Det har været en skøn skøn jul, fyldt med familiehygge, afslapning og alverdens lækkerier. Selvom jeg ikke er typen der overspiser føler jeg mig alligevel altid godt mæt oven på sådan en december og jeg har altid lyst til masser af grøntsager og lette retter, når jeg når over på den anden side af nytåret.
En sindssygt lækker og meget let yndlingsret herhjemme er vietnamesiske sommerruller. Denne ikke-dybstegte version af forårsruller er fedtfattig og fyldt med grøntsager, samtidig med at det smager vildt lækkert og ser rigtig flot ud.
Sommerruller kan laves med meget forskelligt slags fyld, men vores yndlings er disse med friske grøntsager og tigerrejer – serveret med en god peanutsauce til.
Min kæreste og jeg har en rigtig travl januar på arbejdet, mig i en ny stilling og han med en stor produktlancering, så det er ikke meget vi ser til hinanden. Så jeg nyder rigtig meget at vi laver mad sammen. At lave sommerruller er godt team work – og de kan også laves ved bordet hvor alle folder deres egne sommerruller.
Der kan kommes alle mulige slags grøntsager i sommerruller, både friske og tilberedte. Jeg kan bedst lide friske grøntsager fordi de knaser sprødt i god kontrast til det bløde rispapir. Vi kommer også kolde risnudler i vores sommerruller for at give noget fylde.
Uanset hvilket fyld du vælger, skal fyldet foldes ind i mellemstore salatblade – rispapir går nemt i stykker og salatbladet gør, at der ikke er nogle skarpe kanter fra grøntsagerne, som river hul i rispapiret. Rejerne og eventuelt koriander kan lægges uden for salatbladet, da det ser pænt ud når sommerrullerne er rullede.
Man kan bruge mange forskellige slags dipping sauce til denne opskrift på sommerruller. Min kæreste er helt vild med peanutsauce, så den følger altid med herhjemme, men jeg kan også godt lide sød chilisauce eller soyasauce til.
Peanutsauce er rigtig nemt og hurtigt at lave selv og så kan man selv tilpasse, om man vil lave den lidt stærkere med mere hvidløg og chili, eller mere syrligt med mere limesaft.
Sommerrullerne skal helst spises lige efter tilberedning, da rispapiret ellers kan tørre lidt ud, og så får du de sprødeste, lækreste, friskeste grøntsager og tigerrejer. Velbekomme!
Sommerruller med tigerrejer
Ingredienser
Sommerruller:
- 10 stk rispapir
- 15-16 tigerrejer
- olie til stegning
- 10 mellem salatblade f.eks. romainesalat
- 2 blade rød spidskål
- 2 små gulerødder
- 100 g agurk cirka
- 50 g risnudler cirka
- koriander valgfrit
Peanutsauce:
- 1 spsk peanut butter
- 2 spsk hoisin sauce
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk friskpresset limesaft
- 1 dl mælk cirka
- lidt friskhakket chili (valgfrit)
Fremgangsmåde
- Pil rejerne, hvis de har skal på, og fjern tarmene. Læg rejerne til side.
- Kom vand i en lille gryde og kog risnudlerne efter anvisning på pakken. Hæld vandet fra og fyld gryden med koldt vand. Hæld det kolde vand fra og kom nudlerne i en skål og stil til side.
- Skyl salatbladene og lad dem dryppe af. Skyl spidskålen og skær bladene ud i tynde skiver.
- Skræl gulerødderne og skær dem julienne (aflange tynde skiver). Skyl agurken og skær også dem julienne. Skyl evt. korianderblade og lad dem dryppe af.
- Rør ingredienserne til peanutsaucen sammen. Sæt den eventuelt i mikroovnen i få sekunder, hvis den klumper - så bliver den lettere at røre ud. Peanutsaucen kan gøres tyndere ved at tilsætte mere mælk.
- Opvarm lidt olie på en stor pande og svits kort tigerrejerne i få sekunder på hver side. Læg dem på et spækbræt og halvér dem på langs med en skarp kniv.
- Fyld vand i en stor skål eller fad og lad et stykke rispapir ligge i, indtil det er blødt. Tag det op og læg det på et spækbræt. Læg tre rejer og eventuelt koriander på midten af rispapiret. Fold lidt spidskål, lidt gulerod, lidt agurk og lidt risnudler ind i et salatblad og læg det oven på rejerne. Fold så først den ene side, så enderne og så den anden side af rispapiret omkring fyldet. Gentag processen med de resterende stykker rispapir og fyldet.
- Server rispapirsrullerne med peanutsauce og evt. lidt soya.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar