Til julen hører kringle og der findes rigtig mange af slagsen. I år har jeg en særlig forkærlighed for pistacie, så der skulle også pistacie i årets julekringle.
Denne lækre og fine julekringle laves af en sød og luftig gærdej, og fyldes med en remonce med marcipan og finthakket pistacie, som giver et himmelsk sprødt fyld. Jeg formede kringlen som en julekrans ud fra samme teknik som man ruller kanelsnegle og pyntede den med glasur og pistacie.
For at forme den lækre julekringle som en krans skal man bruge samme teknik, som når man ruller kanelsnegle. Man ruller dejen ud til en stor firkant og smører fyldet på ud til kanten. Dejen rulles stramt på langs til en pølse, som skæres ud i 20 stykker, men kun 2/3 igennem, så dejen stadig hænger sammen.
Herefter kan man vende “sneglene” på siden en ad gangen og samtidig forme pølsen til en cirkel, så den danner en krans. Enderne af pølsen hæftes sammen ved at presse dejen lidt sammen.
Julekringlen skal bages i 18-22 minutter til den er gylden. Hold øje med den, for det går pludselig stærkt. Kringlen skal køle helt af inden den pyntes med glasur og eventuelt mere pistacie.
Julekringle med pistacie
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
Dej:
- 50 g gær
- 1 dl lunken mælk
- 1 spsk sukker
- 1/2 tsk salt
- 1 æg
- 80 g blødt smør
- 300 g mel cirka
Fyld:
- 100 g blødt smør
- 100 g sukker
- 20 g makronrasp
- 60 g revet marcipan
- 40 g usaltede pistacienødder
Til bagning:
- 1 æg til pensling
Glasur og pynt:
- 100 g flormelis
- 1-1 1/2 spsk mælk
- Usaltede pistacienødder til drys og pynt
Fremgangsmåde
Dej:
- Rør gærret ud i lunken mælk i en stor skål. Tilsæt sukker og salt og rør rundt, til det er opløst. Tilsæt æg og blødt smør og lidt af melet og begynd at ælte med hænderne. Tilsæt resten af melet lidt efter lidt, imens der æltes. Tilpas mængden af mel, så dejen til sidst er samlet og smidig men stadig let klistret.
- Lad dejen hæve tildækket og lunt i cirka 60 minutter, til den er dobbelt størrelse.
- Rul dejen ud med en kagerulle til 25 x 50 cm på en melet overflade. Løft dejen undervejs så den ikke hænger fast.
Fyld:
- Hak pistacienødderne fint. Kom smør, sukker, makronrasp, marcipan og de hakkede pistacienødder i en lille skål og mos det sammen med en gaffel til et ensartet fyld.
- Smør fyldet ud på dejen næsten helt ud til kanten med en dejskraber i et ensartet lag.
- Rul dejen stramt sammen på den lange led til en tyk pølse. Skær nu pølsen ud i 20 stykker, men hvor der kun skæres 2/3 igennem, så dejen stadig hænger sammen i den ene side.
- Flyt forsigtigt pølsen over på en bageplade beklædt med bagepapir.
- Vend den ene ende af pølsen udad og fortsæt så med at vende stykkerne af pølsen på siden imens der dannes en rund krans. Til sidst bør pølsens ender mødes og hæftes sammen så godt man kan.
- Lad kringlen efterhæve et lunt sted i cirka 30 minutter.
Bagning:
- Pensel kringlen meget grundigt med pisket æg. Sørg for at alle stykker af kringlen er penslet godt, så fyldet ikke løber ud.
- Bag kringlen ved 200 grader i 18-22 minutter til den er gylden. Tag kringlen ud af ovnen og lad den køle helt af på bagepladen.
Pynt:
- Når kringlen er kølet helt af kan den pyntes. Rør glasur af flormelis og lidt mælk og kom det i en sprøjtepose med 1 mm tylle. Sprøjt striber af glasur på kringlen.
- Pynt eventuelt også kringlen med mere hakket pistacie samt halve pistacienødder.
- Flyt forsigtigt kringlen fra bagepapiret over på et fad til servering.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar