Ny forskning kan nu tilsyneladende påvise fødevareintolerance som forskellig fra fødevareallergi via en blodprøve. Det er dog endnu ikke anerkendt i Danmark og man skal derfor betale, for at få taget testen i udlandet. Jeg har fået lavet denne test i Tyskland da jeg i mange år har døjet med colitis og irritabel tyktarm (colon irritable) og ikke kommer nogle vegne i det offentlige sundhedssystem.
Hvorfor en fødevareintolerance test?
Efter mange år ind og ud af sundhedssystemet og privathospitaler er jeg kureret/vokset fra lymfocytær colitis men døjer stadig med mange mavesmerter- og gener. Jeg er et af de der håbløse tilfælde der er blevet opgivet af det offentlige sundhedsvæsen med diagnosen “irritabel tyktarm” – med andre ord: uafklaret tilstand.
Eftersom jeg nægter at leve mit liv med mavesmerter og kronisk træthed, har jeg kastet mig ud i en række eksperimenter i et forsøg på, at komme maveproblemerne til livs. Jeg har bl.a. prøvet FODMAP diæten i samarbejde med Herlev Hospital, men denne diæt resulterede desværre kun i minimale forbedringer i mit tilfælde, på trods af at omkring 70% oplever en væsentlig forbedring.
Jeg har tidligere ad flere omgange fået testet både gluten- og laktoseallergi, som begge var negative, men da min studieveninde fortalte mig, at der er forskel på allergi og intollerans fik jeg nyt håb. Hun havde nemlig fået lavet en fødevareintolerance test, som viste at hun har fire intolerancer og oplevede en væsentlig forbedring, da hun undgik disse fødevarer.
Forskellen på fødevareallergi og fødevareintolerans
Efter en større omgang research lærte jeg, at folk med fødevareallergi reagerer med det samme på ikke-tålte fødevarer, hvor folk med fødevareintolerans kan reagere op til tre dage efter, de har spist fødevaren. De antistoffer, der dannes i blodet, er nemlig forskelligt i tilfælde af allergi og fødevareintollerance.
I Danmark tester det offentlige sundhedssystem kun for fødevareallergi (IgE antistoffer) og ikke fødevareintolerans (IgG antistoffer).
Fødevareintolerance test via ImuPro
Derfor har jeg fået taget en fødevareintollerance test i Tyskland via ImuPro, som laver laboratorieanalyser om fødevareoverfølsomhed. Man kan få testet forskellige antal fødevarer til forskellige prisniveauer. Jeg valgte den største test med 300 fødevarer. Det resulterede i et fænomentalt antal fødevarer, nemlig 53, som jeg ikke kan tåle i forskellig grad. Dette er tilsyneladende meget unormalt og konklusionen blev, at jeg burde få lavet yderligere undersøgelser.
Det menes, at man ved at undgå disse fødevarer i længere perioder, kan man komme til at tåle dem igen og senere spise normalt. De gen-indføres i kosten langsomt hvor man holder øje med eventuelle reaktioner.
Mine resultater viste, at jeg reagerer kraftigst på mælkeprodukter og melprodukter på trods af, at jeg har fået testet laktoseallergi og glutenallergi flere gange. Det er altså disse fødevarer, min mave har allerstørst problemer med og som jeg skal undgå i længst tid.
Udover at få tilsendt en grundig oversigt og forklaring på de fødevarer, man ikke kan tåle, modtager man også en række opskrifter og diæter, som passer til ens behov. Denne undersøgelse har hjulpet mig videre: jeg afprøver nu en streng diæt i 14 dage i samarbejde med en klinisk diætist baseret på denne fødevareintollerance test og glæder mig til at se, om det giver resultater!
47 kommentarer
Dejligt at kunne læse lidt om andres oplevelse, inden man selv kaster penge efter det.. tak for det 😁
Jeg har nu fået lavet den store test, og har spist efter det i en uge, men mærker endnu ikke et resultat.. synes faktisk min mave er fået i stå, og min vægt er steget?😫
Gik der lang tid før du mærkede noget??
Mvh Lotte
Hej Lotte
Jeg tror at reaktionen er meget individuel da alle har forskelligt udgangspunkt og forskellig baggrund for at prøve det. Derfor tror jeg det er svært at sammenligne. Men ja der gik længe før jeg mærkede en effekt, over en måned.
Jeg vil anbefale dig at få hjælp fra en klinisk diætist, det gjorde jeg.
Hej, jeg ville bare høre om du blev helt symptomfri efter at have fået foretaget testen og udeladt de problematiske fødevarer? Jeg kan se at der nu er gået nogle år, siden testen blev foretaget og det ville være interessant at høre lidt om hvordan det går nu?
Mvh Sara
Hej Sara
Jeg fik hjælp af en klinisk diætist til at håndtere mine usædvanligt mange intolerancer. Efterhånden genindførte jeg fødevarer i min kost igen og kan i dag tåle alt undtagen mælkeprodukter (som jeg nok aldrig kommer til at kunne tåle da min intolerance er MEGET høj) og oksekød som jeg kun kan spise 1-2 gange om måneden uden at blive dårlig.
Hilsen Trine
Hej Trine.
Kan du anbefale en god diætist i Københavnsområdet? Jeg har selv fået foretaget samme test for et halvt års tid siden. Det har hjulpet rigtig meget, men desværre er mine symptomer begyndt at komme tilbage igen, trods at jeg stadig holder diæten.
Så nu kunne jeg godt have brug for lidt professionel hjælp. Og der er jo så utrolig mange steder at vælge imellem…. Håber du har en god anbefaling.
Vh Stine
Hej Stine
Jeg gik hos Anne Catherine hos Nordic Clinic som jeg var super glad for. Det var et ekstremt effektivt forløb og det lykkes mig at holde det inden for et rimeligt budget da jeg var selvbetaler, på trods af at det er ret dyrt. Men det var helt klart pengene værd.
Hej Trine. Jeg lider også af colitis og vil rigtig gerne tale med dig om, hvordan du slap af med din? Mvh Charlotte
Hej Charlotte
Du er velkommen til at sende mig en mail med din historie til info@bageglad.dk
Jeg rejser dog til USA i 3 uger på fredag, men så kan vi skrives ved når jeg kommer hjem 🙂
God sommer
Tak, det skal jeg gøre 🙂
Tak, det vil jeg gøre 🙂
Hej, Trine 🙂
Jeg overvejer at få lavet en fødevareintolerance test. Har du oplevet, at det har hjulpet, og at det var pengene værd? Jeg har nemlig hørt, at man ikke altid kan stole på resultaterne.
Mvh.
Ellie
Hej Ellie
Som du kan læse på de andre kommentarer på dette indlæg, så er der blandede opfattelser om testen. Jeg kan kun tale af min egen oplevelse.
Det har ændret min kost og dermed mit liv radikalt at tage testen, men jeg havde også ekstremt mange overfølsomheder som jeg aldrig villet have kunnet opdage uden testen. Jeg er muligvis et særtilfælde eftersom jeg har haft colitis.
Jeg tænker at hvis man fører kostdagbog 100% vil kunne opdage sine intollerancer selv hvis det er forholdsvis almindelige fødevarer, fx mælk, gluten, osv. Andre er sværere at opdage.
I dag nogle år efter lever jeg stadig efter en særlig kost. Jeg har fundet ud af hvor meget jeg kan tåle at spise af hver fødevare jeg ikke kan tåle og hvilke jeg aldrig kan spise (mælkeprodukter, oksekød). Overholder jeg min kostplan har jeg det generelt rigtig godt med maven.
Held og lykke med det!
He, Trine 🙂
Mange tak for dig svar – jeg har først set det nu!
Jeg har nu taget testen og fået tilsendt mine resultater, men de er noget anderledes, end jeg havde forventet 🙂
Ellie
Hej!
Jeg er selv overbevist om, at jeg er intolerant og har flere gange overvejet en imuprotest, men der er så meget skepsis på nettet at jeg ikke ved om jeg skal gøre det… Har du kendskab til andre der har haft success?
Kh Trine
Hej TrineB. Det er jo sådan at intolerance tests endnu ikke er anderkendt i Danmark – derfor man selv skal betale. Derfor må der være nogen, for hvem testen ikke virker. Eller i hvert fald er det ikke godt nok bevist.
Jeg var selv skeptisk men nået til det punkt hvor jeg var villig til at prøve det meste. Jeg fik testen anbefalet af en kollega som havde været dødeligt syg og derefter udviklet intolerancer. Selve ImuPro som testcenter fik jeg anbefalet af en studiekammerat som havde fået et helt nyt helbred efter hun via testen havde fundet ud af at hun ikke kan tåle æg og hvede.
Men du må kontakte ImuPro eller et andet testcenter hvis du vil høre succeshistorier, jeg kan kun fortælle hvad jeg har oplevet 🙂
oKay, mange tak for svar.
Ja – er bekendt med den manglende anderkendelse af intolerance på alle planer.. Jeg er også på et punkt, hvor jeg er villig til stort set alt så imupro er nok det næste skridt.
Fik du din læge til at tage en blodprøve, eller hvad gjorde du?
Vh Trine
Min læge ville ikke tage blodprøven for mig, på trods af at jeg selv medbragte blodprøvekit og det hele. Så jeg fik min kusine som er medicinstuderende til at gøre det.
Jeg ved dog at ImuPro tilbyder at gøre det, eller finde en læge som vil, hvis ens egen læge ikke vil.
Hvordan er det videre gået efter at du har fået lavet testen ? Og levet efter anvisningerne , er du blevet rask ?
Hej Betty,
Det er vigtigt at understrege at jeg ikke var syg da jeg fik lavet testen. Jeg har i flere år døjet med colitis men var blevet erklæret rask af min læge. Jeg blev dog ved med at have det dårligt, omend bedre end da jeg var syg.
Derfor tog jeg testen og fordi jeg havde SÅ mange intolerancer opsøgte jeg en diætist. Så gik jeg på skånekost i nogle uger og derefter spiste jeg almindeligt men undgik de 56 ting. Efter 4-5 måneder begyndte jeg at teste om jeg kunne tåle nogle af tingene igen.
Nu er der gået halvandet års tid og jeg kan tåle alt undtagen mælkeprodukter og oksekød/kalvekød. Gluten dog kun i 1 måltid om dagen. Diætisten mener at jeg aldrig vil kunne komme til at tåle mælkeprodukter igen. De andre ting kan jeg spise med måde.
Resultatet er fantastisk. Jeg har ingen gener hvis jeg holder mig fra de fødevarer og dyrker motion.
Mine intolerancer er opstået fordi jeg havde colitis – jeg fik ikke colitis pga dem. Min mave har “taget skade” af sygdommen og er generelt sart. Dvs stress, fremmed mad, stærk mad osv påvirker den nemt.
Men at tage testen var den bedste beslutning jeg har taget, det har gjort at jeg føler mig “helt rask”.
Hej!
Jeg har netop fået foretaget en test for fødevareintolerancer, og jeg slog ud på nogle forskellige ting. Som du, har jeg også problemer med at nedbryde sukrose, og jeg kunne derfor godt tænke mig at vide, hvad du spiste til morgenmad i “skåneperioden”? Du skriver også, at du spiste kylling, kalkun, grøntsager og noget frugt i perioden, men var grøntsagerne den eneste kilde til kulhydrater, eller spiste du andet?
Mon du kunne fortælle lidt om, hvilke kosttilskud, du fik? 🙂
Venlig hilsen
Eva
Hej Eva
Da jeg var på skånekost spiste jeg som sagt kun fjerkræ, grøntsager og frugt. Til morgenmad spiste jeg smoothies lavet på grøntsager og frugt og vand og ærteproteinpulver.
Jeg var ved at dø af sult de første 3 dage, hvorefter jeg mistede min appetit totalt og måtte tvinge mig selv til at indtage måltider. Det var hårdt men hjalp min mave til at falde helt til ro.
Jeg tog som sagt også kosttilskud og probiotika i den periode, som var rigtig dyre, men hjalp meget. Jeg talte med en klinisk diætist som hjalp mig til, hvilke kosttilskud jeg skulle tage (Nordic Clinic i København). Jeg vil anbefale dig at tale med en diætist som kan hjælpe dig videre, hvis du føler du har behov for kosttilskud og diæthjælp. Jeg mener ikke, man bør spise efter en så streng diæt uden at have professionel hjælp da du kan risikere at mange alle mulige former for vitaminer, jern, m.m.
Jeg glemte lige at sige, at grøntsagerne var den eneste kilde til kulhydrater. Jeg spiste ikke hverken kartofler eller ris, da maven skulle have HELT fred.
Hej Trine!
Tak for din hjælp.
Jeg er enig i, at man bør opsøge en diætist, men jeg synes også, det er vigtigt at spørge nogle af dem, som er i samme båd, til råds! Jeg har selv været hos Nordic Clinic flere gange, men den endelige åbenbaring fik jeg, da jeg opsøgte en biopat. Jeg har nu fundet årsagen til mine problemer nu, men tak for dit svar.
Venlig hilsen
Eva
Hej Trine,
Da jeg selv har fået foretaget en ImuPro300 test, og faldt over denne side, har jeg et spørgsmål i forhold til din reaktion på udelukkensen af fødevarerne.
Hvor lang tid gik der ca. hvis du kan huske det før at din appetit begyndte at komme igen, og maven begyndte at finde et mere passende lejde? Jeg kan nemlig mærke hvordan min appetit og min mavefornemmelse i øvrigt svinger utrolig meget op og ned hen over dagene, og jeg har snart rundet den 4 uge siden eliminationen.
På forhånd tak.
Mvh. Jacob
Hej Jacob
Fordi jeg havde så mange fødevarer jeg skulle udelukke og for at sikre, at jeg trods det fik de rigtige vitaminer osv, fik jeg sammensat en diæt af en diætist der har forstand på fødevareintollerancer. Det var guld værd, for det sikrede at jeg undgik udsving i blodsukkeret og energiniveau.
Men jeg havde det rigtig rigtig dårligt med kvalme og træthed i cirka 10 dage. Så skete der en drastisk ændring og jeg fik det bedre end jeg havde haft det i mange år nærmest fra den ene dag til den anden.
Nu ved jeg ikke hvor mange fødevarer du skal udelukke, men 4 uger lyder som lang tid, så du bør måske tale med en ekspert? Det kan være at du får udelukket nogle nødvendige stoffer i din kost. Jeg kan anbefale Anne-Cathrine fra NordicClinic i København (men der er lang venteliste).
Hilsen Trine
Jeg har 35 fødevarer jeg skal udelukke, men flere kategori 4 end dig. Jeg har også oplevet at den første uge ca., måske lidt mere, var min mave helt rundt på gulvet og havde det ikke ret godt, og netop som du skriver kvalme og absolut ingen appetit.
Selvom det kører noget op og ned for mig endnu, synes jeg også at det lige så langsomt går den rigtige vej. Men der er nu nok også andre faktorer som har indflydelse på min situation og min fremgang.
Jeg har også fået aftalt en tid med en ernæringsterapeut, selvom det ligger lidt tid ude i fremtiden.
Det var også bare lige for at høre dine oplevelser, om det kunne bibringe yderligere viden i forhold til de symptomer og det som jeg oplever.
Tak for svaret 🙂
Mvh. Jacob
Hej Jacob
Okay. Jeg håber, at du støt vil få det bedre og at ernæringsterapeuten kan hjælpe. Du er velkommen til at skrive igen hvis du har flere spørgsmål 🙂