Fødevareintolerance test

Fødevareintolerance test
 

Ny forskning kan nu tilsyneladende påvise fødevareintolerance som forskellig fra fødevareallergi via en blodprøve. Det er dog endnu ikke anerkendt i Danmark og man skal derfor betale, for at få taget testen i udlandet. Jeg har fået lavet denne test i Tyskland da jeg i mange år har døjet med colitis og irritabel tyktarm (colon irritable) og ikke kommer nogle vegne i det offentlige sundhedssystem.

Hvorfor en fødevareintolerance test?

Efter mange år ind og ud af sundhedssystemet og privathospitaler er jeg kureret/vokset fra lymfocytær colitis men døjer stadig med mange mavesmerter- og gener. Jeg er et af de der håbløse tilfælde der er blevet opgivet af det offentlige sundhedsvæsen med diagnosen “irritabel tyktarm” – med andre ord: uafklaret tilstand.

Eftersom jeg nægter at leve mit liv med mavesmerter og kronisk træthed, har jeg kastet mig ud i en række eksperimenter i et forsøg på, at komme maveproblemerne til livs. Jeg har bl.a. prøvet FODMAP diæten i samarbejde med Herlev Hospital, men denne diæt resulterede desværre kun i minimale forbedringer i mit tilfælde, på trods af at omkring 70% oplever en væsentlig forbedring.

Jeg har tidligere ad flere omgange fået testet både gluten- og laktoseallergi, som begge var negative, men da min studieveninde fortalte mig, at der er forskel på allergi og intollerans fik jeg nyt håb. Hun havde nemlig fået lavet en fødevareintolerance test, som viste at hun har fire intolerancer og oplevede en væsentlig forbedring, da hun undgik disse fødevarer.

Forskellen på fødevareallergi og fødevareintolerans

Efter en større omgang research lærte jeg, at folk med fødevareallergi reagerer med det samme på ikke-tålte fødevarer, hvor folk med fødevareintolerans kan reagere op til tre dage efter, de har spist fødevaren. De antistoffer, der dannes i blodet, er nemlig forskelligt i tilfælde af allergi og fødevareintollerance.

I Danmark tester det offentlige sundhedssystem kun for fødevareallergi (IgE antistoffer) og ikke fødevareintolerans (IgG antistoffer).

Fødevareintolerance test via ImuPro

Derfor har jeg fået taget en fødevareintollerance test i Tyskland via ImuPro, som laver laboratorieanalyser om fødevareoverfølsomhed. Man kan få testet forskellige antal fødevarer til forskellige prisniveauer. Jeg valgte den største test med 300 fødevarer. Det resulterede i et fænomentalt antal fødevarer, nemlig 53, som jeg ikke kan tåle i forskellig grad. Dette er tilsyneladende meget unormalt og konklusionen blev, at jeg burde få lavet yderligere undersøgelser.

Det menes, at man ved at undgå disse fødevarer i længere perioder, kan man komme til at tåle dem igen og senere spise normalt. De gen-indføres i kosten langsomt hvor man holder øje med eventuelle reaktioner.

Mine resultater viste, at jeg reagerer kraftigst på mælkeprodukter og melprodukter på trods af, at jeg har fået testet laktoseallergi og glutenallergi flere gange. Det er altså disse fødevarer, min mave har allerstørst problemer med og som jeg skal undgå i længst tid.

Udover at få tilsendt en grundig oversigt og forklaring på de fødevarer, man ikke kan tåle, modtager man også en række opskrifter og diæter, som passer til ens behov. Denne undersøgelse har hjulpet mig videre: jeg afprøver nu en streng diæt i 14 dage i samarbejde med en klinisk diætist baseret på denne fødevareintollerance test og glæder mig til at se, om det giver resultater!

Indlægget kan indeholde reklamelinks. I så fald er de tydeligt mærket som reklame. Alle anbefalinger og meninger på bloggen er vores egne, men vi får et lille honorar hvis du køber noget hos en vi anbefaler. Det gør ingen forskel for dit køb men medvirker til, at vi fortsat kan drive bloggen.
2. juni 2013 af Trine 47 kommentarer

47 kommentarer

 • Anonym Svar

  Hej Trine,
  Tak for at du skriver herinde. Jeg har kigget lidt på det og ogvervejer også en test.
  Der er dog også andre muligheder end Imupro. Er der en særlig årsag til at du har valgt lige præcis Imupro?
  Der er fx.:
  http://genarrayt.dk/alm-fodevaretests/
  http://www.nordicclinic.dk/

  Og så ser det også ud til at der er lidt billigere alternativer:
  http://godthjaelp.dk/priser/
  http://www.noerreport.com/praktisk-og-priser.html

  Tak på forhånd:)

  11. juni 2014 at 11:05
  • Trine Svar

   Hej
   Jeg valgte ImuPro da jeg havde fået det anbefalet af to jeg kender, som har haft stor succes med det.
   Jeg kan ikke sige noget om kvaliteten af de andre undersøgelser 🙂

   11. juni 2014 at 12:21
 • Mia Svar

  Hej, jeg hat netop læst dette indlæg og overvejer selv at købe en test. Jeg kiggede lidt rundt i dine opskrifter og kan se at du ikke spiser efter principperne længere. Hvorfor egentlig? Hjalp det dig ikke, eller?

  Kh Mia, med morbus crohn

  26. maj 2014 at 15:03
  • Trine Svar

   Hej Mia
   Jeg følger min diæt. Mange af tingene jeg reagerede på kan jeg tåle igen efter ikke at have spist eet i et halvt år. Opskrifterne her på bloggen er både af min søster og jeg og jeg laver ofte mad til andre hvor der ikke tager hensyn til diæten. Og opskrifter hvor der står mælk bruger jeg fx soyamælk til det jeg selv skal spise.
   Testen har haft kæmpe indflydelse på mit helbred og min mave er næsten normal.

   26. maj 2014 at 15:16
 • Anne Svar

  Hej.
  Tak for en rigtig god hjemmeside.
  Jeg har netop modtaget kittet med Impro300, men da jeg forsøgte at få tid ved min læge til blodprøven, ville de ikke tage den for mig. Var du eller andre ude for det samme?

  7. maj 2014 at 12:56
  • Trine Svar

   Hej Anne
   Min læge ville heller ikke tage blodprøven. Jeg fik min kusine, som læser til læge, til at tage den.
   ImuPro sagde dog til mig, at de kunne henvise mig til en, der kunne tage blodprøven, hvis lægen nægtede, så jeg synes du skal kontakte dem og spørge.
   Held og lykke med testen!

   7. maj 2014 at 14:02
 • Om fødevareintolerance Svar

  […] også Bageglads interessante indlæg om fødevareintolerance – herunder en egentligt fødevareintolerancetest, […]

  10. april 2014 at 09:30
 • Dorte Svar

  Hej Trine,
  Jeg er gået i gang med FODMAP diæten, men synes dog ikke, at resultaterne er så overvældende pt.
  Mon man kan få lavet intolerancetest, når man allerede har elimineret fødevarer fra kosten? Hvad tænker du?
  Er superglad for din blog og har benyttet mig af flere af dine gode opskrifter.
  Hilsen Dorte

  1. september 2013 at 15:00
  • Trine Svar

   Hej Dorte,
   Jeg var selv på FODMAP diæt, men uden effekt, inden jeg fik lavet fødevareintolerance testen. Jeg spurgte, om det havde betydning, at jeg havde været på eliminationsdiæt, og de sagde at jeg skulle spise normalt i 6-8 uger før jeg fik lavet intolerancetesten.
   Held og lykke med det.

   2. september 2013 at 01:36
 • Martin Svar

  Hej Trine,
  Har lige et par supplerende spørgsmål til dit spændende indlæg.
  1) Har selv overvejet FoodMap diæten men læser nu dit indlæg og tænker, vil det blot være mere effektivt og med “hurtigere” resultat at tage ImuPro testen?
  2) fik du taget din test I Tyskland? Kan se at der nu linkes til en dansk hjemmeside hvor det umiddelbart virker muligt at få lavet testen i København.

  vh.
  Martin

  5. august 2013 at 21:48
  • Trine Svar

   Hej Martin,
   1) Jeg kan ikke vurdere hvad der vil være den bedste løsning for dig. Fødevareintollernace testen er dyr og det er jo gratis at prøve en FODMAP diæt. Dog kan man sige at du nok ikke finder ud af præcis hvad du ikke kan tåle – men hvis du får stor effekt af FODMAP diæten kan du jo følge den fremover og have det godt. Jeg fik taget fødevareintollernace testen fordi FODMAP diæten ikke havde nogen virkning på mig.
   2) Jeg købte min test via det danske ImuPro. Det foregik sådan at jeg skulle have taget en blodprøve i Danmark som jeg så sendte til et laboratorie i Berlin. Derfor blev testen analyseret i Tyskland, men jeg havde kontakt med den danske afdeling af ImuPro.
   Jeg håber det gav dig lidt svar 🙂
   Hilsen Trine

   6. august 2013 at 09:17
 • kim Svar

  Hey Trine.
  Ked af at du sådan lider med maven.
  Er selv en del af dem det danske system har opgivet mht uopklarede smerter i mave og tarm.
  Har også selv fået diagnosen irritabel tyktarm og kæmper nu med et system der ikke anerkenderde smerter eller frustrationer der kan komme af ikke at blive taget alvorligt.
  Fik for 2 år siden konstateret intolerance over for laktose, fruktose og glukose, og på trods af at det er komplet skåret ud af kosten er tilstanden ikke blevet ændret.
  Er nu gået i krig med sundhedssystemet igen efter at have levet med disse ting i over 10 år hvor det eneste de mener vil kunne hjælpe er foodmap hvilket jeg er Meget skæptisk over for.
  Har selv overvejet at få igg men modet og tålmodigheden er stille ved at være brugt.
  Men tak for info og dine oplevelser med det

  18. juli 2013 at 08:39
 • Flemming Knudsen Svar

  Hej Trine

  Jeg har selv problemer med for meget luft. Jeg er på low fodmap diet, men den ser ikke ud til at virke.
  Jeg faldt over imupro testen men søgte mere oplysning på nettet.
  Jeg fandt dette link http://www.sciencebasedmedicine.org/igg-food-intolerance-tests-what-does-the-science-say/igg4.
  Videnskaben anerkender altså bestemt ikke IgG-testen.
  Kan du mærke nogen virkning af din diæt?
  vh
  Flemming

  16. juli 2013 at 09:50
  • Trine Svar

   Hej Flemming,

   Jeg forstår udemærket din undren, jeg sad selv i samme situation da jeg researchede fødevareintollernace på nettet. Jeg talte med min praktiserende læge om det, som grinte af mig og sagde, at det lød som et desperat forsøg – men det var det sådan set også. Efter fire år med en tarmsygdom som tilsyneladende var kureret og så stadig have det forfærdeligt to år efter var jeg MEGET desperat.

   Jeg valgte derfor at satse og betale for den største test. Og det er det bedste jeg nogensinde har gjort!! Som du kan se fra mine resultater kan jeg absolut ikke tåle mælkeprodukter. Jeg har fået taget mange teste for mælkeallergi i det offentlige og hos privathospitalet Hamlet som intet har vist, fordi de tester for laktoseallergi men det viser sig at jeg har meget høj intolerance over for mælkeprotein. Derudover svært ved samtlige melprodukter og oksekød. Og så en række mindre intolerancer.

   Jeg valgte at betale for at tale med en professionel diætist, som har erfaring med fødevareintollernace, og hun lavede en avanceret diætplan til mig med kosttilskud osv. Derudover lavede de to yderligere tests hvor jeg fandt ud af at jeg fx har meget svært ved at nedbryde sukker og at jeg har tegn på en parasit, som kan behandles. Jeg spiste skånekost (kylling og det grønt jeg kunne tåle) i tre uger for at give maden helt fred og begyndte derefter at spise mere almindeligt, men hvor jeg udelukkede alle de fødevarer, som jeg ifølge ImuPro testen ikke kunne tåle. Og jeg siger dig, jeg har ikke haft det så fantastisk i 5-6 år!! Min mave som har været kronisk oppustet og hævet svandt ind og blev helt flad, mit energiniveau og koncentrationsevne steg og jeg blev så glad!

   Man skulle tro, jeg kunne have opdaget, at jeg ikke kunne tåle mælk, men selvom jeg på FODMAP diæten fx undgik mælk spiste jeg stadig en masse andre ting, som jeg ikke kunne tåle. Uden fødevareintolerancetesten ville jeg aldrig have opdaget, at jeg fx ikke skal spise oksekød eller havregryn eller spinat!

   Jeg er nu rejst til Australien hvor jeg skal bo i 6 måneder og her er der kæmpe udvalg af produkter uden mælk, gluten, osv. så det er dejlig nemt for mig at holde min diæt. Men faktisk undgår jeg nu kun mælk og så til en vis grad gluten. Jeg spiser fx glutenfrit brød til morgenmad, men kan sagtens spise pasta eller en burger når jeg spiser ude om aftenen. Indimellem bliver det for meget for min mave hvis jeg på en dag fx både har spist oksekød, gluten og appelsiner, men så kan man jo selv vurdere, om det er det værd.

   Derudover har de kosttilskud jeg får hjulpet mig virkelig meget. Jeg kan virkelig mærke virkningen af at spise probiotika, men først nu hvor min mave kom under kontrol.

   Jeg håber at det hjalp lidt, du må endelig spørge 🙂

   Hilsen Trine

   17. juli 2013 at 01:37
   • Merete Svar

    Hej Trine, jeg blev meget inspireret af din blog og har selv lige fået foretaget en Imupro 300 test, efter at jeg i seks måneder har døjet voldsomt med irritabel tyktarm i form af kramper og diarre. Jeg fik testresultatet for en uge siden (skal bl.a. undgå mælk, korn og æg) og har siden fulgt eliminationsdiæten. Diarre og kramper er væk, men min mave er stadig meget oppustet. Jeg tager probiotika og har spurgt min læge, om der ellers er noget jeg kan gøre for min tarmflora, men han aner ikke noget om det, siger han.

    Derfor vil jeg gerne høre, hvad du har fået af kosttilskud?

    På forhånd mange tak for hjælpen

    22. august 2013 at 18:18
    • Trine Svar

     Kære Merete,
     Det er godt at høre, at der er sket fremskridt for dig. Jeg opsøgte en klinisk diætist efter jeg havde fået mine testresultater, da jeg havde 56 intolerancer og ikke vidste, hvordan jeg skulle gribe det an (Anne Cathrine hos Nordic Clinic i København, hun var virkelig god!). Hun satte mig på skånekost før jeg begyndte på min eliminationsdiæt, dvs. jeg spiste kun de grøntsager jeg kunne tåle, kylling, kalkun og frugt (men kun frugt til morgenmad) i 1 måned. Det var for at min mave kunne få fred til at styrke sig lidt. Derefter begyndte jeg så at spise ting jeg kunne tåle, fx ris og kartofler og andre slags kød.
     Jeg får som sagt også kosttilskud, som er nogle jeg har købt gennem Nordic Clinic. Det er nogle kosttilskud, der bliver sendt fra England, og de er meget dyre, men pengene værd. Jeg vil anbefale dig at opsøge en diætist som kan hjælpe dig med, hvad du skal have – jeg har haft en tarmsygdom inden irritabel tyktarm, så min situation er anderledes end din og derfor vil kosttilskuddene måske være nogle andre.
     Håber du kan bruge mine råd!

     25. august 2013 at 01:43
     • Merete

      Hej Trine
      mange tak for dit hurtige svar. Jeg prøver at finde en diætist, der kan hjælpe. Det lyder som en fin ide med skånekost inden eliminationsdiæten. Jeg har ikke mindre end 81 intolerancer, så der er lidt at gå i gang med 🙂

      25. august 2013 at 16:26
 • Inge Larsen Svar

  Kaere Solvej

  Tak for informationerne, vi er vist mange, der lider i det daglige, saa altid godt naar der er haab forude.
  Held og lykke!

  13. juni 2013 at 13:16
 • Solvej Svar

  Ked af at høre, at du har fået konstateret fødevareintolerance, men på den anden side er det ulideligt, når man har et problem og man ikke kan gøre noget ved det. Så set i det lys er det jo superdejligt, at du har fået sådan en lang liste! Jeg håber virkelig, det hjælper dig at undgå de nævnte fødevarer (ål og rød alge bliver nok ikke de sværeste at styre udenom 😉
  Hilsen Solvej

  11. juni 2013 at 18:24
  • Trine Svar

   Kære Solvej,
   Tak for din søde besked. Det er altid rart at få vished i stedet for at hoppe fra læge til læge 🙂 Nu prøver jeg at undgå disse fødevarer og ser, hvad der sker. Og som du selv siger, er nogle af fødevarerne ikke så slemme – det er ikke så tit, jeg drikker hoppemælk haha!

   12. juni 2013 at 08:23

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Del med en ven