyldent

Tips til et flot flettet låg

  • Sørg for at dejen holdes kold imens du arbejder. Det gør den nemmere at arbejde med og du vil få en flottere finish. Stil tærten/dejen på køl indimellem, hvis den bliver for varm.
  • Brug en pizzaskærer eller skarp kniv til at lave pæne, lige strimler
  • Læg de lange strimler først den ene vej, og væv så de andre hen over
  • Pensl omhyggeligt med æg, og drys evt. med lidt sukker for ekstra sprød overflade

Brombær i tærteFlette tærtedejFlettet tærtedejTærtedej med flettet låg

Brombærtærte kan laves forud

  • Dejen: Kan laves dagen før og opbevares i køleskab (eller fryses i op til 3 måneder)
  • Fyldet: Kan røres sammen et par timer før bagning
  • Færdigbagt tærte: Opbevares i køleskabet i op til 2 dage eller fryses i op til 2 måneder. Optø i køleskabet og opvarm ved 160 grader (alm. ovn)

Typiske spørgsmål

Kan jeg bruge frosne brombær?
Ja! Friske er bedst, men frosne kan også bruges. Du kan bruge dem direkte fra frost – de afgiver mere væske, så tilsæt lidt ekstra majsstivelse.

Hvordan undgår jeg en blød tærtebund?
Blindbag tærtebunden i 10 minutter før du tilsætter fyldet – især hvis du bruger meget saftige eller frosne bær.

Hvor længe kan brombærtærten holde sig?
Den er bedst samme dag eller dagen efter. Opbevar tildækket i køleskabet.

Kan jeg bruge en anden form?
Ja! En klassisk tærteform, metalform eller glasform fungerer alle godt.

Brombærtærte opskrift fra Bageglad

Opskrift

Brombærtærte med flettet låg

Den lækreste brombærtærte med hjemmelavet tærtedej og saftigt fyld af mørke brombær. Den smukke fletkant giver tærten et klassisk udtryk – og fyldet er sødt, syrligt og perfekt afstemt.
Forberedelsestid45 minutter
Tilberedningstid45 minutter
Køletid: 2 timer
Tid i alt: 3 timer 30 minutter
Niveau: Middel
Mængde: 10 personer
Udskriv Pin

Ingredienser

Tærtedej (til bund og låg):

  • 500 g mel
  • 1 spsk sukker
  • ½ tsk salt
  • 350 g koldt smør
  • 2 dl isvand (cirka)

Brombærfyld:

  • 300 g brombær (se note om frosne bær)
  • 100 g sukker
  • 3 spsk majsstivelse (se note om frosne bær)
  • 2 spsk citronsaft
  • 1 tsk vaniljesukker (kan udelades)

Til bagning:

  • 1 æg til pensling
  • Evt. sukker til drys

Sådan gør du

Tærtedej:

  • Bland mel, sukker og salt i en stor skål. Skær det kolde smør i tern og smuldre det i melet med fingrene eller en dejblander, til blandingen minder om grove brødkrummer. Tilsæt isvand lidt ad gangen og ælt hurtigt dejen sammen med hænderne uden at tilføre for meget varme. Dejen skal føles fugtig, men ikke klistret eller meget våd.
    500 g mel, 1 spsk sukker, ½ tsk salt, 350 g koldt smør, 2 dl isvand
  • Del dejen i to lige store portioner og pak dem ind i plastikfilm. Stil dem i køleskabet i minimum 2 timer (eller natten over).

Brombærfyld:

  • Vend brombær i en skål sammen med sukker, majsstivelse, citronsaft og vaniljesukker.
    300 g brombær, 100 g sukker, 3 spsk majsstivelse, 2 spsk citronsaft, 1 tsk vaniljesukker

Samle tærten:

  • Rul den ene kugle dej ud på et meldrysset bord og beklæd en tærteform med Ø20 cm. Skær overskydende dej af kanten.
  • Fordel brombærfyldet i tærtebunden i et jævnt lag.
  • Rul den anden portion dej ud og skær den i smalle strimler (ca. 1 cm brede). Læg strimlerne i den ene retning hen over tærten, og væv herefter de resterende strimler vinkelret, så du opnår det klassiske flettede mønster. Skær overskydende dej af tærtens ydre kanter og klem kanterne sammen.
  • Stil tærten på køl i mindst 30 minutter før den bages. Pensl hele låget grundigt med sammenpisket æg og drys evt. med lidt sukker. Bag tærten ved 200 grader (alm. ovn) i 20 minutter. Skru ned til 180 grader og bag i yderligere 25-30 minutter, til tærten er flot gylden og fyldet bobler.
    1 æg til pensling, Evt. sukker til drys
  • Lad tærten køle af på en bagerist. Kan serveres straks, men for det flotteste snit, lad tærten sætte sig i køleskabet i mindst 4 timer før den skæres.

Noter

Hvis frosne brombær:
Kom de frosne brombær i en sigte over en skål og lad dem tø op i køleskabet i et par timer (eller natten over). Når de er tøet helt op, pres forsigtigt lidt af væsken ud af bærrene med bagsiden af en ske og lad dem dryppe af i 15–20 minutter. Dette reducerer mængden af vædde i tærten og giver et mere fast snit, når tærten skæres. Tilsæt også 2 spsk ekstra majsstivelse til fyldet.
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke