Hyldeblomstsaft

1 stemme
Min klassiske opskrift på hyldeblomstsaft med rørsukker og masser af citron. Den mest syrlige og vidunderlige hyldeblomstsaft, som passer perfekt til en varm sommerdag.
Opskrift på hyldeblomstsaft fra Bageglad

Elsker du også smagen og duften af hyldeblomster? Så vil du elske min opskrift på gammeldags hyldeblomstsaft med rørsukker og masser af citron. Det er både nemt og hyggeligt at lave hyldeblomstsaft tidligt på sommeren, og den gyldne drik kan nydes på alle de efterfølgende varme sommerdage.

Sådan laves hyldeblomstsaft

Se den fulde opskrift længere nede på denne side.

Det er virkelig nemt at lave hyldeblomstsaft og det er absolut indsatsen værd! Hjemmelavet hyldeblomstsaft har nemlig en meget friskere smag end dem, man kan købe færdiglavet.

Det kræver selvfølgelig, at du har plukket en kurvfuld hyldeblomster. Jeg gør det sammen med min datter så vi får en tur ud af det. Efterfølgende er processen utrolig simpel: vand og sukker koges sammen og der tilsættes efterfølgende hyldeblomster, citron, atamon og citronsyre. Derefter skal hyldeblomstsaften trække i 2 dage før den er klar til at blive sigtet på flasker og serveret.

Sigte hyldeblomstsaftHyldeblomst saft opskrift

Tips til den bedste hyldeblomstsaft

  • Brug friske hyldeblomster, som er sprunget helt ud
  • Skyl aldrig dine hyldeblomster – smagen sidder også i blomsterstøvet
  • Klip de tykke stilke af hyldeblomsterne, da de er bitre
  • Brug rørsukker frem for almindelig sukker
  • Tilsæt både skal og saft fra økologiske citroner

Hvornår kan man plukke hyldeblomster?

Det gælder om at plukke hyldeblomsterne når de er på deres højeste. Det er tidligt på sommeren, typisk i start til midt juni.

I juni måned føler jeg altid, at jeg ser hyldeblomstbuske alle vegne! Nok fordi jeg er obs på dem. Udover de mange hyldeblomstbuske, som pynter i folks private haver (og dem må man selvfølgelig ikke plukke fra uden at få lov) vokser hyld rigtig ofte langs marker og i krat. De ses også ofte i vejkanten, men undlad at plukke dem, der står i kanten af trafikerede veje. Min søster har rigtig mange hyldeblomster i haven, som jeg får lov til at plukke af, og jeg bor også i nærheden af en stor mose med mange marker, hvor der vokser mange vilde hyldeblomster.

Hyldeblomster

Holdbarhed på hyldeblomstsaft

I udgangspunktet holder hyldeblomstsaft sig kun cirka 1 uge, medmindre man tilsætter nogle midler, som kan hjælpe med at forlænge holdbarheden.

I min opskrift på hyldeblomstsaft tilsætter jeg en lille smule atamon samt citronsyre. Begge dele hjælper på at forlænge holdbarheden. Nogle bryder sig ikke om smagen af atamon, men jeg synes personligt ikke at den trænger igennem den dejlige hyldeblomstsmag. Atamon hjælper til gengæld med at sikre en bedre holdbarhed.

For den optimale holdbarhed bør du:

  • Tilsætte atamon og citronsyre til opskriften, som beskrevet
  • Bruge skoldede rene flasker som efterfølgende er rystet med atamon i
  • Have rene fingre og undlade at røre blomster eller andre ingredienser for meget med fingrene

Hvis du følger ovenstående kan saften holde sig i køleskabet i op til 1 måned.

Hyldeblomstsaft kan fryses ned

Hvis du har lavet meget hyldeblomstsaft, som du gerne vil gemme, kan du fryse det. Hæld det i plastikbeholdere (da glas kan sprænge i fryseren) og frys det i op til 1 år.

Opskrift på hyldeblomstsaft fra Bageglad

Opskrift på hyldeblomstsaft fra Bageglad

Opskrift

Hyldeblomstsaft

1 stemme
Min klassiske opskrift på hyldeblomstsaft med rørsukker og masser af citron. Den mest syrlige og vidunderlige hyldeblomstsaft, som passer perfekt til en varm sommerdag.
Tid i alt: 2 days
Niveau: Begynder
Mængde: 2 liter
Udskriv Pin

Ingredienser

  • 40 hyldeblomstskærme
  • 2 liter vand
  • 850 g rørsukker
  • 2 økologiske citroner
  • 25 g citronsyre
  • 2 tsk atamon

Sådan gør du

  • Pluk friske hyldeblomstskærme og børst forsigtigt eventuelle små insekter af. Skyl dem endelig ikke under vandhanen.
    40 hyldeblomstskærme
  • Kog vand og rørsukker op i en stor gryde til sukkeret smelter. Fjern gryden fra varmen. Kom hyldeblomstskærmene i vandet i gryden.
    2 liter vand, 850 g rørsukker
  • Skræl citronen med en kartoffelskræller så du får lange strimler af den gule skal og tilsæt det til gryden. Tilsæt saften fra citronen, citronsyre og atamon og rør lidt rundt så hyldeblomsterne kan trække i saften. Kom låg på gryden og stil den i køleskabet i 2 døgn.
    2 økologiske citroner, 25 g citronsyre, 2 tsk atamon
  • Sigt hyldeblomstsaften igennem et rent klæde eller viskestykke. Skyl rene flasker med atamon inden saften hældes i.

Noter

BLANDINGSFORHOLD: Hyldeblomstsaften blandes med vand i forholdet 1:4 eller 1:3 efter smag. Den er ekstra god med isterninger!
HOLDBARHED: Hvis flaskerne er rene og skylles med atamon holder saften sig i køleskabet i op til 1 måned.
FRYSNING: Hyldeblomstsaften kan fryses i op til 1 år. Frys den i plastikbeholdere, ikke i glasflasker.
BEDØM OPSKRIFTEN
Tag @bageglad på Instagram så jeg kan se og dele det du har lavet!

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg erstatte rørsukker med almindeligt hvidt sukker?
Ja det kan du godt, men det giver en mere sød og hvidere saft. Jeg kan personligt rigtig godt lide den let karamelliserede smag, som rørsukkeret tilfører.

Er det 40 små eller store hyldeblomstskærme?
Antallet er regnet ud fra et gennemsnit, da man jo oftest har både små og større skærme i kurven. Hvis du kun kan finde små skal du samle flere end angivet.

Hvordan fjerner jeg insekter fra hyldeblomsterne?
Der gemmer sig ofte små sorte eller lysegrønne insekter på hyldeblomstskærmene. Lad dem ligge på køkkenbordet i en halv times tid inden du går i gang, så løber nogle af dem selv af. Resten kan du forsigtigt skubbe eller børste væk med fingrene. Skyl aldrig hyldeblomsterne i vand!

Mere fra Bageglad

Trine fra Bageglad

Den bageglade

Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skriv en kommentar

Din email vil ikke blive vist. Obligatoriske felter er makeret med *.
Ondskabsfulde kommentarer og kommentarer med links eller reklame slettes.

Bedøm opskriften:




Trine fra Bageglad
Jeg hedder Trine og er utroligt bageglad. For 10 år siden startede jeg denne blog for at dele mine opskrifter og projekter med familie og venner, og i dag når den ud til flere end jeg nogensinde havde drømt om. Tak fordi du følger med!

Følg mig på Instagram

Få de seneste blogindlæg direkte i din indbakke