IKEA hack: Legekøkken med opbevaring

IKEA hack: Legekøkken med opbevaring
 

IKEA DUKTIG hack opbevaring

Jeg har hacket et IKEA legekøkken til vores lille pige. Hun fik det i julegave og har elsket det lige siden. Mayas opgraderede legekøkken står i vores køkken-alrum, og hun hygger sig med at lave mad dagen lang, især når vi laver mad. Hun bager primært kage – æblet falder trods alt ikke langt fra stammen!

Jeg besluttede mig for at hacke legekøkkenet til Maya fordi jeg vidste, at det skulle stå i vores spisestue og vi ville se på det hele tiden. IKEA legekøkkenet er rimelig neutralt i sig selv, men jeg synes alligevel at det ville stikke lidt i øjnene.

Derudover så ville jeg gerne finde en god løsning på opbevaring af alt legemaden. Jeg har set hos veninders børn hvordan mængden af legemad bare vokser og vokser, og der ikke rigtig er nogle steder at gøre af alle tingene. Så for at komme det lidt i forekøbet besluttede jeg mig for, at tilbygge noget mere opbevaring i legekøkkenet. Det endte med et kombi-hack af IKEA DUKTIG legekøkkenet og en IKEA GNEDBY reol, bedre kendt som CD-reolen.

Jeg er vild med resultatet – og faktisk også lidt misundelig! For Maya har nu helt klart det pæneste køkken i huset. Gad vide hvornår jeg får mulighed for at hacke vores rigtige køkken… 😉

Plakaterne der hænger ved Mayas legekøkken er papirklip fra Storyworks

En intro til legekøkkenet

Velkommen i Mayas køkken! Køkkenet er holdt i en støvet lysegrøn farve med en eksklusiv “marmor” bordplade og luksuriøse “messing” detaljer, bl.a. vandhane og greb 😉 Køkkenet har ekstra meget bordplads og ekstra opbevaring fra flere sider.

ikea-play-kitchen-storage-hack-min

IKEA ovnen kommer som standard med en hylde, men den har jeg udskiftet med en rist. Jeg har også tilføjet betjeningsknapper til ovnen. Der er desuden installeret lys i ovn og mikroovn, så lyset tænder når man åbner døren. Maya har indtil videre brugt adskillige timer på bare at åbne og lukke dørene!

IKEA DUKTIG legekøkken lys

På siden af køkkenet hænger en gammel trådløs telefon, hvor jeg har pillet ledningen af. Telefonen er genbrug, som vi har fået gratis. Maya ringer til Mormor flere gange om dagen 😉

Indtil videre er størstedelen af Mayas legemad lavet af træ. Hun har været heldig at få en masse i gave, lige fra røremaskine til grøntsager. Tallerkener, skåle, kopper og bestik har jeg købt ubehandlet og selv malet.

 

Sådan hackede jeg ikea legekøkkenet

Mayas legekøkken er et dobbelthack, hvor jeg har sat to IKEA møbler sammen: IKEA DUKTIG legekøkkenet og IKEA GNEDBY reolen. Selve legekøkkenet er opgraderet med diverse inventar og så har det fået en visuel makeover. Reolen er skåret i flere stykker og fordelt, så der er ekstra opbevaring i køkkenet.

materialer og værktøj

Der findes sikkert enormt mange smartere måder man kan samle et køkken som dette på, men nedenfor forklarer jeg hvordan jeg har gjort og hvilke materialer jeg har brugt.

Materialer

 • 1 stk IKEA DUKTIG legekøkken, 489 kr.
 • 1 stk IKEA GNEDBY reol, 199 kr.
 • Ekstra skruer, 0 kr.*
 • Lys grøn og hvid maling, 0 kr.*
 • Hvid og guld spraymaling, i alt 100 kr.
 • Plastik primer på spray, 90 kr.
 • Malertape, 0 kr.*
 • Ekstra stykke bordplade, f.eks. MDF, 10 kr.
 • Selvklæbende folie til bordpladen, 48 kr.
 • 2x guld knager, i alt 50 kr.
 • 2x ovnknapper Ø37 mm, 130 kr. for 6 stk
 • Ovnrist, 150 kr.
 • Små klodser til at holde ovnrist, 0 kr.*
 • Dobbeltklæbende tape, 0 kr.*
 • 3x guld greb, 128 mm, 200 kr.
 • 2x magnetisk skabslys, i alt 49 kr.

I alt lige omkring 1500 kr.

*Det havde vi i forvejen liggende.

Værktøj

 • Finttakket sav
 • Fint sandpapir
 • Nedstryger
 • Tommestok/målebånd
 • Skruetrækker og skruemaskine
 • Malerulle og pensel

planlægning

Jeg startede med at tegne en skitse af, hvordan jeg forestillede mig køkkenet skulle ende med at se ud. Jeg valgte at bygge reolen til i højre side af køkkenet da den side vender ud i rummet, men man kan selvfølgelig også bygge den til i venstre side.

Så besluttede jeg hvilke farver de forskellige dele af køkkenet skulle have. Jeg valgte at efterlade noget af køkkenet hvidt, så den del ikke skulle males.

savearbejde

Jeg savede GNEDBY reolen (siderne og bagbeklædningen) over i fire dele inden jeg samlede den. To af delene bruges under det ekstra stykke bordplade og en anden bruges oven på det. Den sidste lille del kasserede jeg.

Jeg gjorde mig meget umage for at måle og save lige, da man ellers skal bruge en masse kræfter på slibearbejde, og det gik heldigvis fint. Jeg lagde reolens to lange sider samt bagbeklædningen fladt på gulvet med siderne fra legekøkkenet ved siden af, sådan så jeg var helt sikker på, at reoldelene blev samme højde som legekøkkenet. Jeg tegnede streger så jeg vidste præcis hvor jeg skulle save.

Nedenfor ses et diagram over skæringspunkter målt fra toppen af reolen.

 

Jeg satte malertape oven på mine streger og savede igennem det. Det er altid godt at gøre når man saver i finér, så får man en pænere finish. Bagefter finpudsede jeg kanterne med sandpapir.

Køkkenets øverste plade, altså toppladen på hyldedelen, har en lille kant som stikker ud over siden. Den savede jeg af for at tilbygningsdelen kunne sidde helt tæt. Jeg savede forsigtigt 0,7 cm af hver af pladens ender.

Save tophylde

Slibe- og malearbejde

Alle de dele af træ, som skulle males, sleb jeg let med sandpapir så malingen ville binde bedre. Jeg rullede dem og penslede efterfølgende for at få et tyndt dækkende lag ad gangen men med pæn finish med penselstrøg. Jeg gav alle delene tre gange.

Plastikdelene gav jeg først et grundigt lag primer på spray. Det er vigtigt at bruge en primær, som er beregnet til lige præcis denne type hård plast. Efterfølgende spraymalede jeg vasken, komfurets kant og stangen hvid, og krogene og vandhanen guld. Betjeningsknapperne jeg havde fundet til ovnen var sølvfarvede, så dem spraymalede jeg også hvide.

Når man spraymaler noget som skal males på alle sider er det vigtigt at stille det fast i eller på noget, så det ikke ligger på de flader man har malet. Ellers vil det klistre fast og skalle af – også selvom det måske føles, som om det er tørt. Vandhanen satte jeg for eksempel fast på en papkasse og betjeningsknapperne satte jeg på sugerør. Det er også vigtigt at spraye meget tynde lag, ellers løber malingen. Så hellere give det flere gange!

Spraymaling

IKEA DUKTIG vandhaneOvn knapper

samling af køkkenet

Jeg samlede og byggede legekøkkenet i etaper.

Først samlede jeg underdelen af køkkenet ligesom vist i IKEAs samlevejledning. Så lagde jeg legekøkkenets bordplade på løst, uden at skrue den fast, bare for at kunne tilpasse de andre dele efter den.

Jeg samlede de to dele af reolen, som skulle bygges til bunden af køkkenet og stillede dem på plads op ad køkkenet. Jeg skruede den forreste del sammen med køkkenet med en skrue øverst og en skrue nede ved bordbenet.

Så målte jeg et ekstra stykke bordplade på min ekstra plade, som har samme tykkelse som legekøkkenets bordplade. Jeg havde bare købt en rest MDF plade i et byggemarked. Jeg savede den til og afrundede hjørnerne med sandpapir, ligesom legekøkkenets bordplade har.

Jeg tjekkede grundigt, at den ekstra bordplade var i vater når den lå på de to reoldele. Jeg tilpassede lidt med sandpapir til det var perfekt.

Jeg rullede et stort stykke selvklæbende folie med marmormønster ud på gulvet og lagde legekøkkenets bordplade og det ekstra stykke bordplade på, så de klistrede fast på folien op ad hinanden. Jeg skar hul til vask og komfur, og foldede alle kanter pænt ind under. Den folie jeg havde fået fat i var ikke vildt klistret, så nogle steder gav jeg den lige lidt gaffatape for at være sikker på, at den holder. På den måde blev bordpladen forlænget og fik en ny farve samtidig, og folien hjælper til at holde de to dele af bordpladen sammen.

Bordplade folieIKEA legekøkken bordplade

Så samlede jeg overdelen af køkkenet ligesom vist i IKEAs samlevejledning, undtagen at sætte bordpladen fast.

Jeg skruede den nu ekstra lange bordplade fast i legekøkkenet ligesom vist i IKEAs samlevejledning. Så satte jeg toppen af legekøkkenet på og skruede det fast i bordpladen. Jeg satte top og side af den sidste del af GNEDBY reolen oven på bordpladen og skruede den fast til toppen af legekøkkenet, samt til bordpladen under. Så satte jeg reoldelens højre side på og skruede den fast i bordpladen nedefra. Til sidst satte jeg den bagerste nederste GNEDBY reol ind og skruede den fast i de andre dele.

Køkkenets detaljer

Jeg var længe om at finde en rist, som kunne passe til ovnen. Endelig fandt jeg en som passede i bredden, og så brugte jeg en nedstryger til at save den til i længden. Jeg finpudsede med sandpapir så der ikke er nogle skarpe kanter, og så vendte jeg den savede ende indad så den er bagerst i ovnen.

Jeg malede små klodser (nogle rester af en liste vi havde liggende) samme farve som køkkenet og brugte dobbeltklæbende tape (nanotape) til at sætte dem fast i siderne af ovnen. Siderne er nemlig meget tynde og det var ikke rigtigt til at skrue i dem. Risten tapede jeg også fast til klodserne så den ikke rokker sig ud af stedet – og tro mig, Maya HAR prøvet at hive den ud uden held!

IKEA DUKTIG rist

Jeg borede huller over ovnen og satte betjeningsknapperne fast med en møtrikskrue og møtrik, så de kan dreje rundt.

Jeg satte magnetisk lys i ovnen og mikroovnen. Lyset kører på batteri og sidder oppe lige inde for døren, og magneten sidder på døren. Når magneten rører lyset slukkes det.

Magnetisk lysMagnetisk lys

Jeg skruede to små knager fast på siden af køkkenet så der kan hænges viskestykke og grydelap. Legetelefonen satte jeg fast med dobbeltklæbende tape (nanotape).

Tak fordi du læste med! Vi er vilde med Mayas nye køkken 🙂

 

Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
14. februar 2021 af Trine 5 kommentarer

Mere i samme kategori

5 kommentarer

 • Dina Svar

  Er også HELT vild med Mayas legekøkken! Du kan vel ikke dele en liste over hvor materialerne er købt hende? Links eller butikker?

  4. april 2021 at 22:00
  • Trine Svar

   Hej Dina
   De fleste af materialerne havde jeg faktisk i forvejen, da vi var i gang med at renovere huset 😉 IKEA møblerne giver sig selv hehe. Er der nogle særlige materialer du gerne vil have hjælp til at finde?

   4. april 2021 at 22:03
   • Dina Svar

    Tak for svar 🙂 Ja du skriver f.eks at det var svært at finde en rist, hvor har du købt den du endte med at finde? 🙂 Og ovnknapperne? Og hvordan er de sat fast så man kan dreje på dem? Og de greb og knager du har brugt, er de fra IKEA? 🙏

    5. april 2021 at 21:10
    • Trine Svar

     Bageristen er fra Dr. Oetker. Den måler 45×30 cm, så jeg savede den til. Ovnknapperne har jeg købt på Amazon, søg f.eks. på “oven control”. Jeg borede hul i køkkenet og satte dem fast med en bolt, så der er en møtrik på bagsiden. Så kan de dreje. Grebene er købt hos VillaHus (varenr. 33063-11) men der findes mange greb i den størrelse, da det er et standard mål. De små knager er købt i Bauhaus. Håber det hjalp 🙂

     5. april 2021 at 21:16
     • Dina Sharifzadeh

      Tusind tak!! 🙏🏼🙏🏼

      9. april 2021 at 22:11

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del med en ven