Gulerodsboller med chiafrø

14 stemmer
Saftige og gode morgenboller med gulerod og chiafrø. Disse sprøde gulerodsboller med chia er også oplagte til madpakken, da de holder sig gode i flere dage.
Gulerodsboller med chiafrø

En nem chiabolleopskrift

Findes der egentlig noget bedre end duften af friskbagte boller en søndag morgen? Jeg tror det næppe! Disse gulerodsboller med chiafrø er supernemme og kræver ikke meget andet end lidt tålmodighed imens de hæver.

Disse chiaboller har en vidunderlig skorpe og masser af smag. Chiafrøene giver både fugt og god knas til bollerne, og den tilsatte gulerod hjælper også bollerne til at holde sig fugtige og gode i flere dage. De er derfor oplagte både som morgenboller men også som sandwichboller på madpakken.

Ingredienser til chiabollerne

Gode boller kan bages med ingredienser, du sikkert allerede har i dit køkken: gær, mel, æg, salt og smør. I disse lækre chiaboller skal der derudover også følgende ingredienser, som giver ekstra god smag:

  • Honning: Giver sødme til bollerne og er med til at fastholde fugten i bollerne, så de forbliver luftige og lækre. Hvis du ikke har honning ved hånden kan du i stedet tilsætte sukkersirup. Kom 25 ml vand og 80 gram sukker i en gryde og varme det op under omrøring, indtil sukkeret er opløst. Sukkersiruppen kan erstatte honning 1:1. Alternativt kan du også bruge lys sirup.
  • Chiafrø: Jeg elsker chiafrø, både smagen og konsistensen. Og så er de et superfrø, som er fyldt med gode ting som kalk, omega-3 og antioxidanter! What’s not to like? Chiafrøene har sådan en god størrelse til brød og boller, hvor de giver en dejlig knasende effekt. Men har du ikke chiafrø kan du selvfølgelig undlade dem, eller du kan erstatte dem med for eksempel hørfrø, som har nogenlunde samme fiberindhold.
  • Friskrevet gulerod: Gulerod i brød og boller er vidst en meget skandinavisk ting, men resten af verden aner ikke hvad de går glip af, for det er simpelthen bare så lækkert! Revet gulerod giver en masse fugt til dejen og er helt afgørende for, at disse boller får den rigtige konsistens. Når det så er sagt så kan de selvfølgelig undlades, eller de kan helt eller delvist erstattes med friskrevet squash (hvor væden presses ud).

Spørgsmål til opskriften

Kan jeg tilsætte flere grøntsager til bollerne?
Ja da! Hvis du har lyst til flere grøntsager og dermed mere fugt i bollerne kan du også tilsætte revet squash. Det fungerer rigtig godt.

Kan jeg tilsætte flere frø til bollerne?
Ja da! Solsikkefrø passer også godt til de her boller.

Kan jeg bruge fuldkornsmel?
Ja, du kan erstatte op til halvdelen af melet med fuldkornshvedemel for en grovere bolle.

Sådan æltes bolledejen

Disse gulerodsboller med chia kan både æltes på maskine eller i hånden – og du kommer ikke til at træne armmuskler, hvis du gør det manuelt, for dejen skal faktisk kun lige æltes sammen til den er glat og ensartet. Bare sørg for, at tilsætte melet lidt ad gangen så du ikke pludselig får tilsat for meget og ender med en tør dej.

Gulerodsbollerne kan også æltes på maskine. Jeg bruger typisk min KitchenAid røremaskine med dejkrog til at ælte dej, og det gøres på samme måde som når du ælter i hånden: tilsæt mel lidt af gangen. Det er en god idé at tage dejen ud på bordet og lige ælte én gang igennem til sidst, så du sikrer, at der ikke sidder mel tilbage i bunden.

Efterfølgende skal dejen hæve i cirka 1 time, og efter bollerne er formet skal bollerne efterhæve i cirka 20 minutter.

Chiaboller opskrift

Gulerodsboller med chiafrø

Opskrift

Gulerodsboller med chiafrø

14 stemmer
Lækre boller med revet gulerod og chiafrø. Chiafrøene giver bollerne god knas og gulerødderne tilfører en masse fugt til bollerne, så de holder sig gode i flere dage.
Tid i alt: 1 time 45 minutter
Mængde: 16 -22 stk
Udskriv Pin

Ingredienser

Boller:

  • 5 dl lunken vand
  • 50 g gær
  • 2 æg
  • 1,5 spsk honning
  • 1 tsk salt
  • 50 g chiafrø
  • 200 g friskrevet gulerødder
  • 75 g smeltet smør (let afkølet)
  • 1300-1400 g mel

Til pensling:

  • 1 æg

Sådan gør du

  • Rør gær ud i lunken vand i en skål (skålen på en røremaskine hvis du vil ælte dejen på sådan en). Tilsæt æg, honning og salt, og pisk det sammen.
    5 dl lunken vand, 50 g gær, 2 æg, 1,5 spsk honning, 1 tsk salt
  • Tilsæt chiafrø, revet gulerod og smeltet smør. Tilsæt så mel lidt af gangen under æltning og ælt det grundigt sammen til dejen er helt blød.
    50 g chiafrø, 200 g friskrevet gulerødder, 75 g smeltet smør, 1300-1400 g mel
  • Lad dejen hæve i cirka 1 time.
  • Form dejen til boller, enten store eller små. Bollerne på billederne er store og der blev fik 16 stk. Lad bollerne efterhæve i cirka 20 minutter.
  • Pisk ægget til pensling og pensle det på bollernes overflade lige inden bagning.
    1 æg
  • Bag bollerne ved 200 grader (alm. ovn) i 12-15 minutter afhængigt af størrelsen. Lad dem køle helt af på en bagerist.

Noter

Bollerne er fryseegnede.
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

 

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

4,93 from 14 votes (12 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




8 kommentarer

  1. Kan man penlse dem inden de hæver 2 gang og ville det gøre noget at komme kefir og solsikkekerner i

  2. De bedste boller nogensinde jeg bruger bare ikke alt melet ca 1000g kan varmt anbefales også til mad pakken

  3. Himmelske boller, lækkert med chiafrø giver et dejligt knas. Vil snart bage de
    M igen. Mvh. Niels Melsen.

  4. 5 stars
    Super lækker boller.👍🏻
    Jeg tog lidt valnødder og hakkede groft, og puttede i. Det er bare godt.😋🤤
    De skal bestemt bages igen.👍🏻

  5. Fantastiske boller – alle drengene var vilde med dem. Jeg lavede halvportion – brugt 10 gram gær og satte dejen i køleskabet og bagte dem næste morgen. Selv dagen efter var de godt – helt sikker en opskrift, der bliver gemt her. Kærlige hilsener til jer alle.

Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke