Jeg er opvokset i Asien og siden jeg var helt lille har jeg været vild med kinesiske stegte ris (fried rice). Min mor lavede det tit til aftensmad og det var en af de første retter, jeg selv lærte at lave. Da jeg var studerende spiste jeg stegte ris flere gange om ugen fordi jeg kunne lave en stor portion med billige grøntsager, som holdt flere dage – selvfølgelig uden tigerrejer, for det havde jeg altså ikke råd til! Og stegte ris er stadig en fast genganger i vores madplan, især i hverdagene, fordi det er så nemt og hurtigt at lave.
Stegte ris til hele familien
Udover at være rigtig hurtigt og nemt at lave, så er stegte ris typisk også en ret, som mange børn kan lide. Vores 3-årige Maya elsker stegte ris med tigerrejer, og det lykkes indimellem at få hende til at spise “det grønne” også. Bare der er æg og rejer i er hun glad!
Stegte ris er god og nem hverdagsmad, som er oplagt til at tømme køleskabet og få brugt rester af ris og diverse grøntsager. Det eneste der sådan set tager lidt tid er, at få skåret grøntsagerne i små stykker. Så er man snart klar til at svitse det hele og tilsætte æg og sauce.
Mine tips til perfekte stegte ris
- Brug kolde ris, ideelt kogt dagen før. Det sikrer at ris og grøntsager ikke klumper sammen.
- Skær alle grøntsagerne i små stykker. Det tager lidt tid men giver den perfekte konsistens til dine stegte ris.
- Vælg en soya af høj kvalitet. Det gør underværker for smagen.
Hvad kan man komme i stegte ris?
Helt klassiske kinesiske stegte ris indeholder typisk:
- Gulerødder
- Ærter
- Forårsløg
- Løg
- Æg
Klassiske stegte ris serveres typisk vegetarisk hvis det er som tilbehør til en anden ret, eller med kylling eller tigerrejer hvis det er som hovedret. Det sagt, så er stegte ris en god tøm-køleskab ret, for man kan i princippet komme rigtig mange forskellige typer kød og grøntsager i. Vi laver det ofte sidst på ugen, hvor vi har rester af ris og diverse grøntsager til overs fra ugens madplan. Man kan nemt komme andre grøntsager i, for eksempel:
- Squash
- Porre
- Champignons
- Hvidkål eller spidskål
- Majs eller babymajs
Typiske spørgsmål til opskriften
Kan jeg undlade tigerrejer?
Ja, man kan sagtens undlade tigerrejer og spise stegte ris vegetarisk, eller man kan erstatte dem med for eksempel kylling.Hvorfor er kolde ris bedst?
Det er bedst at bruge kolde ris fordi de ikke klumper sammen ligesom varme ris, som lige er kogt, gør. Man kan godt bruge varme ris, men de vil få retten til at klumpe lidt.Kan jeg give retten lidt mere spark?
Ja, man kan tilsætte sriracha til saucen for at give retten lidt ekstra.
One-pot stegte ris med tigerrejer DK
Ingredienser
- 200 g tigerrejer (friske eller optøede)
- 1 fed hvidløg
- 200 g gulerødder
- 1 løg
- 2 forårsløg
- 1 tsk friskrevet ingefær
- 150 g fine ærter (gerne frosne)
- 3 æg
- 4 spsk soya
- 1 spsk sesamolie
- 4 dl kolde kogte jasminris *
- Smagsneutral olie til stegning (f.eks. rapsolie)
Fremgangsmåde
- Klargør tigerrejerne ved at fjerne tarmen. Pil og pres hvidløget. Svits hvidløget i olie på en stor pande eller i en wok. Tilsæt tigerrejerne og steg dem i 1 minut på hver side. Flyt tigerrejerne over på en tallerken og stil til side. Hæld eventuelt væde fra panden.200 g tigerrejer, 1 fed hvidløg, Smagsneutral olie til stegning
- Skræl og skær gulerødder ud i små tern. Hak løg og forårsløg. Pisk æggene med en gaffel i en lille skål.200 g gulerødder, 1 løg, 2 forårsløg, 3 æg
- Svits friskrevet ingefær, løg, gulerødder og fine ærter i olie på den store pande i 2 minutter. Skrab dem over til den ene side af panden. Tilsæt pisket æg på den tomme side af panden og rør rundt i det så det steger til røræg. Rør rørægget sammen med grøntsagerne og hak det lidt, så grøntsagerne blandes med små stykker æg.1 tsk friskrevet ingefær, 150 g fine ærter
- Tilsæt forårsløg, de kolde kogte jasminris, soya og sesamolie til panden og rør godt rundt, så det hele blandes sammen.4 spsk soya, 1 spsk sesamolie, 4 dl kolde kogte jasminris
- Tilsæt tigerrejerne og server straks.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
2 kommentarer
test
Det smager virkelig lækkert! Jeg kom spidskål i også