Hvis du elsker kransekage lige så højt som jeg, men ikke får nok nytårsgæster til at retfærdiggøre, at du bager et helt kransekagetårn, så kan du i stedet være kreativ med en kransekagestjerne! Udover at være smuk at se på, så fungerer kransekagestjernen også som slikskål, som kan fyldes med hjemmelavet fyldt chokolade eller andet guf. Det kan næppe blive mere festligt end det!
Om kransekagestjernen
Kransekagestjernen er skabt af ét langt stykke kransekage, der formes til en stjerne, og bages i ét stykke. Den er efterfølgende sprøjtepyntet med hvid glasur og fyldt med slik. Nogle år har jeg også fyldt den med et udvalg af hjemmelavet fyldt chokolade, kransekagetoppe med nougat, eller små petit fours.
Sådan formes en kransekagestjerne
For at forme kransekagestjernen skal man starte, med at forme én lang kransekage. Tril først kransekagen til en aflang pølse. Pres så med fingre på hver side nederst på kransekagen, så bunden bliver flad og toppen spids. Gør dette hele vejen henad kransekagepølsen, så du får en lang og pæn “trekantet” kransekage.
Det kan måske se svært ud, at forme en kransekagestjerne, men det er faktisk ret nemt at lave stjernen – især hvis du bruger en skabelon. Kransekage er nemlig super nemt at arbejde med og holder sin form, også under bagning. Tegn en stjerne med tusch eller blyant på bagsiden af et stykke bagepapir. Form så kransekagen oven på bagepapiret efter skabelonen, så den bliver lige og pæn.
Sørg for at trykke enderne godt sammen og glat ud med fingrene, så man ikke kan se, at det har været to ender.
Bagning af kransekagestjerne
Det er vigtigt at holde øje med sin kransekagestjerne, når den bages. Den kan nemlig lynhurtigt få fra smuk gylden til mørkebrun, og så er den altså brændt. En brændt kransekage har også tendens til at sprække, så undgå det ved at holde godt øje under afbagningen. Bemærk at kransekagen skal bages på almindelig ovn indstilling, ikke varmluft!
Sprøjt smuk glasur på kransekagen
Det smukkeste ved en kransekage er selvfølgelig, hvis man kan præstere at sprøjte en smuk glasur. Det kræver øvelse i sprøjteteknik og at man laver glasur med perfekt konsistens. Men uanset hvor konditor-perfekt din glasur bliver, er jeg sikker på, at din kransekagestjerne bliver utrolig smuk!
Glasurens konsistens skal være fast nok til at holde form, men flydende nok til at komme ud af sprøjteposen. Rør den og lav en test på noget bagepapir, inden du sprøjter på kransekagestjernen. Er glasuren for flydende eller for fast, så skrab den blot ud af sprøjteposen og tilpas den, til den har den rigtige konsistens.
Tip! Glasuren skal være mere fast end man umiddelbart tror. En meget flydende glasur vil resultere i, at den løber ned af siderne på kransekagestjernen, eller
For at sprøjte smuk glasur på kransekagen skal du bruge en sprøjtepose eller folde et stramt kornet. Jeg synes personligt, at det er lettest at bruge en sprøjtepose og klippe et meget lille hul. Glasuren fyldes i, toppen snoes så glasuren ikke kan ryge bagud, og så er du klar til at sprøjte. Hold to hænder på sprøjteposen og sprøjt med rolig hånd men forholdsvis højt tempo snirkler på kransekagen.
Fyld til kransekagestjernen
Her er nogle forslag til hvad du kan fylde i din kransekagestjerne:
- Blandede karameller
- Lakridspiber
- Hjemmelavet fyldt chokolade
- Kransekagetoppe med nougat
- Bland selv slik
Kransekagestjerne
Ingredienser
Kransekage:
- 500 g marcipan
- 70-80 g flormelis
- 30 g pasteuriserede æggehvider
Glasur:
- 75-100 g flormelis
- 30-40 g pasteuriserede æggehvider
Fremgangsmåde
Kransekage:
- Smuldre marcipanen ned i en skål. Tilsæt flormelis (mængden afhænger af, hvor sød du kan lide din kransekage). Tilsæt pasteurisrede æggehvider lidt ad gangen og ælt kransekagedejen godt sammen med fingrene.500 g marcipan, 70-80 g flormelis, 30 g pasteuriserede æggehvider
- Tegn en stjerne på bagsiden af et stykke bagepapir og placer det på en bageplade.
- Tril kransekagedejen til én lang pølse. Form pølsen til en trekantet kransekagestang ved at presse nede ved bunden med to fingre, så bunden flades ud.
- Løft den lange pølse over på bagepapiret og form så kransekagestangen til en stjerne, oven på skabelonen. Tryk og glat enderne godt sammen.
- Bag kransekagestjernen ved 190 grader (alm. ovn) i 8-12 minutter, til den er gylden. Lad den køle helt af på en bagerist.
Glasur:
- Rør ingredienserne til glasuren sammen i en lille skål. Tilpas konsistensen ved at tilsætte mere flormelis (fastere glasur) eller mere æggehvide (mere flydende glasur). Glasuren skal være ret fast, så den ikke løber når du sprøjter den, men skal være flydende nok til at kunne sprøjte.75-100 g flormelis, 30-40 g pasteuriserede æggehvider
- Fyld glasuren i en sprøjtepose og klip et lillebitte hul.
- Sprøjt glasursnirkler på kransekagestjernen og lad den størkne.
Bedøm opskriften
Klik på antal stjerner
Skriv et svar