Den bedste cookie har for mig altid været havregrynscookies med rosiner – de amerikanske oatmeal raisin cookies. Som barn gik jeg på international skole og fik ofte disse cookies serveret hjemme hos mine amerikanske venner og veninder, og jeg var og er stadig helt vild med dem.
Det har taget mig mange forsøg at ramme lige præcis den smag og konsistens, jeg husker i disse cookies fra jeg var barn. Men det er lykkes mig efter en række eksperimenter så jeg kan få stillet min trang til rigtig lækre havregrynscookies, og jeg bager dem (lidt for) ofte. I skal selvfølgelig også have glæde af den opskrift jeg har fundet frem til, så den får I her: opskriften på mine favorit bløde havregrynscookies med rosiner.
Amerikanske cookies er anderledes end hvad man i Danmark ville betegne som en småkage. Cookies er ofte større og blødere i konsistensen – enten sprøde udenpå og bløde indeni, eller blot bløde.
Hvor store cookies du laver er en smagssag, men de bør have en slutdiameter på minimum Ø6 cm for at opnå den rigtige bløde konsistens indeni. For at få cookies som er lige store kan man veje dejen, når man triller dem til kugler. Her er nogle eksempler på hvilken størrelse cookies kuglerne af denne dej giver:
- Kugler på 30 gram giver cookies med Ø6 cm
- Kugler på 50 gram giver cookies med Ø8 cm
Hemmeligheden bag saftige rosiner
Rosiner kan godt være en anelse seje i det. Et godt tip når man bruger rosiner i cookies er derfor at lægge dem i blød, så de får en konsistens der passer bedre til bløde cookies. Til disse havregrynscookies lægger jeg rosinerne i blød i æg og vaniljeekstrakt. Det giver rosinerne den helt rigtige konsistens og en vidunderlig smag.
Man får det bedste resultat ved at bruge vaniljeessens- eller ekstrakt frem for vaniljesukker. Men hvis du kun har vaniljesukker kan det godt bruges som alternativ, omend det ikke har helt samme smag og virkning.
Det er vigtigt at følge instrukserne nøje, når man bager cookies, for de kan godt være lidt sarte og dejen skal være ret præcis for, at de bliver rigtig gode. Her er nogle almindelige udfordringer, man kan opleve:
- Mine cookies spreder sig ikke nok ud i ovnen
Det skyldes at cookiedejen er blevet for tør, altså at der er for meget mel i dejen. Det er også vigtigt at trykke kuglerne af dej let flade inden de bages, det hjælper dem med at sprede sig ud til perfekte runde cookies. - Mine cookies blev helt flade
Det kan skyldes at dejen var for varm, altså den er blevet stuetemperatur imens du har arbejdet med den. Varm dej spreder sig for hurtigt i ovnen og resultat kan blive til tynde cookies fordi de spreder sig for hurtigt. Hvis dine cookies derimod ikke har spredt sig for meget men alligevel er blevet flade kan det skyldes, at dejen er blevet rørt for meget efter alle ingredienserne blev tilføjet. Det kan få cookiesene til at hæve inde i ovnen men falde sammen efter bagning.
Disse cookies er meget fryseegnede, så du kan nemt lave dobbeltportion og gemme resterne – hvis der er nogle 😉
Man kan fryse cookies på en af følgende måder:
- Frys ubagt dej i én stor kugle pakket godt ind i plastikfilm i op til 3 måneder
- Tril ubagt dej til kugler og pres dem let flade, som hvis du skulle bage dem, og frys dem på en plade med bagepapir i fryseren. Når de er frosne kan de kommes i en frysepose som lukkes tæt og fryses i op til 3 måneder. De kan bages direkte fra frosne, de skal blot have 1-2 minutter længere end angivet i opskriften.
- Frys færdigbagte cookies i en lukket frysepose i op til 3 måneder. Lad dem tø op på køkkenbordet i et par timer inden servering.
Ingredienser
- 2 æg
- 150 g rosiner
- 1-2 tsk vaniljeessens
- 225 g smør (stuetemperatur)
- 150 g brun farinsukker
- 200 g sukker
- 200 g mel
- 1 tsk bagepulver
- 2 tsk kanel
- 1/2 tsk muskatnød
- 1/2 tsk salt
- 250 g grovvalsede havregryn
Fremgangsmåde
- Pisk ægget i et glas. Kom rosinerne i glasset og rør rundt så alle rosinerne er dækket med æg. Lad rosinerne ligge i blød i ægget i 1,5 timer. Rør lidt i dem undervejs.
- Tænd ovnen på 180 grader (alm. ovn).
- Kom blødt smør, brun farin og sukker i en skål og pisk med en elpisker til det får en cremet konsistens.
- Kom mel, bagepulver, vanillesukker, kanel, muskatnød og salt i en anden skål og rør det sammen med en grydeske.
- Tilsæt smør-sukkerblandingen til skålen med de tørre ingredienser og rør rundt med grydeskeen, indtil dejen samler sig og melblandingen er helt fordelt.
- Tilsæt ægge-rosinblandingen og havregryn til skålen. Ælt dejen med fingrene indtil havregryn og rosiner er jævnt fordelt og du har en dej, som kan formes til kugler.
- Beklæd en bageplade med bagepapir. Form kugler af cookie-dejen med fingrene og sæt med god afstand på bagepladen. Cookiesene på billedet er formet af kugler på cirka Ø 4 cm trykt en anelse flade, som giver cookies med Ø 8 cm når de er færdigbagte. Du kan også lave cookiesene mindre, men så skal de bages i lidt kortere tid.
- Bag cookiesene ved 180 grader (alm. ovn) i 12-14 minutter. Lad cookiesene køle af på bagepladen i 5 minutter inden de flyttes til en bagerist for endelig afkøling. Gentag processen med den resterende dej.
Noter
- Let fladtrykte kugler på 30 gram giver cookies med Ø6 cm.
- Let fladtrykte kugler på 50 gram giver cookies med Ø8 cm. Ubagt dej eller færdigbagte cookies kan fryses i op til 3 måneder.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar