Om denne nemme forret med tun
Jeg er vokset op i Japan og har af gode grunde spist rigtig meget lækker fisk i min opvækst. Mine to favoritter er laks og tun, og valget imellem dem er for mig næsten umuligt! Jeg elsker simpelthen de to slags fisk så meget, at jeg kunne spise dem morgen, middag og aften hvis jeg fik lov – og det gør jeg også indimellem når vi rejser tilbage til Japan, hvor man får noget af verdens bedste fisk! Jeg har desværre ikke fisk af samme kvalitet lige ved hånden i København, men man kan jo heldigvis godt købe noget udemærket sushilaks og lækre tunbøffer.
Det her er en af mine yndlings forretter med fisk, som altid er populær blandt vores gæster: en lækker asiatisk salat med tunbøffer, som er svitset på panden og serveret med chili og sesamsauce. Denne forret med tun er let og frisk på samme tid. Selv dem, som ikke er så vant til eller vilde med rå fisk, kan være med da tunbøfferne har den stegte overflade. Konsistensen bliver fantastisk med det sprøde sesam udenpå og den rå fisk indeni. Sammen med chilien, den sprøde salat og den søde sesamsauce får man en sublim smagsoplevelse.
Det meste af denne forret skal laves lige inden servering, så tun og grøntsager er helt sprøde. Alt kan forberedes og lægges klar, og i praksis tager det ikke lang tid at stege tunen og anrette salaten. Dressingerne kan med fordel laves i forvejen.
3 gode grunde til at lave den her forret
- Forretten har de flotteste farver, og ser super indbydende ud
- Det er nemt at lave og anrette forretten til mange personer
- Størstedelen kan laves forud (dressinger, skære grøntsager)

Variationer af opskriften
Det er nemt at variere de grøntsager, du bruger til den her forret med tun. I min opskrift serverer jeg tunbøfferne med grøn salat, forårsløg, chili og koriander, men man kunne også tilføje edamamebønner eller spidskål.
Man kan også opgradere retten til en hovedret ved at tilføje nogle flere grøntsager, som svitses (f.eks. peberfrugt og porre) og servere retten med ris til.

Opskrift
Asiatisk lynstegt tun
Udstyr
- Skifer fad
- Fad i limestone
- Japansk kokkekniv
Ingredienser
Tunbøffer:
- 400 g friske tunbøffer
- 3 spsk sesamfrø
- rapsolie til stegning
Sesamdressing:
- 50 g sesamfrø
- 3 spsk risvinseddike
- 2 spsk soyasauce
- 2 tsk sukker
- 3 spsk sesamolie
Ingefærdressing:
- 2 cm frisk ingefær
- 1 tsk soja
- ½ citron (kun saften)
- 1 tsk sesamolie
Anretning:
- 100 g grøn salat (f.eks. feldsalat)
- 1 forårsløg
- 1 frisk chili
- frisk koriander (valgfrit)
Sådan gør du
Sesamdressing:
- Rist sesamfrøene på en tør pande indtil de begynder at 'poppe'.50 g sesamfrø
- Rør risvinseddike, soyasauce og sukker sammen i en anden skål. Tilsæt de ristede sesamfrø sammen med sesamolie og rør det hele sammen. Tilsæt evt. lidt vand hvis dressingen er for tyk.3 spsk risvinseddike, 2 spsk soyasauce, 2 tsk sukker, 3 spsk sesamolie
Ingefærdressing:
- Skræl ingefær og riv det fint. Kom det i en skål sammen med soyasauce, sesamolie og citronsaft og rør det sammen.2 cm frisk ingefær, 1 tsk soja, 1/2 citron, 1 tsk sesamolie
Tunbøffer og anretning:
- Skyl salaten og lad den dryppe af. Tag et stort fad og læg salaten som bund på fadet.100 g grøn salat
- Hak forårsløget groft. Skær chilien ud i tynde skiver.1 forårsløg, 1 frisk chili
- Vend tunbøfferne i sesamfrø på alle flader. Opvarm rapsolien på en pande så den er meget varm. Læg tunbøfferne på panden og steg dem på hver side i 45-60 sekunder på hver side (afhængigt af tykkelsen). De skal være rå indeni.400 g friske tunbøffer, 3 spsk sesamfrø, rapsolie til stegning
- Fjern tunbøfferne fra den varme pande og læg dem på et skærebræt. Skær tunbøfferne ud i 1-2 cm tykke skiver og læg dem på salatbunden.
- Drys ingefærdressingen over tunen. Pynt med frisk chili, forårsløg og evt. frisk koriander.frisk koriander
- Server med sesamdressing til.


























3 kommentarer
Jeg har en stor Skive tun. Hvordan laver jeg dette stykke tun til tunsalat, som man køber på dåse.
Hej Annie Stehr……
Steg dit tun stykke på panden i olie el. smør . ikke for meget så det koger … da den skal bruges til salat må den godt få 2 /3 minutter på hver side og også på højkant ( brug 2 gafler ) meget lidt salt og pepper , da du kan smage den til senere ,, bøffen skal nu køles af (helt) , før du skærer (tværer) den ud i en skål med en gaffel , tilsæt efter behag Hellmans Mayo. til du for den konsistent du ønsker ,, serveres med ristet brød (rug eller hvidb. ) ..pynt med et styk persille og husk frisk citron til — og et godt glas hvidvin N.B. du kan også knuse lidt kapers i salaten …. — Skål
Friske, kan godt forveksles med ferske. Synes lige du skal gøre det klart at tunbøfferne skal have været frosne før de må spises rå.