Halloween nærmer sig og der er græskarstemning herhjemme! Jeg elsker nemlig græskar i alle afskygninger: græskartærte, græskarsuppe, græskar i salat – jeg er vild med det. Og så fik jeg pludselig lyst til græskarkage.
Denne græskarkage er den perfekte efterårskage fordi den er lidt krydret. Og så giver græskarpuréen i kagen en svampet og lækker kage, som holder sig god i flere dage. Kagen er pyntet med fine små græskar lavet af fondant som skaber en hyggelig stemning til Halloween.
Det er så nemt at lave pynt af fondant. Fondant er en sukkermasse som kan æltes ligesom modellervoks. Det mest praktiske er at købe hvid fondant og så farve det selv med pastafarve. Det gøres nemt ved bare at ælte noget farve ind i fondanten og så er den klar til brug.
For at lave fondant græskar skal man bruge tre farver: orange, brun og grøn. Og så er det bare at lave små runde græskar, lave et græskarmønster med en kniv, og så tilføje stilk og blade. Stilk og blade limes på med vand.
Lad fondant græskarrene stå ude og størkne i mindst et døgn inden de sættes på kagen.
Inden græskarkagen skal røres skal der laves en græskarpuré, som skal i kagen. Det er virkelig nemt, man rister blot et overskåret græskar i ovnen i en times tid, graver græskarmassen ud af skallen og blender det med lidt vand.
Til græskarpuré er det bedst at bruge butternut squash (som faktisk er et græskar ja!) fordi det er lidt mindre vandholdigt end hokkaido-græskar og andre runde græskar. Men man kan også sagtens bruge andre græskarsorter. Der skal bruges cirka 1 kg græskar for at give de 4 dl græskarpuré, som skal bruges i græskarkage opskriften.
Græskarkagen kan bages i en rund springform (Ø24 cm) eller en firkantet bageform. Sørg blot for at smøre formen først. Når kagen bages får den en skøn orange-gylden farve.
Jeg topper min græskarkage med almindelig glasur. Man kan dog også bruge flødeost glasur eller en luftig pisket smørcreme, hvis man foretrækker en tykkere glasur.
Inden glasuren stivner sættes de små fondant græskar på og kagen kan pyntes med hakkede valnødder.
Græskarkagen er meget svampet og holder sig god i flere dage. Kagen kan sættes i køleskabet inden servering hvis du ønsker blanke fondant græskar (kondensen i køleskabet gør nemlig, at fondanten bliver lidt våd og blank), men kan ellers bare opbevares tildækket på køkkenbordet.
Glædelig Halloween!
Græskarkage
Udstyr (indeholder reklame)
Ingredienser
Pynt:
- Fondant
- Orange pastafarve
- Grøn pastafarve
- Brun pastafarve
- 30 g valnødder
Græskarpuré:
- 1 kg græskar eller butternut squash
- 3-4 spsk vand
Græskarkage:
- 4 æg
- 450 g sukker
- 2 1/2 dl vegetabilsk olie (f.eks. rapsolie)
- 4 dl græskarpuré (se ovenfor)
- 300 g mel
- 2 tsk bagepulver
- 2 tsk stødt kanel
- 1/2 tsk stødt muskatnød
- 1/2 tsk salt
Glasur:
- 300 g flormelis
- Lidt vand
Fremgangsmåde
Pynt:
- Pynten bør laves forud, så fondanten kan nå at størkne.
- Ælt pastafarve ind i hver sin klump fondant, hhv. orange, grøn og brun. Form små græskar af den orange fondant. Gnid lidt flormelis på hænderne inden, så fondanten ikke klistrer fast.
- Form små stilke af den brune fondant og små blade af den grønne fondant. Lim stilke og blade på græskarrene med lidt vand.
- Stil de færdige fondant græskar på en tallerken og lad dem størkne i mindst 1 døgn uden at være tildækkede, inden de sættes på kagen.
Græskarpuré:
- Græskarpuré kan laves af græskar eller butternut squash (sidstnævnte er bedst). Dette kan med fordel gøres i god tid, f.eks. dagen før kagen bages.
- Halvér græskarret og læg begge halvdele med indersiden opad på en bageplade beklædt med bagepapir. Bag græskarret ved 180 grader i 50-60 minutter, indtil der nemt kan stikkes en gaffel i kødet.
- Tag bagepladen ud af ovnen og lad græskarret køle helt af.
- Grav græskarkøddet ud af skallen med en ske og kom det i en blender eller foodprocessor med lidt vand. Tilsæt lidt vand ad gangen og kun nok til, at græskarret kan blendes til en puré.
- Opbevar græskarpuréen i en frysepose eller lufttæt boks indtil det skal bruges.
Græskarkage:
- Kom æg og sukker i en stor skål eller skålen på en røremaskine og rør det sammen med elpisker eller røremaskine ved middelhøj hastighed til det er en luftig æggesnaps. Tilsæt vegetabilsk olie og græskarpuré, og pisk det sammen.
- Kom mel, bagepulver, stødt kanel, stødt muskatnød og salt i en skål og rør det sammen.
- Tilsæt melblandingen til den våde blanding og rør ved lav hastighed, til du får en glat dej.
- Smør en springform med Ø24 cm. Hæld græskarkage dejen i formen.
- Bag græskarkagen ved 180 grader (alm. ovn) i 50-60 minutter. Græskarkagen er færdig når der ikke længere hænger dej ved en strikkepind eller tandstik stukket i midten af kagen, og når kagen har sluppet i siderne.
- Tag kagen ud af ovnen og lad den køle helt af i formen.
Glasur:
- Rør flormelis sammen med lidt vand til du får en flydende glasur. Fordel glasuren på den helt afkølede græskarkage og smør den ud med en paletkniv.
- Pynt med fondant græskar og hakkede valnødder.
Noter
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar