Jødekager – den populære julesmåkage
Jeg er lige vendt tilbage til Danmark efter et langt studieophold i Australien. Jeg har haft det mest fantastiske ophold med de vildeste naturoplevelser. Jeg har surfet, snorklet og dykket med hajer, min største drøm! Det er lidt hårdt at komme hjem til det kolde danske vintervejr når man har boet i 35 grader så længe. Til gengæld har jeg virkelig savnet julehyggen og stemningen, som er noget helt særligt ved jul i Danmark. Jeg glæder mig til masser af julebagning og hygge med min familie, som jeg har savnet så meget.
Jødekager er en klassiker i den søde juletid og af god grund. Hvem elsker ikke den sprøde småkage med drys af kanelsukker? Det er en af de småkager, jeg har bagt flest gange i mit liv (sammen med min mors vaniljekranse), og jeg elsker dem stadig lige så meget som den første gang, jeg stod i køkkenet sammen med min mor og satte mandler på. Opskriften er hendes, og den er fulgt mig siden barndommen. Som barn pillede jeg altid mandlen af, fordi jeg ikke kunne lide dem. I dag elsker jeg det lille ekstra crunch, som mandlen giver, og den hører sig altså til på en ægte jødekage!

Et familiemedlem har givet mig den sejeste småkageudstikker formet som en haj, så den skulle jeg selvfølgelig bruge til årets jødekager i anledning af mit Australien eventyr!

Ingredienser til jødekager
Jødekager består af en enkel mørdej, som enten kan rulles ud og udstikkes med småkageudstikkere, ligesom jeg gjorde med mine haj-jødekager. Alternativt kan man rulle småkagedejen til en pølse og skære småkager ud i skiver til klassiske, runde jødekager.
Jødekagerne drysses med kanelsukker og får en mandel på toppen. En enkel småkage, der ikke kræver særlig meget, men smager af ægte nostalgi!
- Smør: Til disse småkager skal der bruges rigtig smør. Det kan ikke erstattes af veganske alternativer.
- Kanel og sukker: Den klassiske kombination, der giver den helt særlige duft og smag.
- Mandler: Brug hele, halve eller skivede smuttede mandler. .
Få den bedste afbagning på dine jødekager
Det er afbagningen der styrer, hvor gode dine jødekager bliver. Hvis de er bagt for lidt mister de hurtigt deres sprødhed og er bløde i midten. Bages de derimod for længe får de brændte kanter og mandler. Derfor er det vigtigt at holde godt øje, når dine jødekager er i ovnen, for alle ovne er forskellige.
Her er mine bedste tips til at få den optimale afbagning på dine jødekager:
- Køl dejen godt ned inden den udstikkes eller skæres, så den ikke klistrer
- Udstik eller skær lige tykke småkager, så ens som muligt
- Løft småkagerne fra bord til bageplade med en paletkniv, så de holder deres form
- Bag småkagerne til de er let gyldne i kanten og tag dem straks ud af ovnen
- Flyt forsigtigt småkagerne til en bagerist hurtigst muligt, så de kan køle af uden at miste sprødhed
Opbevaring og frysning af jødekager
Opbevar de færdigbagte jødekager i en tætsluttende kagedåse ved stuetemperatur. De kan holde sig sprøde i mindst 2 uger – og ofte længere.
Jødekager kan også sagtens fryses. Ubagt mørdej kan fryses pakket i plastikfilm i op til 3 måneder. Færdigbagte småkager kan fryses i en plastikboks i op til 2 måneder. Efter længere tid kan de begynde at miste lidt sprødhed. Men indenfor de 2 måneder er de som regel helt fine – især hvis du lige giver dem et par minutter i ovnen ved 180 grader (alm. ovn).
Spørsgmål til opskriften
Kan jeg lave dejen i forvejen?
Ja, dejen kan sagtens laves dagen før og opbevares i køleskabet. Du kan også fryse den i op til 3 måneder.Kan jeg bage jødekager uden mandler?
Ja, mandlen er traditionel, men du kan sagtens bage dem uden. Alternativt kan du bruge en hasselnød eller bare nøjes med sukker og kanel.Kan jeg fryse de færdigbagte småkager?
Ja, de kan fryses i op til 2 måneder. Hvis du fryser dem, så lun dem kort i ovnen efter optøning.Hvordan får jeg helt sprøde jødekager?
Hemmeligheden er at bage dem tilpas længe – de skal være let gyldne i kanten. Og sørg for, at de afkøler helt på en rist, inden du lægger dem i en kagedåse.


Opskrift
Jødekager
Ingredienser
Jødekagedej:
- 250 g mel
- ½ tsk bagepulver
- 1 tsk vanillesukker
- ½ tsk revet citronskal
- 175 g smør
- 1 æg
- 125 g sukker
Drys:
- 100 g mandler (cirka)
- 1 æg (til pensling)
- Kanel
- Sukker
Sådan gør du
- Kom mel, bagepulver, vanillesukker og revet citronskal i en foodprocessor. Skær smørret i skiver og kom det i foodprocessoren og hak ingredienserne, indtil du får en krummelignende dej. Alternativt kan smørret smuldres i dejen med fingrene.250 g mel, 1/2 tsk bagepulver, 1 tsk vanillesukker, 1/2 tsk revet citronskal, 175 g smør
- Rør æg og sukker sammen i en skål. Tilsæt nu krummedejen og ælt dejen sammen. Varmen fra hænderne gør smørret blødt og samler dejen til en glat småkagedej.1 æg, 125 g sukker
- Rul dejen i en eller flere pølser og pak den i plastikfilm og sæt den i køleskabet i minimum 45 minutter.
- Smut mandlerne og hak eller flæk dem. Tænd ovnen på 200 grader.100 g mandler
- Skær enten dejen ud til runde jødekager eller rul dejen ud på en melet overflade og brug en småkageudstikker til at udstikke jødekager. Kom jødekagerne på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Pisk et æg i en lille skål. Pensl alle småkagerne med æg. Rør sukker og kanel sammen i en anden lille skål - mængden afhænger af, hvor meget drys man foretrækker. Drys kanelsukker på jødekagerne og pynt dem med mandler.1 æg, Kanel, Sukker
- Bag jødekagerne ved 200 grader i 7-8 minutter. De skal være gyldne men ikke brune. Flyt forsigtigt jødekagerne over på en bagerist, så de kan køle af.
- Opbevar jødekagerne i en lufttæt beholder så de ikke bliver bløde.





























4 kommentarer
Glæder mig til at prøve opskrifterne
Perfekt!!!. En præcis opskrift for jøderkager.
TAK.☺️
hi hi, hvor er de blevet fine hajerne! Jeg er glad for at den faldt i god jord! Ville gerne ha budt dig rigtig velkommen hjem, men var så syg den dag at jeg ikke kunne stå på mine ben, men gaven den skulle du have 🙂
Ja de er bare så sjove! Rigtig god bedring, jeg håber du bliver frisk til nytår!