Hvad er FODMAP diæten?
FODMAP diæten er en speciel diæt udviklet af australske forskere fra Monash University til folk, der lider af colon irritable (irritabel tyktarm).
FODMAP er en forkortelse for Fermentable Oligo-, Di-, Mono-saccharides And Polyols – en bestemt type kulhydrater, som diæten fjerner fra kosten da man mener, at de irriterer tyktarmen. Der er en række fødevarer, man skal undgå, især hvede- og mælkeprodukter.
Hvilke fødevarer bør man spise og undgå?
Der findes flere variationer af FODMAP diæten, nogle striksere end andre. Til venstre findes den version af FODMAP diæten, som Herlev Hospital har lavet forsøg med.
Download FODMAP diæten som PDF fil.
Bemærk! Denne version af FODMAP diæten er fra 2013 og er ikke opdateret jvf. nyere forskning. I denne version må man f.eks. spise spelt. Dette er dog en hvedesort, så hvis du ingen effekt har af diæten kan du prøve at undgå spelt i et par uger for at undersøge, om det er spelten, du reagerer på.
Hold dig opdateret på diæten
Det er en god idé at læse bøger om FODMAP diæten. De nyeste bøger indeholder den senest opdaterede FODMAP diæt, som løbende bliver udviklet og indeholder også tips og opskrifter til diæten.
Du kan også downloade FODMAP app’en til din iPhone. App’en er lavet af Monash University og opdateres løbende i takt med den nyeste forskning på området.
Med FODMAP app’en er du sikker på, at du undgår FODMAPs i din kost. Download FODMAP app’en.
Hvordan kommer du i gang med FODMAP diæten?
Hvis du har lyst til at prøve FODMAP diæten bør du planlægge dine måltider nogle dage frem. Det kan lyde nemt at droppe hvede og laktose, men de findes i ekstremt mange fødevarer og kan være svære at undgå. Sørg derfor at læse bagpå pakkerne af de fødevarer, du køber. Jeg kan anbefale at bruge laktosefri mælk og yoghurt til morgenmad og bagning.
FODMAP diæten bør overholdes fuldstændigt i cirka 6 uger. En positiv virkning kan ofte opleves allerede efter en uges tid, men man kan få det en anelse dårligere når der er gået 3 uger. Lad ikke dette slå dig ud – dette er kroppens reaktion på, at kosten ændrer sig og følges diæten over længere tid bør resultaterne kunne mærkes dagligt. Efter 6 uger bør diæten overholdes i hverdagskosten, men man kan spise mere normalt hvis man for eksempel spiser ude eller har gæster.
Bemærk at det er vigtigt at spise kosttilskud, for eksempel kalk, hvis man følger en FODMAP diæt. Tal derfor med din læge om, hvad FODMAP diæten kan betyde for dig og hvordan du skal gribe det an.
Husk også, at det bedste du kan gøre for din sarte mave er, at dyrke masser af motion. Dette hjælper mindst lige så meget som at spise rigtigt!
Min historie
Jeg har siden gymnasietiden haft problemer med min mave og i en årrække været ind og ud af sundhedssystemet i et forsøg på at forstå, hvad der foregår. Efter fantastisk behandling på privathospitalet Hamlet kom lægerne frem til, at jeg døjer med lymfocytær colitis (tyktarmsbetændelse).
Efter nogle år fri for colitis (dejligt!) døjer jeg desværre stadig med min sarte mave og har udviklet irritabel tyktarm. Derfor passer jeg på, hvad jeg spiser og sørger for at dyrke meget motion, men det har ikke været nok til, at fjerne mavegenerne.
Derfor deltog jeg i forsøget med FODMAP diæten på Herlev Hospital fra januar til marts 2013. Jeg overholdt diæten 100% men havde desværre kun få positive virkninger af diæten. Jeg opdagede senere, at jeg har udviklet fødevareintolerance over for en lang række fødevarer, som ikke blev udelukket af FODMAP diæten.
Denne diæt får dog alligevel en æresside her på bloggen fordi jeg kender en del, som har haft rigtig positive virkninger af diæten. Disse personer lider af irritabel tyktarm, men ikke colitis som jeg. Det kan være pga. min historik med colitis, at diæten ikke kan fjerne alle de gener, jeg har.
57 kommentarer
kan ikke se nogen steder om det er tilladt at drikke vin i low odmapdiæten
Hej!
Jeg har også ibs, og har fundet nogle amerikanske læger indenfor funktionel medicin som jeg tror kan hjælpe mig. Jeg er på Fodmap diæten, men jeg er ikke rask, og tror det skyldes leaky gut, evt forårsaget af Candida svampen (jeg passer på næsten alle symptomer).
Læs op på Amy myer, Mark Hyman og Chris Woolams. En candidakur, evt efterfulgt af en Sibo, og derefter genopretning af tarmfloraen via probiotika i høje doser kunne måske være kuren?! De bedste hilsener herfra 🙂
Hej! Kan I anbefale en restaurant i København som er low fodmap menu? Tør snart ikke tage ud og spise..
Hej Stephanie
Jeg har desværre ikke hørt at der skulle være sådan en restaurant i Kbh. Men hvis du ved hvad du ikke må spise kan du jo tage en liste med på restaurant og give kokken – i hvert fald de lidt bedre steder.
Hej
Jeg har irritabel tyktarm. Og derfor blevet Anbefaldet at prøve fodmap.
Jeg har nu været igang på kuren i lidt over en uge. Og syntes faktisk min mave er kun blevet værre.
De fleste steder har jeg læst at man mærker en forskel efter nogen dage. Så kan det være at nogen af de basisvare jeg godt må indtage ifølge fodmap, min mave ikke kan tåle? Eller er det meget normalt at den første uge bliver maven virkelig slem.
Hej Zenta
Det er helt normalt at man får det dårligt den første uge, da din krop skal vænne sig til den nye kost og du samtidig skiller dig af med en masse din krop måske ikke kunne tåle.
Det kan dog sagtens være at der er FODMAP fødevarer du ikke kan tåle. Du må prøve dig lidt frem. Tag en uge mere på FODMAP. Før en kost dagbog så du bedre kan gætte dig til hvad du måske ikke kan tåle.
Jeg har i et stykke tid haft problemer med maven og forstoppelse igennem en længere periode
Jeg har en irritabel tyktarm og er nu blevet anbefaler at prøve FODMAP diæten
Jeg bliver lidt undren over, at man må spise havregryn når det er min opfattelse at der er spor af hvedemel i havregryn
Under nødder er der ikk nævnt om man må spise mandler.
Jeg har forsøgt mig på at bage boller af glutenfri havreklid og økologisk sigtet speltmel
Synes jeg har læst at speltmel ikke er godt eller hvad?
Mvh
Hej Pia.
Jeg har har fulgt FODMAP diæten i et års tid nu, og min erfaring er at havergryn ikke er en vellykket ide.
I forhold til melen så er det et enzym i melen du/jeg ikke kan tåle. At spise glutenfri mel hjælper derfor ikke det store. I stedet bager jeg brød på enten sigtede eller fuldkorns speltmel. Derudover bruger jeg en surdej i stedet for gær, da surdejen halvere mængden af de “dårlige” enzymer i speltmelen. Men selv efter dette kan jeg ikke spise meget brød.
FODMAP er også meget individuel. Så det kan være at du kan spise mere eller mindre brød, eller fx ikke behøver at bruge surdej.
TAk for den hurtige og nemme information om hvad Low fodmap diet er! Det har helt klart hjulpet, og jeg glæder mig til at prøve det.
Hejsa, jeg er storforbruger af lOW FODMAP DIET BØGERNE (1 OG 2) og siden du anbefaler bogen “kogebog til irritabel tyktarm” vil jeg høre om den er ligeså god som de to andre bøger? Jeg søger mest opskrifter og ideer til min madplan.
Ved godt at tråden for dette inlæg er gammelt, men det kunne være i stadig kunne se opslaget 🙂
Vh Line
Hej Line
Der er mange opskrifter i bogen som forhåbenligt kan give dig inspiration 🙂 Og så har den en masse tips til hvordan man skal spise når man har en sart mave.
Hejsa
JEG VIL GERNE HØRE, OM JEG MÅ SPISE:
HYTTEOST, HUSK-FRØSKALLER OG INDMAD
ENDVIDERE OM JEG MÅ DRIKKE HJEMMELAVET HYLDEBÆRSAFT OG DRIKKE URTETE (MINUS KAMILLETE)
PÅ FORHÅND TAK
Kære Madglad
Kære Madglad
Jeg er klinisk diætist og certificeret i low fodmap. Jeg synes, at det er positivt, at man kan finde en non-kommerciel side omkring diæten. Tak for det 🙂
Desværre er jeres oplysninger ikke korrekte. På listen over anbefalede fødevarer nævner I flere produkter, som må indtages i meget små mængder – eksempelvis havregryn. Det kan være en meget stor fejlkilde og en kilde til flere dage med mavekneb.
Det er også misvisende, at I skriver, at man må få alle glutenfrie produkter – det kan være kritisk, da der i glutenfrie produkter kan være andre kulhydrater i, som ikke er godt for en person på low fodmap. I skriver også I svar omkring grønne bønner, at der er forskellige former for low fodmap diæt – det er der IKKE! Der er kun en korrekt version, og den indeholder de testede fødevarer fra Monash University – at der så er andre, som mistolker diæten, det er ærgerligt.
Jeg håber, at I har mulighed for at rette jeres informationer til efter anbefalingerne fra The Monash university, så jeres læsere får korrekte informationer
Med venlig hilsen
Berit Darchy Bodilsen
Hej Berit
Tak for din besked. Jeg er godt klar over, at forskningen foretages på Monash Uni. Det jeg mener med, at der er forskellige versioner er, at fordi forskningen er ny og hele tiden opdateres sker der hele tiden ændringer til diæten – ergo findes der forskellige versioner.
Dette blogindlæg er fra 3. januar 2013 og blot på det halvandet år siden jeg skrev det, er der sket ændringer til diæten fordi der er lavet mere forskning. Det er ikke anderledes end at læse en FODMAP bog, der udkom for halvandet år siden.
Derfor henviser jeg også til nogle mere opdaterede bøger, man kan læse om FODMAP samt skriver i indlægget, at denne version er den diæt som Herlev hospital fulgte.
Hej igen
Jeg har nu opdateret indlægget så det også linker til Monash University’s FODMAP app.
Hej, jeg kan se at i skriver, at man skal undgå grønne bønner – men i low foodmap diet 2 bogen, står der at man skal spise grønne bønner? 🙂
Hej Michala
FODMAP diæten på denne side er den, som er fulgt af Herlev hospital. Der findes en del variationer på FODMAP-diæten, derfor kan der være forskelle på hvad man må spise i de forskellige versioner. Det er fordi det er ret ny forskning, som opdateres hele tiden og stadig mangler at blive testet ordentligt.