Det er nemt at lave hjemmelavet kagecreme
Jeg er vokset op i en familie, hvor al mad blev lavet fra bunden, så jeg lærte tidligt magien ved hjemmebag! Fra friskbagt brød til sprøde småkager – der var ingen pulverkager eller bagermad der gik an. Derfor har jeg også fra barnsben lært at lave mange af de vigtigste ingredienser til det søde køkken, heriblandt en god hjemmelavet kagecreme.
Hjemmelavet vanilje kagecreme er noget helt andet end det, man kan købe færdiglavet eller lave fra pulver. Og det tager næsten ingen tid at lave! En hjemmelavet kagecreme laves med friske ingredienser, som smager af mere, og man kan selv styre konsistens og sødme. Det kan være afgørende for hvor god din dessert bliver.
Kagecreme bruges nemlig i et utal af desserter, lige fra vandbakkelser til tærter til avancerede desserter. Derfor er det en klassisk opskrift, man som bageglad bør have i sit repetoire. Herunder deler jeg min opskrift på kagecreme, som jeg har lavet utallige gange, og som jeg er sikker på altid sidder lige i skabet.
Tips til at lave den bedste kagecreme
- Kagecreme skal koges ved middelhøj varme. Hvis den koges ved for høj varme vil den klumpe og/eller brænde på.
- Når man koger sin kagecreme op skal mælken tilsættes lidt ad gangen under konstant piskning. Dette forhindrer cremen i at brænde på.
- Når kagecremen koger skal den koge indtil den har konsistens som yoghurt, hvorefter den fjernes fra varmen. Den tykner yderligere når den køler af.
- Hæld kagecremen i en skål eller plastikboks når den skal køle af, og sæt plastikfilm helt ned på cremen. Så danner den ikke skind.

Typiske spørgsmål til opskriften
Min kagecreme blev klumpet. Hvad gik galt?
Du har kogt kagecremen ved for høj varme. Det får æggene i cremen til at klumpe. Cremen kan desværre ikke reddes, men du kan evt. prøve at pille klumperne fra.Min kagecreme er helt flydende efter den er kølet af. Hvad gik galt?
Hvis du har brugt den rigtige mængde ingredienser skyldes det, at cremen ikke er kogt længe nok. Den skal boblekoge indtil den har konsistens som yoghurt før den fjernes fra varmen.Kan jeg lave en laktosefri / mælkefri version?
Ja, kagecreme kan laves med laktosefri mælk eller soyadrik (neutral). Forholdet er 1:1 til komælk. Hvis du bruger soyadrik skal der tilsættes en anelse mere vanilje – smag den til.

Opskrift
Kagecreme
Udstyr
- Gryde 1,8L
- Piskeris
Ingredienser
- 3 æggeblommer
- 1 helt æg
- 3 spsk sukker
- 3 tsk mel
- 4 dl mælk
- 1 tsk vaniljesukker
Sådan gør du
- Kom æggeblommer, helt æg, sukker og mel i en lille gryde og pisk det kort sammen. Opvarm blandingen ved middelhøj varme og tilsæt mælk lidt efter lidt mens du pisker konstant i stille og roligt tempo, så det ikke brænder på i bunden.3 æggeblommer, 1 helt æg, 3 spsk sukker, 3 tsk mel, 4 dl mælk
- Når cremeblandingen er lige ved at koge, vil den tyknes. Lad den koge op så det bobler og lad det småkoge i cirka 30 sekunder under fortsat piskning, så den tykner lidt mere. Fjern derefter gryden fra varmen. Kagecremen tykner yderligere når den køler af.
- Rør vaniljesukker i cremen.1 tsk vaniljesukker
- Kom plastikfilm helt ned på cremen, så der ikke dannes skorpe, og stil den i køleskabet i minimum 1 time. Kagecremen opnår først den endelige tykke konsistens når den er kølet helt af.





























38 kommentarer
Hej,
Første gang jeg laver creme og det lykkedes!
Ved du om man kan bruge easis, sukker strø (sukkererstatning), istedet for almindelig sukker?
mvh Augusta
Hej Augusta
Dejligt at høre. Jeg ved desværre ikke om du kan bruge den sukkererstatning men jeg ville i hvert fald forvente en stor ændring i smagen.
Hilsen Trine
Det er jeg ret sikker på du kan. Strø søder 1:1, og er den erstatning der smager bedst af sukker.
Har forsøgt to gange nu, den skilder og bliver grynet hver gang.
Følger opskriften.
Nogle ideer til hvad der kan være galt?
Hej Allan
Det lyder mystisk. Jeg har lavet denne kagecreme utallige gange og min mor har lavet den i 50 år og den er aldrig skilt, haha.
Det er vigtigt at cremen koger langsomt op ved lav til middelhøj varme og derefter kun koger i kort tid inden mælken tilsættes. Skilder den lige når du tilsætter mælken? Det tyder på at cremen er for varm, altså har kogt for længe.
Den maa ikke komme over 70 grader foer all maelken er oploest. Aegge blomme koagulerer ved 70-75 grader og derfor risikerer du at aegget koagulerer inden du kommer maelken i.
I opskriften står netop også, at man skal tilsætte mælken når man opvarmer æggeblandingen. Så undgår man koagulering.
Kan man bruge havremælk, da jeg skal lave kage til en der ikke tåler alm mælk eller mandelmælk 🤔
Hej Tanja
Jeg har aldrig prøvet med havremælk. Hvis jeg skal lave den mælkefri (til mig selv da jeg heller ikke tåler mælk) laver jeg den enten med soyamælk og tilsætter lidt ekstra vanillesukker eller laver den med soyamælk med vanille. Jeg synes førstnævnte smager bedst.
Kan man bruge havremælk, da jeg skal lave kage til en der ikke tåler alm mælk eller mandelmælk 🤔
Hej Tanja
Jeg har aldrig prøvet med havremælk. Hvis jeg skal lave den mælkefri (til mig selv da jeg heller ikke tåler mælk) laver jeg den enten med soyamælk og tilsætter lidt ekstra vanillesukker eller laver den med soyamælk med vanille. Jeg synes førstnævnte smager bedst.
Hejsa 🙂
Kan jeg lave cremen nu og så først bruge den imorgen aften så længe filmen er helt nede ved cremen?
På forhånd tak!
Ja det kan du sagtens 🙂
Dejligt med et hurtigt svar 🙂
har lige lavet cremen. Skal den køle lidt af før filmen kommer på eller er det lige meget?
Nej filmen skal bare på med det samme. Hvis den først køler af danner den nemlig lidt skind 🙂
Hvis man drysser lidt, ganske tyndt lag af sukker oven på den varme creme så danner den ikke skind. Lærte det trick af min mand for mange år siden. Jeg gør det også altid når der laves budding, frugt grød mm.
I øvrigt en rigtig lækker creme selv om jeg desværre ikke kogte den længe nok så den blev for tynd, men nu har jeg så lært af det😊
Super god creme, lækker smag.
Jeg vil bare høre om man kan gøre den lidt tykkere i konsistensen og hvordan gør man så det??
Den løb ud og blev ret “smattet” da jeg brugte den til en jordbærkage. Men smagen er så god, så vil gerne bruge den igen, hvis man kan gøre den tykkere i konsistensen.
Hej Trine
Det lyder ikke som om du har kogt kagecremen længe nok, hvis den ligefrem løber – når kagecremen koger skal du lade den boble indtil den tykner under omrøring. Jo længere du lader den koge, jo tykkere bliver cremen.
Tusind tak for svar. Det vil jeg prøve næste gang. 👍🏻😁
Hvad har man gjort forkert hvis det er blevet rent skum?
God nem creme. Køber aldrig pose kagecreme mere 😉
Hvad er forskellen på at bruge mel eller maizena?
Hej Berit,
Man kan også lave kagecreme med maizena men jeg ved ikke om mængden er den samme. Jeg laver det altid med mel.
super nice man
Værsgo